Page 11 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 11

DÝŇOVÉ latté









        Dýňové latté
        Suroviny:
        Dýňový sirup:
        2-3 lžíce dýňového pyré z pečené dýně, hrnek vody,
        2 lžíce hnědého cukru, 3 tyčinky celé skořice, 1 lžička
        hřebíčku, 5 kuliček nového koření, špetička nastrou-
        haného muškátového oříšku, 3 tobolky kardamomu
        Latte:
        dýňový sirup, silné espresso, mléko, mletá skořice
        Postup:
        Pyré s cukrem a kořením vaříme zvolna asi 10 minut,
        pak přecedíme. Do sklenice nalijeme sirup, opatrně
        espresso a navrch horké, napěněné mléko. Poprášíme
        skořicí a ihned podáváme.

        Halloweenské dýňové donuty

        Suroviny:
        lžíce měkkého másla, 2 hrnky hladké mouky,
        1 ks vejce, 1 ks žloutku, vanilkový cukr, lžička prášku
        do pečiva, řepkový olej, citronová kůra, 250 g očištěné
        dýně, pomerančová kůra, perníkové koření,
        120 ml sodovky, 1 lžička vanilkového extraktu,
        20 ml koňaku, 5 lžic cukru, čokoládová poleva,
        barevné zdobení

        Postup:
        Dýni nakrájejte na menší kousky a zpěňte na másle.
        Pod poklicí duste doměkka. Rozmixujte na pyré.
        Nechte vychladnout. Mouku prosejte s práškem do
        pečiva a s kořením. Přidejte pyré, cukr, vejce, žloutek,
        citrusovou kůru a vanilku, promíchejte. Přilijte koňak,
        sodovku a vypracujte hustší těsto. Rozehřejte vyso-                                  DÝŇOVÉ donuty
        kou vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček tvořte noky či
        kolečka s dírou uprostřed. Poté mažte. Donuty ne-
        chte vychladnout a poté polijte čokoládou a ozdobte
        barevným zdobením
                                                                                                                11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16