Page 11 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 11
DÝŇOVÉ latté
Dýňové latté
Suroviny:
Dýňový sirup:
2-3 lžíce dýňového pyré z pečené dýně, hrnek vody,
2 lžíce hnědého cukru, 3 tyčinky celé skořice, 1 lžička
hřebíčku, 5 kuliček nového koření, špetička nastrou-
haného muškátového oříšku, 3 tobolky kardamomu
Latte:
dýňový sirup, silné espresso, mléko, mletá skořice
Postup:
Pyré s cukrem a kořením vaříme zvolna asi 10 minut,
pak přecedíme. Do sklenice nalijeme sirup, opatrně
espresso a navrch horké, napěněné mléko. Poprášíme
skořicí a ihned podáváme.
Halloweenské dýňové donuty
Suroviny:
lžíce měkkého másla, 2 hrnky hladké mouky,
1 ks vejce, 1 ks žloutku, vanilkový cukr, lžička prášku
do pečiva, řepkový olej, citronová kůra, 250 g očištěné
dýně, pomerančová kůra, perníkové koření,
120 ml sodovky, 1 lžička vanilkového extraktu,
20 ml koňaku, 5 lžic cukru, čokoládová poleva,
barevné zdobení
Postup:
Dýni nakrájejte na menší kousky a zpěňte na másle.
Pod poklicí duste doměkka. Rozmixujte na pyré.
Nechte vychladnout. Mouku prosejte s práškem do
pečiva a s kořením. Přidejte pyré, cukr, vejce, žloutek,
citrusovou kůru a vanilku, promíchejte. Přilijte koňak,
sodovku a vypracujte hustší těsto. Rozehřejte vyso- DÝŇOVÉ donuty
kou vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček tvořte noky či
kolečka s dírou uprostřed. Poté mažte. Donuty ne-
chte vychladnout a poté polijte čokoládou a ozdobte
barevným zdobením
11