Page 16 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 16
Rybí polévka
s lososem
Rybí polévka s lososem
Suroviny:
1 a ½ lžíce másla, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 nadrobno na-
krájený pórek, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 litru zeleninového nebo
Losos s koprovou rybího vývaru, 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na
omáčkou a chřestem 1 cm kostičky, 450 g vykostěného lososa bez kůže, nakrájeného na
2 cm kostičky, 220 ml mléka, 120 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce čerst-
vě nasekaného kopru, sůl a pepř
Postup:
Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte cibuli i pórek a opékejte je,
dokud nezměknou; mělo by stačit pět až osm minut. Pak přimíchejte
mouku, stáhněte plamen a za občasného míchání ještě asi tři minu-
ty smažte. Do kastrolu přilijte vývar, promíchejte a přisypte brambo-
ry. Osolte, opepřete a uveďte k varu. Pak zmírněte plamen, přiklopte
pokličkou a vařte přibližně dvacet minut (do změknutí brambor).
Přidejte kostky lososa a mléko, polévku ještě tři až pět minut povařte.
Poté vmíchejte smetanu a kopr. Polévku prohřejte, ale už nevařte; podle
potřeby dochuťte.
Losos s koprovou omáčkou a chřestem
Suroviny:
2 filety lososa, 250 ml kysané smetany, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce
posekaného kopru, 1 lžíce citronové šťávy, zelený chřest, sůl, pepř
a olej
Postup:
V misce si smícháme kysanou smetanou s hořčicí, koprem a citrónovou
šťávou. Ochutíme solí, pepřem a uložíme do lednice. Chřest omyjeme
a zbavíme tvrdého konce, vložíme ho na grilovací pánev a ze všech stran
opékáme do zlatova. Filety lososa osolíme, opepříme a opečeme na
trošce oleje na grilovací pánvi. Z každé strany stačí lososa opékat jen dvě
minuty. Filety lososa servírujeme s chřestem přelité koprovou omáčkou.
16