Page 16 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 16

Rybí polévka
                                                                                        s lososem















                                                             Rybí polévka s lososem
                                                             Suroviny:
                                                             1 a ½ lžíce másla, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 nadrobno na-
                                                             krájený  pórek, 3 lžíce hladké  mouky, 1,5 litru  zeleninového nebo
                                   Losos s koprovou          rybího vývaru, 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na
                                   omáčkou a chřestem        1 cm kostičky, 450 g vykostěného lososa bez kůže, nakrájeného na
                                                             2 cm kostičky, 220 ml mléka, 120 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce čerst-
                                                             vě nasekaného kopru, sůl a pepř

                                                             Postup:
                                                             Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte cibuli i pórek a opékejte je,
                                                             dokud nezměknou; mělo by stačit pět až osm minut. Pak přimíchejte
                                                             mouku, stáhněte plamen a za občasného míchání ještě asi tři minu-
                                                             ty smažte. Do kastrolu přilijte vývar, promíchejte a přisypte brambo-
                                                             ry.  Osolte,  opepřete  a uveďte  k varu.  Pak  zmírněte  plamen,  přiklopte
                                                             pokličkou  a vařte  přibližně  dvacet  minut  (do  změknutí  brambor).
                                                             Přidejte kostky lososa a mléko, polévku ještě tři až pět minut povařte.
                                                             Poté vmíchejte smetanu a kopr. Polévku prohřejte, ale už nevařte; podle
                                                             potřeby dochuťte.




                                                             Losos s koprovou omáčkou a chřestem
                                                             Suroviny:
                                                             2 filety lososa, 250 ml kysané smetany, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce
                                                             posekaného kopru, 1 lžíce citronové šťávy, zelený chřest, sůl, pepř
                                                             a olej

                                                             Postup:
                                                             V misce si smícháme kysanou smetanou s hořčicí, koprem a citrónovou
                                                             šťávou. Ochutíme solí, pepřem a uložíme do lednice. Chřest omyjeme
                                                             a zbavíme tvrdého konce, vložíme ho na grilovací pánev a ze všech stran
                                                             opékáme do zlatova. Filety lososa osolíme, opepříme a opečeme na
                                                             trošce oleje na grilovací pánvi. Z každé strany stačí lososa opékat jen dvě
                                                             minuty. Filety lososa servírujeme s chřestem přelité koprovou omáčkou.
       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21