Page 14 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 14
Losos
Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety, a navíc Existuje mnoho různých druhů lososa
chutná prostě úžasně. Je doslova nacpaný živinami a zdravými
oleji. Je skvělý pro vaše srdce, mozek, kůži, vlasy a také z něj Známe mnoho druhů lososa, ale je pravda, že všechny chutnají podob-
můžete vytvořit spoustu skvělých pokrmů. Růžovo-oranžové ně. Losos ze severního Pacifiku patří mezi nejlevnější varianty na trhu.
maso z lososa je řazeno mezi top potraviny a to hlavně díky Losos nerka má pravděpodobně nejsilnější chuť, zatímco losos kisuč je
obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3. chuťově mnohem jemnější. Atlantský losos, který je obvykle farmován,
je jednou z nejlepších variant pro vaření a také je obvykle jednoduše
k sehnání.
Nedostatek těchto důležitých látek může mít za následek suchou pokož-
ku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese
a bolesti kloubů. Prostě vše, co jsme zvyklí dávat do škatulky „civilizační Využití v kuchyni
neduhy“. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně
na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy. Losos dále obsahu- Losos je báječnou pochoutkou a je poměrně cenově dostupný, koupíme
je vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílko- ho buď zmrazeného nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme
viny. Jeho maso je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce bedlivý pozor na kvalitu. Pak ho můžeme podávat i v syrové „úpravě“
v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá, od s koprovou marinádou, ale běžnější je jeho krátké vaření, dušení
růžové po tmavě červenou. či zapékání. Oblíbený je uzený losos nebo tatarský biftek z lososa.
Špenátové těstoviny s lososem
Suroviny:
400 g špenátových těstovin, 1 filet lososa, 150 gramu sýru mascar- Špenátové těstoviny
pone, 1 stroužek česneku, 1 hrst pažitky, 1 hrst hladkolisté petrželky, s lososem
½ citrónu, 2 lžíce olivového oleje, sýr k podávání, sůl a pepř
Postup:
Dejte vařit osolenou vodu. Mascarpone v misce smíchejte s nasekanými
bylinkami a dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Lososa osolte,
opepřete a nakrájejte na kousky, česnek na plátky. V pánvi rozpalte olej
a krátce opečte česnek, pak přidejte lososa a opečte ho z obou stran.
Když je téměř hotový, vhoďte do hrnce těstoviny. Slijte je, přidejte do
pánve a vmíchejte ochucené mascarpone. Podávejte posypané parmazá-
nem, přidat lze i pár lístků špenátu.
14