Page 14 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 14

Losos



































       Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety, a navíc   Existuje mnoho různých druhů lososa
       chutná prostě úžasně. Je doslova nacpaný živinami a zdravými
       oleji. Je skvělý pro vaše srdce, mozek, kůži, vlasy a také z něj   Známe mnoho druhů lososa, ale je pravda, že všechny chutnají podob-
       můžete vytvořit spoustu skvělých pokrmů. Růžovo-oranžové   ně. Losos ze severního Pacifiku patří mezi nejlevnější varianty na trhu.
       maso z lososa je řazeno mezi top potraviny a to hlavně díky   Losos nerka má pravděpodobně nejsilnější chuť, zatímco losos kisuč je
       obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3.         chuťově mnohem jemnější. Atlantský losos, který je obvykle farmován,
                                                             je jednou z nejlepších variant pro vaření a také je obvykle jednoduše
                                                             k sehnání.
       Nedostatek těchto důležitých látek může mít za následek suchou pokož-
       ku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese
       a bolesti kloubů. Prostě vše, co jsme zvyklí dávat do škatulky „civilizační   Využití v kuchyni
       neduhy“. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně
       na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy. Losos dále obsahu-  Losos je báječnou pochoutkou a je poměrně cenově dostupný, koupíme
       je vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílko-   ho buď zmrazeného nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme
       viny. Jeho maso je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce   bedlivý pozor na kvalitu. Pak ho můžeme podávat i v syrové „úpravě“
       v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá, od   s koprovou marinádou, ale běžnější je jeho krátké vaření, dušení
       růžové po tmavě červenou.                             či zapékání. Oblíbený je uzený losos nebo tatarský biftek z lososa.





       Špenátové těstoviny s lososem

       Suroviny:
       400 g špenátových těstovin, 1 filet lososa, 150 gramu sýru mascar-  Špenátové těstoviny
       pone, 1 stroužek česneku, 1 hrst pažitky, 1 hrst hladkolisté petrželky,   s lososem
       ½ citrónu, 2 lžíce olivového oleje, sýr k podávání, sůl a pepř

       Postup:
       Dejte vařit osolenou vodu. Mascarpone v misce smíchejte s nasekanými
       bylinkami a dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Lososa osolte,
       opepřete a nakrájejte na kousky, česnek na plátky. V pánvi rozpalte olej
       a krátce opečte česnek, pak přidejte lososa a opečte ho z obou stran.
       Když je téměř hotový, vhoďte do hrnce těstoviny. Slijte je, přidejte do
       pánve a vmíchejte ochucené mascarpone. Podávejte posypané parmazá-
       nem, přidat lze i pár lístků špenátu.
       14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19