Page 30 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 30
Cizrna
Zdraví prospěšná potravina
Cizrna beraní nebo také římský hrách patří mezi luštěniny. Je
to skvělá potravina při mnohých dietách nebo i jako součást
zdravého jídelníčku. Dobře se tráví a nenadýmá.
Pravidelná konzumace cizrny a jídel z ní zvyšuje obranyschopnost or-
ganismu, pročišťuje tělo a zlepšuje trávení, podporuje metabolismus,
pomáhá při žaludečních problémech, funguje jako prevence proti rako-
vině či osteoporóze, snižuje cholesterol, normalizuje hladinu cukru
v krvi, podporuje zdravý růst kostí, nehtů a zubů a mnoho dalšího. Ciz-
rna má skrz naskrz pozitivní účinky na lidské zdraví.
Co obsahuje
Mnoho zdraví prospěšných látek, vitamíny B, C, E a provitamín A, žele-
zo, draslík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek, vlákninu, sacharidy,
tuk, sodík, selen, kyselinu pantotenovou, omega3 a omega6 mastné
nenasycené kyseliny a betakaroten.
Zatímco u nás má silnou konkurenci v podobě čočky či fazolí, v takové Bojovník s vysokým cholesterolem
Indii nebo arabských státech je neotřesitelnou královnou. Rostlina Cicer Cizrna působí na zdraví různě, ale jedna její vlastnost si určitě zaslouží
arietinum neboli cicer beraní se vyznačuje výškou okolo 40 centimetrů větší pozornost. Účinně působí proti vysokému cholesterolu, což je
a malými lusky, ve kterých většinou bývá jedno až tři semínka. Chuťově problém, který trápí velkou část naší populace. Stejné látky, které snižují
se nejvíce podobá vařenému hrachu, ovšem má ještě zvláštní oříško- cholesterol, ovlivňují i hladinu cukru v krvi.
vou příchuť. Největšími pěstiteli cizrny jsou Indové, Turci, Australané
a Mexičané následovaní Kanaďany, Syřany a Američany. Roční produkce Hubnutí
se pohybuje kolem 900 tisíc tun. Zajímavé ovšem je, že i do pěstitelské Je ideální jako nízkokalorická strava. 100 g obsahuje 8,6 g vlákniny
velmoci Indie se ještě velká část cizrny dováží. Na cizrnu z ciziny je od- a bílkoviny, kterých je na stejné množství 9 g. Podle mnoha studií je
kázána také severní Afrika a jižní Evropa. Pěstovaných kultivarů cizrny prokázáno, že obézním lidem, kteří zvýšili konzumaci cizrny na 2 porce
je celá řada. Nejvíce se vysazuje druh Desi, se kterým se setkáme v oblas- a více denně a vynechali některé rafinované cukry, tučné maso či rafino-
ti Indie, a druh Kabuli, který je pěstován v severní Africe a jižní Evropě. vané obiloviny, se zmenšil obvod pasu. Cizrna má tedy pozitivní účinky
i na postavu. Je skvělá pro všechny věkové kategorie i osoby s různými
Konzumace obtížemi. Je chutná, zdravá a navíc se velmi jednoduše připravuje.
Ideální je ji jíst alespoň jedenkrát týdně. Velmi oblíbená je u vegetariánů, Můžete si udělat chutnou polévku, opéct na sucho či ji použít jako za-
protože nahrazuje maso v potravě. Díky příjemné oříškové chuti si ji jímavou přílohu. Díky svým terapeutickým vlastnostem je více než
rády dají i děti. Dá se připravovat na všechny možné způsoby, na slad- vhodná pro všechny, kdo žijí v dnešním uspěchaném světě plném stresu
ko i slano. Uvařenou cizrnu můžete přidat do salátů, k těstovinám, do a psychického vypětí. Určitě stojí za to ji vyzkoušet. Cizrna je klasickým
pomazánek nebo do jemného pyré. Mezi velmi oblíbené recepty z cizrny příkladem toho, že za málo peněz navaříte skvělý oběd pro celou rodinu.
patří humus, což je pomazánka vyrobená právě z této zdravé luštěniny.
Neobsahuje lepek, proto ji bez obav mohou jíst i celiaci. Zároveň je plná Mezi tradiční cizrnové pochoutky patří známá pomazánka "hummus"
vápníku, což je ideální lákadlo pro těhotné ženy. Mimo vápníku v sobě a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také
totiž ukrývá i kyselinu listovou. Cizrna je velmi oblíbená na dálném pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř
východě, kde na ni nedají muži dopustit kvůli jejím údajným afrodi- tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a um-
ziakálním účinkům. leté cizrny.
30