Page 38 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 38
Gratinované brambory
Suroviny:
600 g brambor, 20 g másla (rozpuštěného), 125 ml smetany ke šlehání,
125 ml mléka, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 středně Gratinované
velká cibule (oloupaná a nakrájená na tenká půlkolečka), 2 stroužky brambory
česneku (prolisované), mořská sůl a drcený čerstvě mletý pepř
Postup:
Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Brambory olou-
pejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací nádobu o litrovém objemu
vymažte máslem. Smetanu, mléko a ¼ lžičky muškátového oříšku
vložte do rendlíku, na středním ohni přiveďte k varu a ihned stáhněte
z plamene. Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvěte do vy-
mazané zapékací nádoby. Navrchu by přitom měla být vrstva brambor.
Rovnoměrně zalijte horkou smetanovou směsí. Dejte do předehřáté
trouby a pečte tři čtvrtě hodiny, aby brambory změkly.
Bramborový
koláč
Slaný bramborový koláč
Suroviny:
Těsto: 100 g másla, špetka soli, nastrouhaná citronová kůra, špetka muškátového oříšku, 1 vejce, 50 g zakysané smetany, 150 g pšeničné hladké
mouky, ¼ lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce mléka, tuk na vymazání formy
Náplň: 600 g brambor, cibule, stroužek česneku, 3 lžíce mléka, 250 g zakysané smetany, 2 vejce, 50 g nastrouhaného sýru, sůl a pepř
Postup:
Nejdříve připravíme náplň. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky do mísy. Přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli,
nasekaný česnek, mléko, zakysanou smetanu, vejce a sýr, opepříme, osolíme a promícháme. Změklé máslo, sůl, citronovou kůru a špetku muškátového
oříšku vyšleháme v míse do pěny. Přimícháme vejce a zakysanou smetanu. Pak do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme mléko a vše
promícháme, až vznikne hladké těsto. Těsto rozprostřeme do vymazané koláčové formy, zvýšíme okraje a povrch uhladíme. Na těsto rozprostřeme
připravenou náplň, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut.
38