Page 36 - Magazín JIP Potraviny
P. 36
punčový
dort
Punčový dort
Korpusy: 9 vajec, hrnek cukru, 1 a ½ hrnku hladké mouky
Sirup: hrnek cukru, 80 ml rumu, 160 ml vody, pomerančová kůra, 150 g rybízové marmelády
Poleva: 1 hrnek moučkového cukru, 60 g marmelády, 2 lžíce citronové šťávy, mandlové plátky na ozdobu
Troubu předehřejte na 180 °C. Na dno dvou kulatých forem dejte pečicí� papí�r. Připravte si ještě jednu formu, může být obdél-
�
ní�ková, kterou také vyložte pečicí�m papí�rem. Bí�lky oddělte od žloutků. Zloutky pak vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku
a vytvořte těsto. V další� mí�se vyšlehejte bí�lky do sněhu, který opatrně vmí�chejte do těsta. To rozdělte do tří� forem, které dejte
péct do trouby. Připravte si sirup. Do hrnce dejte cukr, vodu, pomerančovou kůru a přiveďte vše k varu. Poté přilijte rum. Po
zhruba 11 minutách vyndejte obdélní�kovou formu z trouby. Kulaté formy nechte ještě čtyři minuty v troubě. Všechny korpusy
vyjměte z forem. Obdélní�kový korpus nakrájejte na malé kousky, které vložte do mí�sy a zalijte sirupem. Vršek obou kulatých
korpusů potřete marmeládou. Na dno kulaté formy vložte jeden z namazaných korpusů, na který naskládejte korpusové kost-
ky nasáklé sirupem. Na vrch položte namazanou stranou dolů druhý korpus. Dort zatižte a dejte odležet do lednice. Připravte
polevu. Moučkový cukr prosejte a přidejte marmeládu. Vlijte dvě lží�ce citronové šťávy a vše vymí�chejte v hladkou polevu. Tu pak
rozetřete na dort, okraje můžete ozdobit mandlovými plátky. Dort nechte ztuhnout v lednici, ideálně do druhého dne.
36