Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33
jahodová
roláda
Jahodová roláda
Na těsto: Na krém:
160 g hladké mouky 500 g tvarohu
160 g krupicového cukru 100 g másla
4 vejce balíček vanilkového cukru
malinová 2 lžíce moučkového cukru
panna cotta 150 g jahod
+ další na ozdobení
šlehačka k podávání
�
Zloutky oddělte od bí�lků. Cukr a žloutky vyšlehejte do pěny, poté
postupně přidejte prosátou mouku. Z bí�lků vyšlehejte tuhý sní�h,
který oparně vmí�chejte do těsta. To pak rozetřete na plech vyložený
pečicí�m papí�rem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi dva-
cet minut. Po vyndání� ještě teplé těsto srolujte do mokré utěrky
a nechte ho vychladnout. Tvaroh vyšlehejte se změklým máslem
a cukrem. Jahody nakrájejte na menší� kousky, část jich můžete roz-
mačkat nebo rozmixovat. Ty pak vmí�chejte do krému. Těsto rozro-
lujte, potřete krémem a zpět zarolujte. Roládu nechte vychladnout
v lednici, před podávání�m ji ozdobte šlehačkou a jahodami.
Malinová panna cotta
500 ml smetany ke šlehání, 50 g moučkového cukru,
1 vanilkový lusk, 2 lžičky práškové želatiny, čerstvé maliny
�
Zelatinu nasypte do dvou lžic vody a nechte ji nabobtnat. Do hrnce
vlijte smetanu, přidejte cukr a vyškrábnutá semí�nka vanilky. Sme-
tanu zahří�vejte a pomalu nechte přijí�t k varu. Poté přidejte žela-
tinu a vařte, dokud se nerozpustí�. Směs pak vlijte do připravených
�
mističek a dejte vychladnout do lednice. Cást malin můžete rozvařit
s trochou cukru, část jich ponechte čerstvých. Po vychladnutí� vy-
klopte panna cottu z misek a ozdobte malinami.
33