Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

jahodová
                                                     roláda


















                                                               Jahodová roláda

                                                               Na těsto:                    Na krém:
                                                               160 g hladké mouky           500 g tvarohu
                                                               160 g krupicového cukru      100 g másla
                                                               4 vejce                      balíček vanilkového cukru
                                malinová                                                    2 lžíce moučkového cukru
                                panna cotta                                                 150 g jahod
                                                                                            + další na ozdobení
                                                                                            šlehačka k podávání

                                                                �
                                                               Zloutky oddělte od bí�lků. Cukr a žloutky vyšlehejte do pěny, poté
                                                               postupně  přidejte  prosátou  mouku.  Z  bí�lků  vyšlehejte  tuhý  sní�h,
                                                               který oparně vmí�chejte do těsta. To pak rozetřete na plech vyložený
                                                               pečicí�m papí�rem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi dva-
                                                               cet  minut.  Po  vyndání�  ještě  teplé  těsto  srolujte  do  mokré  utěrky
                                                               a  nechte  ho  vychladnout.  Tvaroh  vyšlehejte  se  změklým  máslem
                                                               a cukrem. Jahody nakrájejte na menší� kousky, část jich můžete roz-
                                                               mačkat nebo rozmixovat. Ty pak vmí�chejte do krému. Těsto rozro-
                                                               lujte, potřete krémem a zpět zarolujte. Roládu nechte vychladnout
                                                               v lednici, před podávání�m ji ozdobte šlehačkou a jahodami.


                                                               Malinová panna cotta

                                                               500 ml smetany ke šlehání, 50 g moučkového cukru,
                                                               1 vanilkový lusk, 2 lžičky práškové želatiny, čerstvé maliny


                                                                �
                                                               Zelatinu nasypte do dvou lžic vody a nechte ji nabobtnat. Do hrnce
                                                               vlijte smetanu, přidejte cukr a vyškrábnutá semí�nka vanilky. Sme-
                                                               tanu zahří�vejte a pomalu nechte přijí�t k varu. Poté přidejte žela-
                                                               tinu a vařte, dokud se nerozpustí�. Směs pak vlijte do připravených
                                                                                               �
                                                               mističek a dejte vychladnout do lednice. Cást malin můžete rozvařit
                                                               s trochou cukru, část jich ponechte čerstvých. Po vychladnutí� vy-
                                                               klopte panna cottu z misek a ozdobte malinami.
                                                                                                                33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38