Page 26 - Magazín JIP Potraviny
P. 26

hovězí po
                                                                                     burgundsku














































                                             Hovězí po burgundsku

          1,5 kg hovězího masa, 170 g špeku nebo slaniny, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 mrkev, 1 cibule, lžička soli, čerstvě mletý pepř,
       2 lžíce hladké mouky, 950 ml červeného vína, 700 ml silného hovězího vývaru, lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, půl lžičky
       tymiánu, bobkový list, 750 g šalotek, 100 g másla, bouquet garni (4 snítky petrželky, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze),
                                                     500 g žampionů

       Spek nebo slaninu nakrájejte na proužky a povařte v horké vodě, poté je slijte a osušte. Lží�ci oleje rozehřejte v hrnci, špek opečte, vyndejte
       �
       a nechte stranou. Maso nakrájejte na zhruba 5x5 cm velké kostičky. Olej v hrnci rozpalte na maximum a odblaněné maso na něm opečte
       a přidejte ke slanině. Troubu rozehřejte na 230 °C. Mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na proužky a v hrnci je na oleji osmahněte dohněda.
       K zelenině pak přidejte opečenou slaninu a maso. Osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou. Takto připravený hrnec vložte nezakrytý na
       čtyři minuty do trouby. Poté maso promí�chejte a nechte další� čtyři minuty v troubě, poté vyjměte. Teplotu snižte na 160 °C. Do hrnce přilijte
       ví�no a vývar tak, aby maso bylo ponořené. Přidejte protlak, prolisovaný česnek a bylinky. Přiveďte k varu a poté hrnec vložte do spodní� části
         trouby a vše nechte jemně probublávat. Za zhruba tři až čtyři hodiny by se mělo maso rozpadat. Salotky oloupejte a rozdělte na dí�lky.
                                                                                   �
       Na pánvi rozehřejte máslo a šalotky na něm asi 10 minut opékejte dohněda. Poté je zalijte vývarem, přidejte bouquet garni, zakryjte a vše
       nechte asi třičtvrtě hodiny táhnout. Hlí�dejte, aby se tekutina nevyvařila. Po dovaření� bylinky vyjměte. Na žampionové soté rozpalte na pánvi
       olej s máslem. Jakmile začnou pěnit, vhoďte na pánev na větší� kusy nakrájené houby a nakrájenou cibulku. Za stálého mí�chání� opékejte asi
         pět minut. Až houby zhnědnou, dochuťte je solí� a pepřem. Hovězí� po burgundsku podávejte s bagetkou, knedlí�kem nebo bramborami.
       26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31