Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25

čokoládový
                                                                                mousse



















                                                               Čokoládový mousse

                                                               200 g kvalitní tmavé čokolády
                                                               200 ml mléka
                                                               60 g krupicového cukru
                                                               4 bílky a 2 žloutky
                                                               šlehačka
                                                               čerstvá máta
                                                               čokoládové hoblinky

                                                               Mléko vlijte do hrnce a zahří�vejte. Jakmile se začne vařit, stáhněte jej
                    čokoládové                                 z plotny a vložte na menší� kousky nalámanou čokoládu. Vše důklad-
                    Madeleines                                 ně mí�chejte, dokud se čokoláda nerozpustí�. Poté do směsi zašlehej-
                                                               te žloutky. Bí�lky vyšlehejte s cukrem do sněhu, který pak postupně
                                                               vmí�chejte do čokolády s mlékem a žloutky. Vytvořte hladkou směs,
                                                               kterou přelijte do mističek. Nechte několik hodin chladit v lednici.
                                                               Podávejte ozdobené šlehačkou, mátou a čokoládovými hoblinkami.

                                                               Čokoládové Madeleines

                                                               175 g kvalitní tmavé čokolády
                                                               150 g másla
                                                               180 g krupicového cukru
                                                               70 g hladké mouky
                                                               6 vajec
                                                               55 g kakaa
                                                               špetka soli

                                                               Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní� lázni, poté stáhněte z plotny.
                                                               V  mí�se  smí�chejte  cukr,  mouku,  kakao  a  sůl.  Bí�lky  vyšlehejte  do
                                                               pěny a vmí�chejte je do moučné směsi, poté přidejte rozpuštěnou
                                                               čokoládu a stěrkou vše opatrně smí�chejte dohladka. Těsto dejte do
                                                               vymazané formy na sušenky. Troubu předehřejte na 190 °C a pečte
                                                               asi 12 minut. Po vyjmutí� z trouby sušenky nechte asi minutu vy-
                                                               chladnout a následně vyndejte z formy.
                                                                                                                25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30