Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25
čokoládový
mousse
Čokoládový mousse
200 g kvalitní tmavé čokolády
200 ml mléka
60 g krupicového cukru
4 bílky a 2 žloutky
šlehačka
čerstvá máta
čokoládové hoblinky
Mléko vlijte do hrnce a zahří�vejte. Jakmile se začne vařit, stáhněte jej
čokoládové z plotny a vložte na menší� kousky nalámanou čokoládu. Vše důklad-
Madeleines ně mí�chejte, dokud se čokoláda nerozpustí�. Poté do směsi zašlehej-
te žloutky. Bí�lky vyšlehejte s cukrem do sněhu, který pak postupně
vmí�chejte do čokolády s mlékem a žloutky. Vytvořte hladkou směs,
kterou přelijte do mističek. Nechte několik hodin chladit v lednici.
Podávejte ozdobené šlehačkou, mátou a čokoládovými hoblinkami.
Čokoládové Madeleines
175 g kvalitní tmavé čokolády
150 g másla
180 g krupicového cukru
70 g hladké mouky
6 vajec
55 g kakaa
špetka soli
Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní� lázni, poté stáhněte z plotny.
V mí�se smí�chejte cukr, mouku, kakao a sůl. Bí�lky vyšlehejte do
pěny a vmí�chejte je do moučné směsi, poté přidejte rozpuštěnou
čokoládu a stěrkou vše opatrně smí�chejte dohladka. Těsto dejte do
vymazané formy na sušenky. Troubu předehřejte na 190 °C a pečte
asi 12 minut. Po vyjmutí� z trouby sušenky nechte asi minutu vy-
chladnout a následně vyndejte z formy.
25