Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21

Naši zákazníci

        Každá sezóna přináší své typické potraviny. Snažíte se je v jídelníčku
        zohlednit?
        Určitě ano. Já osobně si nikdy nenechám ujít sezónu chřestu nebo med-
        vědího česneku, teď na podzim se samozřejmě promítne do jídelníčku
        dýně. Vždycky se snažím zakomponovat danou ingredienci do jídel
        ve více provedeních, takže mimo jiné budeme připravovat například
        dýni sous-vide s dýňovými semínky na másle, protože máslo je ne-
        jvětší „kámoš“ – dodává všem jídlům skvělou chuť a navíc je to prudce
        francouzské :-) Na zimu pak plánujeme salát s brusinkami, citrusovým
        dresinkem, černou čočkou, kroupami na víně, rukolou a oříšky, tahle
        kombinace funguje velmi dobře. V plánu máme také ricottové gnocchi
        a spousty dalšího.

        Je vidět, že v hlavě máte řadu nápadů. To se ví i v JIPu, proto budete
        s kolegy prvním, kdo otestuje nové ostravské gastrostudio. Prozraďte,
        co se v rámci této spolupráce chystá?
        S kolegy kuchaři z Ollies bychom měli pomoci rozjet již připravené a vy-
        bavené JIP gastrostudio. V rámci spolupráce jsou v plánu kurzy vaření,
        testování nových surovin z JIPu a ukázky jejich přípravy a zpracování.
        Jak jsem říkal, každý z nás má jiný styl vaření, takže myslím, že spo-
        lupráce bude skvělá.
        Příprava a zpracování surovin jsou v kuchyni určitě důležité, stejně
        tak jako kuchařský um. Co je ale podle vás to, co dělá z dobré kuchyně
        skvělou?                                                   Rump steak
        Ono je to všechno dohromady. V první řadě  je to poctivost, pak by
        tam měl být někdo, kdo tomu dává svěží vítr, a určitě je to o surovinách   s brambůrkami rissolées
        a jejich neustálém hledání a zkoušení. A v neposlední řadě je to pří-   a omáčkou béarnaise
        stup nadřízených k lidem. Na pracovišti musí být pohoda. U náš řešíme
        všechno s chladnou hlavou a funguje to výborně.



                                TIP
                                V zimních měsících najdete na jídelníčku Ollies Bistra teplý zimní čočkový salát. Jeho základ tvoří černá
                                čočka (beluga) a kroupy vařené v portském víně, chybět nemůže medová mrkev a sous-vide dýně,
                                to vše podtržené sušenými brusinkami, rukolou, vlašskými ořechy a kousky kvalitního francouzského
                                kozího sýru. A nakonec nepřijde nic jiného než citrusový dresink z limet, pomerančů a citrónů.











                                                                                  Teplý zimní
                                                                                  čočkový salát


























                                                                                                                21
                                                                                       MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26