Page 26 - Magazín JIP Potraviny
P. 26
Ovesná kaše s hruškami
Suroviny:
½ hrnku ovesných vloček, 1 hrnek mléka, 1 hruška,
1 lžíce třtinového cukru, 20 g másla, 1 lžíce medu, ořechy dle chuti
Postup:
Do hrnce dejte vločky s mlékem a pomalu přiveďte k varu. Na pánvi
rozpusťte máslo a přidejte oloupanou a nakrájenou hrušku, zasypte
třtinovým cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Ovesnou kaši do-
chuťte medem, dejte do misky a přidejte zkaramelizované hrušky. Kaši
přelijte troškou rozpuštěného másla a ozdobte nasekanými oříšky.
Hruškový quiche
Suroviny:
250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, ½ lžičky soli
Náplň: 3 hrušky, 100 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání,
1 vejce, 150 g nivy (nebo jiného plísňového sýru), špetka pepře,
špetka soli
Postup:
Smíchejte mouku, máslo, sůl a vejce a vypracujte těsto. To zabalte do
potravinové fólie a nechte půl hodiny v lednici odpočinout. Těsto
Ovesná kaše poté vyválejte a vyložte jím koláčovou formu tak, aby mělo okraje. Na
pár místech těsto propíchejte vidličkou a vložte do předehřáté trouby
s hruškami na 180 ºC na 10 minut. Zatím nakrájejte hrušky na plátky. V misce
smíchejte rozšlehané vejce s polovinou nastrouhaného sýru, osolte
a opepřete. Korpus vyjměte z trouby, potřete ho mascarpone a vyložte
polovinou nakrájených hrušek. Na hrušky nalijte směs vajíčka, sme-
tany a sýru, poté znovu navrstvěte nakrájené hrušky a navrch zbytek
nastrouhaného sýru. Koláč pečte zhruba dalších 20 minut.
Hruškový
quiche
26 MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020