Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29

Olivové oleje

        Regiony Itálie, ze kterých




        vám přinášíme olivový olej









                                                                   Toskánsko

                                                                   Toskánsko je na trhu s olivovými oleji takovou malou
                                                                   perlou. Ve srovnání s úrodným jihem se zde z jednoho
                                                                   olivovníku získá až 20x méně oleje. Přesto je to region, který pro-
                                                                   dukuje některé z nejlepších a nejvyhledávanějších olivových olejů.
                                                                   Pokud máte rádi výrazné chutě, je Toskánsko pro vás pravou vol-
                                                                   bou. Toskánský olej má peprnou chuť, při polknutí čistého samot-
                                                                   ného oleje dráždí v hrdle. To je známkou čerstvosti olivového oleje,
                                                                   který zde mívá brilantní zelenou barvu jako jarní výhonky.




        Ligurie

        Olivovníky jsou zde vysazeny na terasách podél Ligurské riviéry, kde se
        moře dotýká Alp. Olivový olej z Ligurie je jemný, zlatější, méně zelený
        než třeba v Toskánsku. Má sladké mandlové, a dokonce až marcipánové
        tóny, je plný svěžesti, lehkosti, je méně výrazný, ale za to delikátní.




                                                                   Sicílie

                                                                   Pro jih Itálie a Sicílii jsou charakteristické oleje s vyšší hořkostí
                                                                   i pikantností. Místní olivové oleje jsou považovány za nejvoňavější.
                                                                   Hodí se k červenému masu. Výraznější hořkost, lehké škrábání na
                                                                   patře vůbec není vadou, ale naopak důkazem kvality.




        Umbrie


        Umbrie je srdcem Itálie, a to nejen proto, že ji najdete uprostřed mapy
        tohoto státu. Pokud vás příběh o sv. Valentýnovi, který se odehrál právě
        zde, nechává přeci jen chladnými, tak ale krásu a různorodost zdejší
        krajiny si zamilujete zcela určitě. Rozdílné podnebí rovin, kopců, údolí,
        plošin i pohoří dává olivovým olejům nepřebernost chutí.




                                                                   Apulie

                                                                   Olivové háje jsou duší Apulie. Pokrývají kopce, které klesají až
                                                                   k členitému pobřeží. Terén je tu tvořen vápencem pokrytým pís-
                                                                   kem a hlínou, které místy minerály propůjčují červený odstín. To
                                                                   přispívá ke složitosti chuti olivových olejů a jejímu přetrvání na pa-
                                                                   tře. Olivový olej zde má podtóny travin, květin, minerálů i dřevin.
                                                                   Tento úrodný jižní region vyprodukuje celou třetinu veškerého
                                                                   italského olivového oleje.



                                                                                                                29
                                                                                       MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34