Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29
Olivové oleje
Regiony Itálie, ze kterých
vám přinášíme olivový olej
Toskánsko
Toskánsko je na trhu s olivovými oleji takovou malou
perlou. Ve srovnání s úrodným jihem se zde z jednoho
olivovníku získá až 20x méně oleje. Přesto je to region, který pro-
dukuje některé z nejlepších a nejvyhledávanějších olivových olejů.
Pokud máte rádi výrazné chutě, je Toskánsko pro vás pravou vol-
bou. Toskánský olej má peprnou chuť, při polknutí čistého samot-
ného oleje dráždí v hrdle. To je známkou čerstvosti olivového oleje,
který zde mívá brilantní zelenou barvu jako jarní výhonky.
Ligurie
Olivovníky jsou zde vysazeny na terasách podél Ligurské riviéry, kde se
moře dotýká Alp. Olivový olej z Ligurie je jemný, zlatější, méně zelený
než třeba v Toskánsku. Má sladké mandlové, a dokonce až marcipánové
tóny, je plný svěžesti, lehkosti, je méně výrazný, ale za to delikátní.
Sicílie
Pro jih Itálie a Sicílii jsou charakteristické oleje s vyšší hořkostí
i pikantností. Místní olivové oleje jsou považovány za nejvoňavější.
Hodí se k červenému masu. Výraznější hořkost, lehké škrábání na
patře vůbec není vadou, ale naopak důkazem kvality.
Umbrie
Umbrie je srdcem Itálie, a to nejen proto, že ji najdete uprostřed mapy
tohoto státu. Pokud vás příběh o sv. Valentýnovi, který se odehrál právě
zde, nechává přeci jen chladnými, tak ale krásu a různorodost zdejší
krajiny si zamilujete zcela určitě. Rozdílné podnebí rovin, kopců, údolí,
plošin i pohoří dává olivovým olejům nepřebernost chutí.
Apulie
Olivové háje jsou duší Apulie. Pokrývají kopce, které klesají až
k členitému pobřeží. Terén je tu tvořen vápencem pokrytým pís-
kem a hlínou, které místy minerály propůjčují červený odstín. To
přispívá ke složitosti chuti olivových olejů a jejímu přetrvání na pa-
tře. Olivový olej zde má podtóny travin, květin, minerálů i dřevin.
Tento úrodný jižní region vyprodukuje celou třetinu veškerého
italského olivového oleje.
29
MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020