Page 17 - Magazín JIP Potraviny
P. 17
Jablečný
koláč
Jablečný koláč
Suroviny:
3 jablka, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky,
170 g másla, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce vody,
1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, špetka soli
Postup:
Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli a jednou lžící cukru.
Do mouky přidejte změklé máslo, vodu a vypracujte těsto, které
pak nechte chvíli odpočinout v ledničce. Troubu si předehřej-
te na 180 °C. Z těsta vyválejte placku a přemístěte do koláčové
formy tak, aby vznikly i okraje. Jablka nakrájejte na tenké plátky
a v míse promíchejte se lžící cukru, vanilkovým cukrem, sko-
řicí a trochou másla. Jablka pak vyskládejte na těsto a pečte asi
50–60 minut.
Pečená Pečená jablka
jablka
Suroviny:
6 větších jablek, 20 g másla, 2 lžíce třtinového cukru,
1 vanilkový cukr, 3 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku
Postup:
Troubu předehřejte na 175 °C. Jablka nakrájejte na čtvrtiny,
zbavte jádřinců a vyskládejte na plech vyložený pečicím pa-
pírem. V mističce smíchejte třtinový cukr, vanilkový cukr, sko-
řici a muškátový oříšek. Jablka pokapejte rozpuštěným máslem,
posypte připravenou směsí cukru s kořením a pečte zhruba
25–30 minut. Podávat můžete jako dezert samotné nebo třeba
s vanilkovou zmrzlinou.
17
MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020