Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
Lívance
s pečenými jablky
Lívance s pečenými jablky
Suroviny:
2 jablka, 140 g hladké mouky, 180 ml mléka, 1 vejce,
NÁŠ TIP! 2 lžíce cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžičky oleje,
špetka soli, špetka skořice, med
Postup:
Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky, vyskládejte na plech,
polijte medem a posypte skořicí. Takto připravená jablka pečte
Jablečné v troubě na 180 °C asi 20 minut. Mouku smíchejte s cukrem,
sušenky práškem do pečiva a špetkou soli. Poté do směsi přidejte vejce, olej,
po troškách přimíchejte mléko a vytvořte těsto. Lívance smažte
na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Teplá jablka dejte na
lívance a celý pokrm můžete ještě dozdobit ořechy a polít trochou
medu.
Jablečné sušenky
z ovesných vloček
Suroviny:
2 jablka, 125 g hladké mouky, 115 g másla, špetka soli,
150 g třtinového cukru, 175 g ovesných vloček, 1 vejce,
½ lžíce jedlé sody, ½ lžičky skořice, špetka muškátového oříšku,
Postup:
Smíchejte mouku, skořici, muškátový oříšek, jedlou sodu a sůl.
V další míse utřete máslo s cukrem, přidejte vejce a následně
vmíchejte připravenou moučnou směs. Do těsta přidejte ovesné
vločky a oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka. Těsto pak
nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Na plech vyložený
pečicím papírem pak lžící vytvarujte sušenky a pečte je při 170 °C
asi 15 minut.
15
MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020