Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
Dýňové lívance
Suroviny:
200 g dýňového pyré
(z upečené či uvařené rozmixované dýně)
170 g hladké mouky
30 g cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
30 g másla
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého sušeného zázvoru
špetka muškátového oříšku
Dýňové špetka soli
lívance
Postup:
V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do
pečiva, koření a sůl. V další misce vyšlehejte
mléko, dýňové pyré, vejce a rozpuštěné más-
lo, nalijte do připravené moučné směsi a vše
vymíchejte v hladké těsto. Na rozpáleném
oleji smažte lívance asi 3 minuty z každé
strany dozlatova. Podávat můžete například
s javorovým sirupem a dýňovými semínky.
Podzimní
dýňovopomerančové
smoothie
Suroviny:
200 g dýňového pyré, 60 ml 100% pomerančového džusu,
1 bílý jogurt,½ hrnku mléka, 2 lžíce medu, ½ lžičky skořice,
špetka mletého sušeného zázvoru, špetka muškátového oříšku
Postup:
Všechny ingredience vložte do smoothie mixéru a rozmixujte.
Smoothie nalijte do skleniček a posypte špetkou skořice.
Dýňová roláda
Suroviny:
200 g dýňového pyré (z upečené či uvařené rozmixované dýně),
100 g hladké mouky, 170 g cukru krupice, 3 vejce,
1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody,
½ lžičky skořice, ořechy dle chuti Dýňovopomerančové
smoothie
Náplň: 250 g tvarohu nebo krémového sýru,
100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 30 g másla
Postup:
Smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skoři-
ci. V další misce vyšlehejte do pěny vajíčka s cukrem. Do nich poté
přidejte dýňové pyré a připravenou moučnou směs a smíchejte.
Na plech vyložený pečicím papírem nalijte těsto, rovnoměrně ho
rozetřete po celé ploše a pečte při 190 ºC asi čtvrt hodiny. Roládu
poté vyndejte z trouby, s pečicím papírem ji zarolujte, zabalte do
vlhké utěrky a nechte vychladnout. Z tvarohu nebo krémového
sýru, cukru a másla vyšlehejte náplň, z níž si malou část dejte stra-
nou. Roládu rozmotejte, vnitřek natřete náplní a znovu zarolujte.
Zamotanou roládu potřete trochou krému, posypte nasekanými
ořechy a zabalenou v alobalu nechte přes noc v lednici.
11
MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020