Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8
Špagety s dýní
a pestem
Suroviny:
500 g špaget
500 g dýně
1 hrnek bazalkového pesta
50 g parmezánu
olivový olej
sůl, pepř, chilli dle chuti
čerstvá bazalka
Postup:
Dýni oloupejte a nakrájejte na menší ko-
stky. Ty rozprostřete na plech, pokapejte
olivovým olejem, osolte a dejte na zhruba
30–40 minut péct do trouby na 180 ºC.
Mezitím uvařte špagety, slijte je a dejte na
pánev s trochou rozehřátého olivového
oleje. Rozmíchejte ¾ bazalkového pesta
se lžící olivového oleje, osolte a opepřete,
pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete
přidat chilli. Tuto směs přidejte ke špa-
getám a lehce osmahněte, poté přidejte Špagety
upečenou dýni. Špagety na talíři ozdobte s dýní
zbytkem pesta, nastrouhaným parmezá-
nem a lístky čerstvé bazalky.
Pečená dýně
s růžičkovou
kapustou a ořechy
Suroviny:
500 g dýně Hokkaido
500 g růžičkové kapusty
150 g pekanových ořechů
4 stroužky česneku
2 lžíce balzamika
80 ml olivového oleje
sůl
Pečená dýně pepř
s růžičkovou kapustou
Postup:
Oloupanou dýni nakrájejte na menší kostky
a dejte do mísy. Přijdete na půlky nakrájené
růžičkové kapusty a na plátky nakrájený
česnek.
V hrníčku smíchejte olivový olej, balzami-
ko, sůl a pepř, zalijte jím připravenou zele-
ninu a dobře promíchejte. Zeleninu rozložte
na plech a dejte péct do trouby předehřáté
na 180 ºC na zhruba 30–40 minut. Zatím-
co se bude zelenina péct, krátce nasucho
opražte pekanové ořechy. Ty přidejte k upe-
čené zelenině a můžete podávat.
8 MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020