Page 7 - Magazín JIP Potraviny
P. 7
Dýňové
gnocchi
Dýňové gnocchi
Suroviny:
1 kg dýně Hokkaido, 300 g brambor, 200 g bramborového škrobu,
100 g kukuřičné mouky, 50 g strouhaného parmezánu, 1 žloutek,
1 lžíce ricotty, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Dýni Hokkaido omyjte, rozkrojte na půl a odstraňte semínka, poté dýni
NÁŠ TIP! nakrájejte na menší kousky a dejte na plech. Na 180 ºC pečte asi 30–40
minut, dokud dýně nezměkne. Mezitím oloupejte brambory a dejte
vařit. Uvařené brambory s upečenou dýní dejte do mísy a rozmixujte
tyčovým mixérem. Do vzniklého pyré přidejte bramborový škrob, kuku-
řičnou mouku, parmezán, žloutek, ricottu, prolisovaný česnek, špetku
muškátového oříšku, poté osolte a opepřete. Ze směsi vypracujte hladké
těsto a rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vyválejte váleček a z něho pak
odkrajujte zhruba 2 cm velké kousky. Každý kousek zvlášť pak stlačte
Dýňové hrotem vidličky. Gnocchi vařte v osolené vroucí vodě, dokud nevy-
placky plavou na povrch. Podávat můžete například s nastrouhaným parmezá-
nem a špenátem nebo s omáčkou dle chuti.
Dýňové placky
Suroviny:
500 g dýně Hokkaido, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce bramborového
škrobu, 50 ml mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, sůl, pepř
Postup:
Dýni oloupejte, zbavte semínek a nahrubo nastrouhejte. Nastrouhanou
dýni smíchejte s moukou, škrobem, mlékem, práškem do pečiva a vejci,
osolte, opepřete a vypracujte těsto. Na pánvi rozpalte olej a lžící vytvořte
placičky, které osmažte dozlatova z obou stran. Podávat můžete jako
hlavní chod, například s plísňovým sýrem, nebo jako přílohu.
7
MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020