Page 58 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 58
Zapečený lilek s mletým masem
Suroviny:
½ kg lilku
50 ml rostlinného oleje
500 g mletého masa
300 g rajčat, cibule
10 stroužků česneku
sladká paprika
mletý pepř
sůl a petrželka
250 g strouhaného parmazánu
Postup:
Lilky rozpůlíme, lžičkou vydlabeme, osolíme
a necháme odležet, omyjeme, osušíme a lehce
zapečeme v části tuku. Ve zbylém tuku po-
dusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme Zapečený lilek
papriku, jedno nakrájené rajče, mleté maso, s mletým masem
pepř, nakrájené stroužky česneku, nasekanou
petrželku, osolíme. Velmi dobře promícháme
a směsí naplníme lilky. Položíme na vymaštěný
pekáček, poklademe plátky rajčat a zapečeme.
3 minuty před koncem lilky posypeme důklad-
ně sýrem a necháme ještě zapéct.
Vegetariánské plněné lilky
Suroviny:
1 větší lilek, 2 menší vejce, 50 g tvrdého sýru,
jarní cibulka, 1 lžíce ostrého kvalitního kečupu,
Vegetariánské 2 lžíce oleje, lžička másla, bylinky, sůl a pepř
s mletým masem Postup:
Lilek podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu.
Sýr, cibulku a dužinu nakrájíme na malé kousky.
Na oleji společně restujeme dužinu a cibulku do
měkka. Přidáme bylinky, sůl, pepř a sýr s keču-
pem, nakonec vmícháme máslo na zjemnění.
Směs klademe do vydlabaného lilku. V jeho ne-
jširší části uděláme důlek a vyklepneme vejce.
Dáme do vyhřáté trouby a zapečeme 10-15 mi-
nut, do ztuhnutí vejce podle vašich chutí.
Lilkový koláč
Suroviny:
Těsto: 280 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté, 30 g kukuřičné
mouky hrubé (kukuřičná krupice), 113 g másla, 100 ml podmáslí, špetku
soli a cukru
Náplň: 1 střední lilek, bazalkové pesto, 150 g cherry rajčátek, 150 g sýru
feta, lístky čerstvé bazalky, olivový olej, mořská sůl
Postup:
Do mísy dáme špaldovou a kukuřičnou mouku, špetku soli a cukru, na
kousky nakrájené máslo a vše propracujeme pomocí rukou. Pak přilijeme Lilkový
podmáslí a vypracujeme nelepivé těsto. Těsto uložíme do lednice na 30 minut. koláč
Lilek nakrájíme na kolečka, dáme na plech, vyložený pečícím papírem, mírně
osolíme a zakápneme olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na cca 200 °C a pe-
čeme 10 minut. Necháme zchladnout. Po vytažení rozdělíme těsto na dvě
části a z každé vyválíme tvar koláče na pečícím papíru, potřeme pestem,
rozložíme připravený lilek, poklademe rozpůlenými rajčaty, lístky bazalky
a posypeme rozdrobenou fetou. Okraje těsta zatočíme dovnitř do koláče,
vytvoříme tak asi 3 cm okraje, aby šťáva nevytekla ven. Pečeme na 200 °C
přibližně 15 - 20 minut.
58