Page 58 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 58

Zapečený lilek s mletým masem

       Suroviny:
       ½ kg lilku
       50 ml rostlinného oleje
       500 g mletého masa
       300 g rajčat, cibule
       10 stroužků česneku
       sladká paprika
       mletý pepř
       sůl a petrželka
       250 g strouhaného parmazánu

       Postup:
       Lilky rozpůlíme, lžičkou vydlabeme, osolíme
       a necháme odležet, omyjeme, osušíme a lehce
       zapečeme v  části tuku. Ve zbylém tuku po-
       dusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme                                          Zapečený lilek
       papriku, jedno nakrájené rajče, mleté maso,                                         s mletým masem
       pepř, nakrájené stroužky česneku, nasekanou
       petrželku, osolíme. Velmi dobře promícháme
       a směsí naplníme lilky. Položíme na vymaštěný
       pekáček, poklademe plátky rajčat a zapečeme.
       3 minuty před koncem lilky posypeme důklad-
       ně sýrem a necháme ještě zapéct.



                                                                             Vegetariánské plněné lilky

                                                                             Suroviny:
                                                                             1 větší lilek, 2 menší vejce, 50 g tvrdého sýru,
                                                                             jarní cibulka, 1 lžíce ostrého kvalitního kečupu,
          Vegetariánské                                                      2 lžíce oleje, lžička másla, bylinky, sůl a pepř
          s mletým masem                                                     Postup:
                                                                             Lilek podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu.
                                                                             Sýr, cibulku a dužinu nakrájíme na malé kousky.
                                                                             Na oleji společně restujeme dužinu a cibulku do
                                                                             měkka. Přidáme bylinky, sůl, pepř a sýr s keču-
                                                                             pem, nakonec vmícháme máslo na zjemnění.
                                                                             Směs klademe do vydlabaného lilku. V jeho ne-
                                                                             jširší části uděláme důlek a vyklepneme vejce.
                                                                             Dáme do vyhřáté trouby a zapečeme 10-15 mi-
                                                                             nut, do ztuhnutí vejce podle vašich chutí.




       Lilkový koláč

       Suroviny:
       Těsto: 280 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté, 30 g kukuřičné
       mouky hrubé (kukuřičná krupice), 113 g másla, 100 ml podmáslí, špetku
       soli a cukru
       Náplň: 1 střední lilek, bazalkové pesto, 150 g cherry rajčátek, 150 g sýru
       feta, lístky čerstvé bazalky, olivový olej, mořská sůl
       Postup:
       Do mísy dáme špaldovou a kukuřičnou mouku, špetku soli a cukru, na
       kousky nakrájené máslo a vše propracujeme pomocí rukou. Pak přilijeme     Lilkový
       podmáslí a vypracujeme nelepivé těsto. Těsto uložíme do lednice na 30 minut.   koláč
       Lilek nakrájíme na kolečka, dáme na plech, vyložený pečícím papírem, mírně
       osolíme a zakápneme olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na cca 200 °C a pe-
       čeme 10 minut. Necháme zchladnout. Po vytažení rozdělíme těsto na dvě
       části  a  z  každé  vyválíme  tvar  koláče  na  pečícím  papíru,  potřeme  pestem,
       rozložíme připravený lilek, poklademe rozpůlenými rajčaty, lístky bazalky
       a posypeme rozdrobenou fetou. Okraje těsta zatočíme dovnitř do koláče,
       vytvoříme tak asi 3 cm okraje, aby šťáva nevytekla ven. Pečeme na 200 °C
       přibližně 15 - 20 minut.
       58
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63