Page 54 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 54
Meruňková marmeláda
Suroviny:
700 g cukru krystal na 1 kg meruněk, meruňky
Postup:
Čerstvě obrané, zralé a nepoškozené meruňky omyjeme, vypeckujeme
a vyřežeme případné kazy. Meruňky pokrájíme na menší kousky, přesně
odvážíme a přesypeme do vyššího hrnce, ve kterém meruňky pomocí Meruňková
ponorného mixéru rozmixujeme na kaši, potom nemusíme meruňky
loupat. Hrnec s meruňkovou kaší dáme na sporák na nejvyšší plamen marmeláda
a stále mícháme. Když se začne tvořit pěna, plamen snížíme na mini-
mum, přisypeme cukr krystal a promícháme. V průměru jde cca 700 g –
1 kg cukru na 1 kg čisté váhy upravených meruněk. Je však lepší meruňky
ochutnat, pokud nejsou dost sladké, zvýšíme množství cukru. Pokud
jsou zase meruňky velmi sladké, množství přidaného cukru snížíme
podle toho, jak sladké máme rádi. Hrnec s oslazenými meruňkami za
stálého vaření na nejnižším plameni a za stálého míchání vyvaříme na
požadovanou hustotu. Když se nám zdá směs dostatečně hustá, jak hus-
tou ji chceme mít, tedy se snížil celkový objem směsi přibližně o třetinu,
tj. meruňková směs zůstává na vařečce, už z ní nestéká a při míchání
se tvoří cestička za vařečkou v hrnci. Horkou meruňkovou marmeládu
plníme do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, plníme asi 2 cm
pod okraj, uzavřeme víčkem a naplněné sklenice obrátíme na 5 minut
dnem nahoru, aby se víčka dobře přichytily. Poté sklenice obrátíme zpět
a zkontrolujeme, naplněné sklenice s horkou marmeládou zabalíme do
deky, zde je necháme, dokud marmeláda úplně nevychladne.
Dýňovo-pomerančová marmeláda
Suroviny:
0,5 kg pomeranče, 2 ks citronu, 1 kg dýně,
želírovací cukr, zázvor
Postup:
Dýni omyjeme, očistíme a rozkrájíme na
kousky. Pomeranče oloupeme, rozpůlíme a na-
krájíme na větší kousky. Citrony vymačkáme,
případně oloupeme a nakrájíme. Zázvor nas-
trouháme. Vše vložíme do papiňáku nebo do
hrnce, podlijeme asi 250 ml vody a dusíme. Po
Dýňovo-pomerančová změknutí můžeme rozmixovat, propasírovat
nebo jinak rozmělnit podle možností a zvy-
marmeláda ku. Přidáme želírovací cukr, cukr a vaříme do
rozpuštění podle návodu.
Marmeládu nalijeme horkou do sklenic, za-
víčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Jahodová marmeláda
Suroviny:
125 g cukru krupice, 1 lžička kyseliny citronové,
500 g jahod, 3-4 g agaru
Postup:
Jahody omyjeme, zbavíme korunek a v misce je roz-
mačkáme šťouchadlem na brambory. Rozmačkané
jahody přendáme do hrnce. Pokud chceme docílit Jahodová
krásně hladké marmelády, jahody rozmixujeme. marmeláda
Ale někdo ji má radši s kousky ovoce. Jahodovou
dřeň přivedeme k varu a za stálého míchání 10 mi-
nut vaříme. Poté přidáme kyselinu citronovou, aga-
rový prášek a cukr. Ochucenou jahodovou mar-
meládu dalších 10 minut povaříme. Ještě horkou
marmeládu plníme do čistých a suchých skleniček,
zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Jahodovou
marmeládu necháme zcela vychladnout, až poté
skleničky otočíme.
54