Page 54 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 54

Meruňková marmeláda

       Suroviny:
       700 g cukru krystal na 1 kg meruněk, meruňky

       Postup:
       Čerstvě obrané, zralé a nepoškozené meruňky omyjeme, vypeckujeme
       a vyřežeme případné kazy. Meruňky pokrájíme na menší kousky, přesně
       odvážíme a přesypeme do vyššího hrnce, ve kterém meruňky pomocí                        Meruňková
       ponorného  mixéru rozmixujeme na  kaši, potom  nemusíme  meruňky
       loupat. Hrnec s meruňkovou kaší dáme na sporák na nejvyšší plamen                      marmeláda
       a stále mícháme. Když se začne tvořit pěna, plamen snížíme na mini-
       mum, přisypeme cukr krystal a promícháme. V průměru jde cca 700 g –
       1 kg cukru na 1 kg čisté váhy upravených meruněk. Je však lepší meruňky
       ochutnat, pokud nejsou dost sladké, zvýšíme množství cukru. Pokud
       jsou zase meruňky velmi sladké, množství přidaného cukru snížíme
       podle toho, jak sladké máme rádi. Hrnec s oslazenými meruňkami za
       stálého vaření na nejnižším plameni a za stálého míchání vyvaříme na
       požadovanou hustotu. Když se nám zdá směs dostatečně hustá, jak hus-
       tou ji chceme mít, tedy se snížil celkový objem směsi přibližně o třetinu,
       tj. meruňková směs zůstává na vařečce, už z ní nestéká a při míchání
       se tvoří cestička za vařečkou v hrnci. Horkou meruňkovou marmeládu
       plníme do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, plníme asi 2 cm
       pod okraj, uzavřeme víčkem a naplněné sklenice obrátíme na 5 minut
       dnem nahoru, aby se víčka dobře přichytily. Poté sklenice obrátíme zpět
       a zkontrolujeme, naplněné sklenice s horkou marmeládou zabalíme do
       deky, zde je necháme, dokud marmeláda úplně nevychladne.

                                                                                Dýňovo-pomerančová marmeláda

                                                                                Suroviny:
                                                                                0,5 kg pomeranče, 2 ks citronu, 1 kg dýně,
                                                                                želírovací cukr, zázvor

                                                                                Postup:
                                                                                Dýni omyjeme, očistíme a rozkrájíme na
                                                                                kousky. Pomeranče oloupeme, rozpůlíme a na-
                                                                                krájíme na větší kousky. Citrony vymačkáme,
                                                                                případně oloupeme a nakrájíme. Zázvor nas-
                                                                                trouháme. Vše vložíme do papiňáku nebo do
                                                                                hrnce, podlijeme asi 250 ml vody a dusíme. Po
                                                    Dýňovo-pomerančová          změknutí můžeme rozmixovat, propasírovat
                                                                                nebo jinak rozmělnit podle možností a zvy-
                                                    marmeláda                   ku. Přidáme želírovací cukr, cukr a vaříme do
                                                                                rozpuštění podle návodu.
                                                                                Marmeládu nalijeme horkou do sklenic,  za-
                                                                                víčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

       Jahodová marmeláda

       Suroviny:
       125 g cukru krupice, 1 lžička kyseliny citronové,
       500 g jahod, 3-4 g agaru

       Postup:
       Jahody omyjeme, zbavíme korunek a v misce je roz-
       mačkáme šťouchadlem na brambory. Rozmačkané
       jahody přendáme do hrnce. Pokud chceme docílit         Jahodová
       krásně hladké marmelády, jahody rozmixujeme.           marmeláda
       Ale někdo ji má radši s kousky ovoce. Jahodovou
       dřeň přivedeme k varu a za stálého míchání 10 mi-
       nut vaříme. Poté přidáme kyselinu citronovou, aga-
       rový prášek a cukr.  Ochucenou jahodovou mar-
       meládu  dalších  10  minut povaříme. Ještě  horkou
       marmeládu plníme do čistých a suchých skleniček,
       zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Jahodovou
       marmeládu necháme zcela vychladnout, až poté
       skleničky otočíme.
       54
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59