Page 56 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 56
Lilek
Nejen pro vegetariány Multifunkční plodina
Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou Můžete ho smažit, dusit, grilovat či péct, ale vždy je potřeba ho tepel-
jsme již dávno přijali za vlastní. Má neutrální chuť ně upravit, za syrova je nepoživatelný. Často se používá do kořeněných
curry, je dobrý i zprudka orestovaný, a pokud ho naložíte do olejové
a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá marinády a poté ugrilujete, získáte výbornou přílohu k masu nebo
a dobře přijímá další chutě, proto se často využívá skvělé bezmasé jídlo. Z pečeného lilku se připravují báječné pomazánky,
ve vegetariánských pokrmech. často se kombinují s výrazným česnekem a voňavým kořením. Bez lil-
ku se neobejde ani tradiční musaka, ať už zvolíte řeckou nebo bulhar-
skou variaci. Pokud se snažíte omezit maso, bude lilek pro vás ta správná
zelenina, se kterou si můžete v kuchyni pohrát. Uvidíte, že si na něm
Jinak se mu říká i baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofia- pochutnáte, je totiž jako houba - přijímá chutě, které mu dáte...
lové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu
u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Ev- Nejlepší zelenina nejen na gril
ropy. Tou je právě cuketa a lilek. Stačí, když přidáte česnek, olej a sůl a tato
dobrota, která navíc neobsahuje skoro žádné kalorie, je hotová. Lilek je
Obsahuje mimořádně oblíbený na balkáně, kde se bez něj neobejde celá řada re-
Velké množství karotenu (provitamínu A), vitamínů skupiny B, hlavně ceptů - za všechny uveďme řeckou Musaku. Dále se hojně připravuje
kyselinu listovou a pantotenovou. A ještě víc je v něm minerálů, zejména v zakavkazských zemích, kde z něj připravuji třeba Adžendandali (lilky
hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. V obsahu draslíku předčí dušené s rajčaty), v Turecku a ostatních arabských zemích – zde zmiňme
dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňu- alespoň lahodný Baba ghanoush. Ve francouzské kuchyni nesmí chybět
je cévy a má také protisklerotický účinek. V lilku byl prokázán rovněž ve slavném Ratatouille. Oblíbený je však dnes už po celém světě.
značný obsah pektinů, údajně největší ze všech druhů zeleniny. Tyto lát-
ky příznivě působí na krevní tlak i střevní mikroorganismy. Tipy z redakce
Ještě než se začne v kuchyni s lilkem pracovat, je třeba plod důkladně
Na dietu promačkat, jestli už není změklý. A také zkontrolovat, zda na něm nejsou
Protože devadesát procent hmotnosti plodu tvoří voda, je lilek přímo tmavé skvrny, které signalizují, že se brzy zkazí. Ideální je zpracovávat
předurčen do jídelníčku při redukční dietě. plody co nejčerstvější, lilek totiž snadno podléhá změnám teplot a hni-
Ve 100 gramech má 0,4 g tuku a pouhých 15,3 kalorie. Při úpravě bez je. Před samotným vařením mu dejte chvilku na to se "vypotit" - plátky
použití spousty tuku si na něm proto mohou pochutnat například i dia- z obou stran posypte solí (sůl je další a poslední zbraň proti nežádoucí
betici nebo pacienti, kteří mají problémy se žlučníkem. hořkosti) a nechte ležet třeba na prkýnku.
Dobré vědět Kaviár chudých
Plod lilku je velice výživný a může dosáhnout hmotnosti až dva kilo- Z plodů lilku se mimo jiné připravuje i tzv. falešný kaviár. Je chutný
gramy. Skuteční labužníci však dávají přednost mnohem menším a samozřejmě daleko levnější než ten z jiker. Nejčastěji se s ním setkáte
lilkům, nejlépe o průměru od 5 do 8 centimetrů, s lesklou, hladkou slup- na studených bufetech v Rumunsku, ale nepohrdnou jím ani v zemi
kou a jasně zeleným stonkem i čepičkou. Větší a starší mohou být totiž pravého kaviáru v Rusku. Připravuje se velmi snadno, z opečených lilků,
vodnaté a hořké. Přezrálost signalizují i velká nahnědlá semena. Pokud jejichž dužnina se po prochladnutí umixuje s olejem, solí, pepřem, cit-
to nevyžaduje recept, lilek by se neměl před tepelnou úpravou loupat. rónovou šťávou, případně také s paprikou a drobně posekanou cibulí.
Slupka je tenká, poměrně dobře stravitelná, ale hlavně se přímo pod ní Podává se vychlazený s tmavým chlebem a využívá se i jako pomazánka
skrývá nejvíc tělu prospěšných látek. nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.
56