Page 56 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 56

Lilek










       Nejen pro vegetariány                                 Multifunkční plodina
       Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou       Můžete ho smažit, dusit, grilovat či péct, ale vždy je potřeba ho tepel-
       jsme již dávno přijali za vlastní. Má neutrální chuť   ně upravit, za syrova je nepoživatelný. Často se používá do kořeněných
                                                             curry, je dobrý i zprudka orestovaný, a pokud ho naložíte do olejové
       a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá         marinády a poté ugrilujete, získáte výbornou přílohu k masu nebo
       a dobře přijímá další chutě, proto se často využívá   skvělé bezmasé jídlo. Z pečeného lilku se připravují báječné pomazánky,
       ve vegetariánských pokrmech.                          často se kombinují s výrazným česnekem a voňavým kořením. Bez lil-
                                                             ku se neobejde ani tradiční musaka, ať už zvolíte řeckou nebo bulhar-
                                                             skou variaci. Pokud se snažíte omezit maso, bude lilek pro vás ta správná
                                                             zelenina, se kterou si můžete v kuchyni pohrát. Uvidíte, že si na něm
       Jinak se mu říká i baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofia-  pochutnáte, je totiž jako houba - přijímá chutě, které mu dáte...
       lové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu
       u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Ev-  Nejlepší zelenina nejen na gril
       ropy.                                                 Tou je právě cuketa a lilek. Stačí, když přidáte česnek, olej a sůl a tato
                                                             dobrota, která navíc neobsahuje skoro žádné kalorie, je hotová. Lilek je
       Obsahuje                                              mimořádně oblíbený na balkáně, kde se bez něj neobejde celá řada re-
       Velké množství karotenu (provitamínu A), vitamínů skupiny B, hlavně   ceptů - za všechny uveďme řeckou Musaku. Dále se hojně připravuje
       kyselinu listovou a pantotenovou. A ještě víc je v něm minerálů, zejména   v zakavkazských zemích, kde z něj připravuji třeba Adžendandali (lilky
       hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. V obsahu draslíku předčí   dušené s rajčaty), v Turecku a ostatních arabských zemích – zde zmiňme
       dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňu-  alespoň lahodný Baba ghanoush. Ve francouzské kuchyni nesmí chybět
       je cévy a má také protisklerotický účinek. V lilku byl prokázán rovněž   ve slavném Ratatouille. Oblíbený je však dnes už po celém světě.
       značný obsah pektinů, údajně největší ze všech druhů zeleniny. Tyto lát-
       ky příznivě působí na krevní tlak i střevní mikroorganismy.  Tipy z redakce
                                                             Ještě než se začne v kuchyni s lilkem pracovat, je třeba plod důkladně
       Na dietu                                              promačkat, jestli už není změklý. A také zkontrolovat, zda na něm nejsou
       Protože devadesát procent hmotnosti plodu tvoří voda, je lilek přímo   tmavé skvrny, které signalizují, že se brzy zkazí. Ideální je zpracovávat
       předurčen do jídelníčku při redukční dietě.           plody co nejčerstvější, lilek totiž snadno podléhá změnám teplot a hni-
       Ve 100 gramech má 0,4 g tuku a pouhých 15,3 kalorie. Při úpravě bez   je. Před samotným vařením mu dejte chvilku na to se "vypotit" - plátky
       použití spousty tuku si na něm proto mohou pochutnat například i dia-  z obou stran posypte solí (sůl je další a poslední zbraň proti nežádoucí
       betici nebo pacienti, kteří mají problémy se žlučníkem.  hořkosti) a nechte ležet třeba na prkýnku.

       Dobré vědět                                           Kaviár chudých
       Plod lilku je velice výživný a může dosáhnout hmotnosti až dva kilo-  Z plodů lilku se mimo jiné připravuje i tzv. falešný kaviár. Je chutný
       gramy. Skuteční labužníci však dávají přednost mnohem menším   a samozřejmě daleko levnější než ten z jiker. Nejčastěji se s ním setkáte
       lilkům, nejlépe o průměru od 5 do 8 centimetrů, s lesklou, hladkou slup-  na studených bufetech v Rumunsku, ale nepohrdnou jím ani v zemi
       kou a jasně zeleným stonkem i čepičkou. Větší a starší mohou být totiž   pravého kaviáru v Rusku. Připravuje se velmi snadno, z opečených lilků,
       vodnaté a hořké. Přezrálost signalizují i velká nahnědlá semena. Pokud   jejichž dužnina se po prochladnutí umixuje s olejem, solí, pepřem, cit-
       to nevyžaduje recept, lilek by se neměl před tepelnou úpravou loupat.   rónovou šťávou, případně také s paprikou a drobně posekanou cibulí.
       Slupka je tenká, poměrně dobře stravitelná, ale hlavně se přímo pod ní   Podává se vychlazený s tmavým chlebem a využívá se i jako pomazánka
       skrývá nejvíc tělu prospěšných látek.                 nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.
       56
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61