Page 61 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 61

Cantuccini

        Suroviny:
        2 vejce, 250 g cukru krupice, 125 g lou-
        paných mandlí, 125 g neloupaných mandlí,
        125 g lískových oříšků, 250 g hladké mouky,
        ½ prášku do pečiva, citronová kůra

        Postup:
        Vejce vyšleháme s cukrem a citronovou ků-
        rou, přidáme mandle a ořechy, kypřící prášek
        a prosátou mouku. Ze směsi vypracujeme
        těsto, na plechu s pečícím papírem vytvoříme
        z těsta 2 stejné válečky, které potřeme rozšle-
        haným vejcem a pečeme v předehřáté troubě                                        Cantuccini
        na 180 °C asi cca 5minut. Ještě za tepla na-
        krájíme na stejně široké proužky a necháme
        vystydnout.


                                                         Amaretti

                                                         Suroviny:
                                                         Mandlová hmota: 70 g neloupaných hořkých jader meruněk (armelline),
                                                         30 g neloupaných jader mandlí, 200 g cukru krupice, 60 g bílků,
                                                         ½ vanilkového lusku
                                                         Bílkový sníh: 130 g cukru krupice, 35 g bílků

                                                         Postup:
                                                         Mandle,  armelline  a  cukr  vložíme  do  mixéru  a  vše  rozmixujeme,  dokud
                                                         nezískáme jemný písek. Mixujeme vždy krátce a po intervalech, aby se mandle
                                                         příliš nezahřály a nepustily olej. Ideální alternativa je namlít mandle na mlýn-
                                                         ku na ořechy. Získanou směs přesejeme přes jemné sítko, zabráníme tomu,
                                                         že  nám  kusy  mandlí  budou  ucpávat  nástavec  při  formování  sušenek.  Bílky
                                                         přesně navážíme; pomůžeme si prsty. Přesátou směs vrátíme zpět do mixéru,
                                                         přidáme semínka vanilky, bílky, (eventuálně mandlové aroma) krátce a po inter-
                                                         valech mixujeme, dokud nezískáme hustou hmotu. Překryjeme potravinářskou
                                                         fólií a necháme odpočinout v lednici 10 - 12 hodin (bílky na sníh necháme již
                                                         při pokojové teplotě). Po 12 hodinách zapneme statickou troubu na 160 °C.
              Amaretti                                   Do menší misky vložíme bílky pokojové teploty, třetinu cukru a začneme šle-
                                                         hat. Zbylé dvě třetiny cukru přidáme postupně během šlehání, které bude tr-
                                                         vat minimálně 10 minut. Ztuhlou mandlovou směs vyndáme z lednice a lžící ji
                                                         krátce propracujeme, aby malinko povolila. Přidáme třetinu našlehaných bílků
                                                         a energicky propracujeme, aby těsto bylo poddajnější. Přidáme další třetinu
                                                         a už jemným pohybem vmícháme do směsi. Poslední třetinu přimícháme jemně,
                                                         pohybem zespod nahoru, a to jen po čas nezbytně nutný, aby byla směs jed-
                                                         notvárná. Čím více budeme směs opracovávat, tím více bude řídnout, čemuž
                                                         chceme zabránit. Připravíme si cukrářský sáček s kulatým nástavcem o průměru
                                                         6 mm. Sáček zastrčíme do nástavce, aby nám těsto během plnění neteklo ven.
                                                         Sáček naplníme zhruba polovinou směsi, zbytek dáme do lednice. Malým kro-
                                                         uživým pohybem vytvoříme malé skořápky, menší než mandle, pokud má těsto
                                                         správnou konzistenci, skořápky se mírně rozjedou a zahladí svůj povrch (nyní
              Bezlepkové                                 budou velké jako mandle). Mezi jednotlivými kusy dodržujeme alespoň 3 cm
              mandlové sušenky                           odstup. Před samotným pečením pokropíme skořápky studenou vodou.
                                                         Pečeme 13 - 14 minut na 160 °C.




                                                         Bezlepkové mandlové sušenky
                                                         Suroviny:
                                                         227 g mandlové mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 100 g javorového sirupu,
                                                         2 lžičky vanilkového extraktu

                                                         Postup:
                                                         Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Mandlovou
                                                         mouku smíchejte s práškem do pečiva, přilijte javorový sirup a vanilku. Vše
                                                         promíchejte v hladké těsto. Lžící dávkujte kopečky těsta na plech. Pečte, dokud
                                                         nebudou okraje sušenek zlatavé, přibližně 12 minut. Sušenky nechte chvíli chlad-
                                                         nout na plechu a poté je přendejte na rošt k úplnému vychladnutí.
                                                                                                                61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66