Page 60 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 60
Mandle
Královna mezi ořechy
Mandle patří pro svůj vysoký obsah stopových prvků, vlákniny,
bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a selenu, vitamínů
B1, B2, B6, E mezi superpotraviny a antioxidanty.
Co obsahují?
50% tuků, 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacha-
ridů. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku,
730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Jsou zdrojem omega 3. Ste-
jně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy
a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě. Nejznámější jsou
odrůdy, Valecia (Španělsko), Carmel a Non pareil - nejchutnější odrůda Doporučená denní dávka mandlí: 25 - 30 gramů (jedna hrst), do-
(USA). poručujeme kombinovat se sušeným ovocem, vhodné je také mandle
namočit přes noc do vody (lépe se tráví) a lépe se budou rozkousávat.
Odkud pochází? Jedna průměrná porce - 30 g (přibližně 23 mandlí) poskytuje 35% denní
Mandloně jsou teplomilné středně velké stromy a keře původem z Asie dávky vitamínu E, 20% hořčíku a riboflavinu, 8% vápníku a 6% draslíku.
(starověké Mezopotánie a Číny). Mandle se získávají z pecek plodů Stejně jako ostatní ořechy, mandle obsahují poměrně vysoké množství
Mandlemandloně. Pěstují se dva druhy mandlí - sladké a hořké. tuku, asi 15 gramů na 30g.
80% světové produkce mandlí se pěstuje v Kalifornii, z toho odrůda
Nonpareil tvoří cca 30% produkce. Existuje cca 30 odrůd mandlí, ale Upozornění: Mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by
4 jsou hlavní: Mission, Nonpareil, Californie, Carmel. neměly být hořké, ale měly by jemně oříškově vonět. Mandle skladu-
jeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření.
Účinky Prodloužení trvanlivosti dosáhneme, pokud je dáme do lednice (vydrží
Snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby, vzniku cukrovky, jsou i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.
zásadité (mají alkalizující účinek), snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Jsou vhodné pro těhotné a kojící ženy (podporují tvorbu mateřského Mandlové mléko
mléka). Jsou preventivním prostředkem proti rakovině, chrání před Pro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako
rozvojem nemocí srdce a cév (flavonoidy), dále pak jsou vhodné jako výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti
doplněk stravy při akné a ekzémech, posilují imunitní systém (vysoký a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně pro-
obsah hořčíku), podporují růst vlasů, nehtů, zpevňují kosti a zubní jímavé účinky.
sklovinu (denní konzumace 8-10 ks po dobu 60 dní), duševní svěžest až
do pozdního stáří nám zaručí již konzumace šesti až osmi mandlí denně. Naše babičky mandle před podáváním ještě máčely. A věděly proč –
Dále jsou pak vhodné při různých psychických poruchách a neurózách, když je sníte jen tak, můžete mít pak pocity těžkosti a nafouklé břicho.
brání rozvoji arteriální hypertenze, zlepšují činnost srdce, podporují za- Po namočení se ale uvolní kyselina fytová, která jinak zamezuje snad-
držování vápníku v těle. nému trávení.
60