Page 60 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 60

Mandle











       Královna mezi ořechy



       Mandle patří pro svůj vysoký obsah stopových prvků, vlákniny,
       bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a selenu, vitamínů
       B1, B2,  B6, E mezi superpotraviny a antioxidanty.

       Co obsahují?
       50% tuků, 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacha-
       ridů. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku,
       730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Jsou zdrojem omega 3. Ste-
       jně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy
       a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě. Nejznámější jsou
       odrůdy, Valecia (Španělsko), Carmel a Non pareil - nejchutnější odrůda    Doporučená denní dávka mandlí:  25  - 30  gramů (jedna hrst),  do-
       (USA).                                                poručujeme kombinovat se sušeným ovocem, vhodné je také mandle
                                                             namočit přes noc do vody (lépe se tráví) a lépe se budou rozkousávat.
       Odkud pochází?                                        Jedna průměrná porce - 30 g (přibližně 23 mandlí) poskytuje 35% denní
       Mandloně jsou teplomilné středně velké stromy a keře původem z Asie   dávky vitamínu E, 20% hořčíku a riboflavinu, 8% vápníku a 6% draslíku.
       (starověké Mezopotánie a Číny). Mandle se získávají z pecek plodů   Stejně jako ostatní ořechy, mandle obsahují poměrně vysoké množství
       Mandlemandloně. Pěstují se dva druhy mandlí - sladké a hořké.   tuku, asi 15 gramů na 30g.
       80% světové produkce mandlí se pěstuje v Kalifornii, z toho odrůda
       Nonpareil tvoří cca 30% produkce. Existuje cca 30 odrůd mandlí, ale   Upozornění: Mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by
       4 jsou hlavní: Mission, Nonpareil, Californie, Carmel.  neměly být hořké, ale měly by jemně oříškově vonět. Mandle skladu-
                                                             jeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření.
       Účinky                                                Prodloužení trvanlivosti dosáhneme, pokud je dáme do lednice (vydrží
       Snižují  riziko  vzniku  Alzheimerovy  choroby,  vzniku  cukrovky,  jsou   i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.
       zásadité (mají alkalizující účinek), snižují hladinu cholesterolu v krvi.
       Jsou vhodné pro těhotné a kojící ženy (podporují tvorbu mateřského   Mandlové mléko
       mléka). Jsou preventivním prostředkem proti rakovině, chrání před   Pro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako
       rozvojem nemocí srdce a cév (flavonoidy), dále pak jsou vhodné jako   výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti
       doplněk stravy při akné a ekzémech, posilují imunitní systém (vysoký   a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně pro-
       obsah hořčíku), podporují růst vlasů, nehtů, zpevňují  kosti a zubní   jímavé účinky.
       sklovinu (denní konzumace 8-10 ks po dobu 60 dní), duševní svěžest až
       do pozdního stáří nám zaručí již konzumace šesti až osmi mandlí denně.   Naše babičky mandle před podáváním ještě máčely. A věděly proč –
       Dále jsou pak vhodné při různých psychických poruchách a neurózách,   když je sníte jen tak, můžete mít pak pocity těžkosti a nafouklé břicho.
       brání rozvoji arteriální hypertenze, zlepšují činnost srdce, podporují za-  Po namočení se ale uvolní kyselina fytová, která jinak zamezuje snad-
       držování vápníku v těle.                              nému trávení.
       60
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65