Page 55 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 55
Ananasovo citrónový džem
Suroviny:
4 ks citrónu (očištěná dužina)
900 g ananasu
150 g cukru
1 balíček gelfixu
Postup:
Citróny oloupeme a vyfiletujeme. Ananas
Ananasovo očistíme a dužinu nakrájíme na malé kousky.
citrónový džem Odvážené ovoce i se šťávou nasypeme do
hrnce a mixérem rozmixujeme na pyré. Gel-
fix rozmícháme asi se 3 PL cukru a vmícháme
do ovoce. Za občasného zamíchání přive-
deme k prudkému varu. Vmícháme ostatní
cukr a opět přivedeme k prudkému varu. Za
občasného zamíchání asi 3 minuty povaříme
a odstavíme z ohně. Ihned plníme sklenice až
po okraj a pečlivě zavřeme víčkem a asi na pět
minut otočíme dnem vzhůru.
Fíkový džem
Suroviny:
10 ks fíků
1 vanilkový lusk
250 g cukru krupice
1 - 2 ks citronu Fíkový
1 celá skořice džem
Postup:
Fíky omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky.
Zasypeme cukrem, přidáme vydlabaná semínka
z vanilkového lusku, celou skořici, promícháme
a necháme odstát přes noc. Druhý den směs
ochutnáme a přidáme čerstvou šťávu vymačka-
nou z citronu. Směs přivedeme k varu a vaříme,
dokud se fíky nerozvaří a směs nezhoustne, trvá
to asi 30 minut. Z fíkového džemu vyjmeme ce-
lou skořici. Hotový džem nalijeme do vyvařených
sklenic, zavíčkujeme a na 80 °C zavaříme.
Po 20 minutách máme hotovo.
Kiwi marmeláda
Suroviny:
800 g kiwi
700 g želírovacího cukru
Kiwi šťáva z 1 pomeranče
marmeláda šťáva z 1 citrónu
Postup:
Oloupané a nakrájené kiwi smícháme
s cukrem a oběma šťávami z citrusů,
asi 4 hodiny necháme vše odstát.
V hrnci se silným dnem dáme směs
vařit, za stálého míchání, od bodu
varu, necháme bublat přesně 1 minutu,
zdroj tepla vypneme, hrnec odstavíme.
Ještě horkou marmeládu plníme do
důkladně omytých sklenic s uzávěrem,
dobře zavřeme a necháme úplně vy-
chladnout.
55