Page 55 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 55

Ananasovo citrónový džem

                                                                                  Suroviny:
                                                                                  4 ks citrónu (očištěná dužina)
                                                                                  900 g ananasu
                                                                                  150 g cukru
                                                                                  1 balíček gelfixu

                                                                                  Postup:
                                                                                  Citróny oloupeme a vyfiletujeme. Ananas
                                                     Ananasovo                    očistíme a dužinu nakrájíme na malé kousky.
                                                     citrónový džem               Odvážené ovoce i se šťávou nasypeme do
                                                                                  hrnce a mixérem rozmixujeme na pyré. Gel-
                                                                                  fix rozmícháme asi se 3 PL cukru a vmícháme
                                                                                  do ovoce. Za občasného zamíchání přive-
                                                                                  deme k prudkému varu. Vmícháme ostatní
                                                                                  cukr a opět přivedeme k prudkému varu. Za
                                                                                  občasného zamíchání asi 3 minuty povaříme
                                                                                  a odstavíme z ohně. Ihned plníme sklenice až
                                                                                  po okraj a pečlivě zavřeme víčkem a asi na pět
                                                                                  minut otočíme dnem vzhůru.


        Fíkový džem

        Suroviny:
        10 ks fíků
        1 vanilkový lusk
        250 g cukru krupice
        1 - 2 ks citronu                                                              Fíkový
        1 celá skořice                                                                džem
        Postup:
        Fíky omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky.
        Zasypeme cukrem, přidáme vydlabaná semínka
        z vanilkového lusku, celou skořici, promícháme
        a necháme odstát přes noc.  Druhý den směs
        ochutnáme a přidáme čerstvou šťávu vymačka-
        nou z citronu. Směs přivedeme k varu a vaříme,
        dokud se fíky nerozvaří a směs nezhoustne, trvá
        to asi 30 minut. Z fíkového džemu vyjmeme ce-
        lou skořici. Hotový džem nalijeme do vyvařených
        sklenic, zavíčkujeme a na 80 °C zavaříme.
        Po 20 minutách máme hotovo.





                                                                                       Kiwi marmeláda

                                                                                       Suroviny:
                                                                                       800 g kiwi
                                                                                       700 g želírovacího cukru
                                     Kiwi                                              šťáva z 1 pomeranče
                                     marmeláda                                         šťáva z 1 citrónu

                                                                                       Postup:
                                                                                       Oloupané a nakrájené kiwi smícháme
                                                                                       s cukrem a oběma šťávami z citrusů,
                                                                                       asi 4 hodiny necháme vše odstát.
                                                                                       V  hrnci  se  silným  dnem  dáme  směs
                                                                                       vařit, za stálého míchání, od bodu
                                                                                       varu, necháme bublat přesně 1 minutu,
                                                                                       zdroj tepla vypneme, hrnec odstavíme.
                                                                                       Ještě horkou marmeládu plníme do
                                                                                       důkladně omytých sklenic s uzávěrem,
                                                                                       dobře zavřeme  a necháme úplně vy-
                                                                                       chladnout.

                                                                                                                55
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60