Page 59 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 59

Lilkové mini pizzy

                                                                              Suroviny:
                                                                              2 velké fialové lilky (nakrájené na 2 cm kolečka)
                                                                              sklenice rajčatové omáčky na těstoviny
                                                                              20 plátků sýra gouda
                                                                              hrst listů baby špenátu
                 Lilkové                                                      150 g cherry rajčátek (rozkrojených na půlky)
                 mini pizzy                                                   sůl

                                                                              Postup:
                                                                              Rozehřejte troubu na 220 °C. Na dva plechy nask-
                                                                              ládejte kolečka lilku, osolte je a dejte je péct na
                                                                              15 – 20 minut. Pak oba plechy vyndejte a přepněte
                                                                              troubu na gril. Na každé kolečko lilku dejte 1 lžíci
                                                                              rajčatové omáčky, plátek sýra, trochu špenátových
                                                                              listů a rajčátka. Grilujete 3 – 5 minut. Podávejte
                                                                              horké.



        Lilkové závitky

        Suroviny:
        lilek, 150 g sýru feta (nakrájený na kostičky), 2 rajčata, cibule, 2 lžíce
        extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce naseka-
        né petržele, 2 lžíce nasekané bazalky, 30 g strouhaného parmezánu,
        Omáčka: konzerva krájených rajčat, olivový olej, 2 stroužky česneku,
        2 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíce balzamikového octa
        Postup:
        V pánvi na olivovém oleji orestujte osolený a opepřený lilek nakrájený   Lilkové
        podélně na plátky, jakmile je dozlatova opečený, přendejte ho na talíř.   závitky
        Nadrobno nasekanou cibuli orestujte na troše olivového oleje doměkka,
        přidejte nadrcený česnek a pokračujte v restování ještě minutu. Orestova-
        nou cibulku s česnekem dejte do mísy, přidejte nasekaná čerstvá rajčata
        zbavená semen, nakrájený sýr a bylinky. Dobře promíchejte. Vzniklou
        směs naneste na plátky lilku a zabalte závitky. Nyní si připravte omáčku.
        Na olivovém oleji zlehka orestujte 2 rozdrcené stroužky česneku, přidej-
        te zbylé ingredience a zvolna přiveďte k varu. Osolte a opepřete. Ne-
        chte provařit alespoň 15 minut. Uvařenou omáčku přendejte do malého
        pekáčku nebo zapékací mísy, přidejte lilkové závitky a posypte je par-
        mezánem. Vložte pekáček do předehřáté trouby na 180 ˚C a pečte
        10 minut. Servírujte teplé.



                                                                        Zapečený lilek

                                                                        Suroviny:
                                                                        2 lilky, 2 rajčata, olivový olej, sůl, strouhaný tvrdý sýr
                                                                        (eidam, čedar, parmezán)
                                                                        Na rajčatovou omáčku: 1 plechovka krájených rajčat,
                                                                        1 lžička sušeného oregana, 2 stroužky česneku, hrst bazal-
                                                                        ky, cukr, sůl a pepř, olivový olej

                                                                        Postup:
                                                                        Lilek nakrájíme na plátky, posolíme ho a necháme vypo-
                                                                        tit. Zbavíme se tak případné hořké chuti. Lilek utřeme
                                                                        papírovým ubrouskem. Rajčata opláchne, osušíme a na-
                                                                        krájíme na silnější plátky. Připravíme si rychlou rajčatovou
                                                                        omáčku. Do misky nalijeme rajčata z plechovky, přidáme
                                                                        oloupané a klíčků zbavené stroužky česneku, bazalku,
                                                                        oregano a vše rozmixujeme. Omáčku podle chuti osladíme,
                                                                        osolíme, opepříme a znovu rozmixujeme dohladka. Troubu
                                                                        předehřejeme na 190 °C. Do zapékací misky s trochou oli-
                     Zapečený                                           vového oleje naskládáme plátky lilku a rajčat. Zalijeme je
                     lilek                                              rajčatovou omáčkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Lilek
                                                                        pečeme asi 40 minut. Deset minut před koncem pečení ho
                                                                        posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct dozlatova.
                                                                                                                59
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64