Page 59 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 59
Lilkové mini pizzy
Suroviny:
2 velké fialové lilky (nakrájené na 2 cm kolečka)
sklenice rajčatové omáčky na těstoviny
20 plátků sýra gouda
hrst listů baby špenátu
Lilkové 150 g cherry rajčátek (rozkrojených na půlky)
mini pizzy sůl
Postup:
Rozehřejte troubu na 220 °C. Na dva plechy nask-
ládejte kolečka lilku, osolte je a dejte je péct na
15 – 20 minut. Pak oba plechy vyndejte a přepněte
troubu na gril. Na každé kolečko lilku dejte 1 lžíci
rajčatové omáčky, plátek sýra, trochu špenátových
listů a rajčátka. Grilujete 3 – 5 minut. Podávejte
horké.
Lilkové závitky
Suroviny:
lilek, 150 g sýru feta (nakrájený na kostičky), 2 rajčata, cibule, 2 lžíce
extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce naseka-
né petržele, 2 lžíce nasekané bazalky, 30 g strouhaného parmezánu,
Omáčka: konzerva krájených rajčat, olivový olej, 2 stroužky česneku,
2 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíce balzamikového octa
Postup:
V pánvi na olivovém oleji orestujte osolený a opepřený lilek nakrájený Lilkové
podélně na plátky, jakmile je dozlatova opečený, přendejte ho na talíř. závitky
Nadrobno nasekanou cibuli orestujte na troše olivového oleje doměkka,
přidejte nadrcený česnek a pokračujte v restování ještě minutu. Orestova-
nou cibulku s česnekem dejte do mísy, přidejte nasekaná čerstvá rajčata
zbavená semen, nakrájený sýr a bylinky. Dobře promíchejte. Vzniklou
směs naneste na plátky lilku a zabalte závitky. Nyní si připravte omáčku.
Na olivovém oleji zlehka orestujte 2 rozdrcené stroužky česneku, přidej-
te zbylé ingredience a zvolna přiveďte k varu. Osolte a opepřete. Ne-
chte provařit alespoň 15 minut. Uvařenou omáčku přendejte do malého
pekáčku nebo zapékací mísy, přidejte lilkové závitky a posypte je par-
mezánem. Vložte pekáček do předehřáté trouby na 180 ˚C a pečte
10 minut. Servírujte teplé.
Zapečený lilek
Suroviny:
2 lilky, 2 rajčata, olivový olej, sůl, strouhaný tvrdý sýr
(eidam, čedar, parmezán)
Na rajčatovou omáčku: 1 plechovka krájených rajčat,
1 lžička sušeného oregana, 2 stroužky česneku, hrst bazal-
ky, cukr, sůl a pepř, olivový olej
Postup:
Lilek nakrájíme na plátky, posolíme ho a necháme vypo-
tit. Zbavíme se tak případné hořké chuti. Lilek utřeme
papírovým ubrouskem. Rajčata opláchne, osušíme a na-
krájíme na silnější plátky. Připravíme si rychlou rajčatovou
omáčku. Do misky nalijeme rajčata z plechovky, přidáme
oloupané a klíčků zbavené stroužky česneku, bazalku,
oregano a vše rozmixujeme. Omáčku podle chuti osladíme,
osolíme, opepříme a znovu rozmixujeme dohladka. Troubu
předehřejeme na 190 °C. Do zapékací misky s trochou oli-
Zapečený vového oleje naskládáme plátky lilku a rajčat. Zalijeme je
lilek rajčatovou omáčkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Lilek
pečeme asi 40 minut. Deset minut před koncem pečení ho
posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct dozlatova.
59