Page 57 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 57

Lilkový salát s quinoou

        Suroviny:
        200 g quinoy, 200 ml vody, 1 lilek, 2 větší masitá rajčata, velká hrst
        nasekané hladkolisté petržele, 3 jarní cibulky, šťáva cca z poloviny
        citronu (podle chuti), 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje, 1/2 zeleni-  Lilkový salát
        nového bujónu, sůl, bílý pepř, balkánský sýr                   s quinoou

        Postup:
        Quinou propláchneme v sítku studenou vodou a přesypeme do hrnce,
        rozdrobíme cca ½ zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml vody. Dusíme
        na mírném plameni, až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká. Lilek
        omyjeme a osušíme, nakrájíme na 0,5 cm kolečka, rozložíme na utěrku
        a posolíme. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíme ubrouskem či
        papírovou utěrkou. Kolečka smažíme na olivovém oleji z obou stran do-
        zlatova. Necháme odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lilek nakrájíme
        na čtvrtky nebo kousky cca 3 - 4 cm. Lilek můžeme naložit s bylinkami
        a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v led-
        nici nebo spíži. Nasekáme rajčata bez semínek, jarní cibulku, petržel
        a lilek, přidáme quinou a dochutíme citrónem, olejem, solí a pepřem.
        Na závěr přidáme rozdrobený balkánský sýr a můžeme podávat.



                                                                                      Lilek na grilu

                                                                                      Suroviny:
                                                                                      3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bylinek,
                                                                                      2 menší lilky, 2 stroužky česneku, oli-
                                                                     Lilek            vový olej, pepř a sůl
                                                                     na grilu
                                                                                      Postup:
                                                                                      Česnek oloupeme a nakrájíme na plát-
                                                                                      ky. Bylinky (petrželku a bazalku) jemně
                                                                                      nasekáme. Olej ochutíme citronovou šťá-
                                                                                      vou, mletým pepřem, vmícháme bylinky
                                                                                      a plátky česneku.
                                                                                      Lilky omyjeme, zbavíme stopky a podél-
                                                                                      ně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné.
                                                                                      Vložíme je do ochuceného oleje a ne-
                                                                                      cháme 1 hodinu rozležet. Potom lilky ne-
                                                                                      cháme okapat, nakrojíme na nich jem-
                                                                                      nou mřížku a grilujeme z obou stran,
                                                                                      dokud nezvláční a nezhnědnou.
                                                                                      Grilované lilky poklademe plátky česne-
                                                                                      ku z marinády, osolíme a podáváme ke
                                                                                      grilovaným masům.


        Rajčatovo lilkový salát

        Suroviny:
        lilek, 4 lžíce olivového oleje, cibule, 2 stroužky                   Rajčatovo
        česneku, cherry rajčata, 2 lžíce  pokrájené                          lilkový salát
        petržele, lžíce pokrájené máty, 2 lžíce šťávy
        z citrónu, 1 lžička kmínu, pepř a sůl

        Postup:
        Lilky podélně rozpůlíme a nakrájíme na ko-
        stky. Hlubokou pánev rozehřejeme na vy-
        sokou teplotu, dáme do ní olej a zahřejeme
        ho. Přidáme lilky a opékáme je asi 5 minut,
        dokud nezezlátnou. Potom zmírníme teplotu,
        přidáme cibuli a směs opékáme několik minut.
        Poté vmícháme česnek, pánev přiklopíme a za-
        hříváme za občasného zamíchání 10 - 12 minut.
        Směs dáme do mísy a necháme 20 minut chlad-
        nout. Nakonec vmícháme rajčata, petrželku,
        mátu, citronovou šťávu, kmín, sůl a pepř.

                                                                                                                57
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62