Page 57 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 57
Lilkový salát s quinoou
Suroviny:
200 g quinoy, 200 ml vody, 1 lilek, 2 větší masitá rajčata, velká hrst
nasekané hladkolisté petržele, 3 jarní cibulky, šťáva cca z poloviny
citronu (podle chuti), 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje, 1/2 zeleni- Lilkový salát
nového bujónu, sůl, bílý pepř, balkánský sýr s quinoou
Postup:
Quinou propláchneme v sítku studenou vodou a přesypeme do hrnce,
rozdrobíme cca ½ zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml vody. Dusíme
na mírném plameni, až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká. Lilek
omyjeme a osušíme, nakrájíme na 0,5 cm kolečka, rozložíme na utěrku
a posolíme. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíme ubrouskem či
papírovou utěrkou. Kolečka smažíme na olivovém oleji z obou stran do-
zlatova. Necháme odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lilek nakrájíme
na čtvrtky nebo kousky cca 3 - 4 cm. Lilek můžeme naložit s bylinkami
a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v led-
nici nebo spíži. Nasekáme rajčata bez semínek, jarní cibulku, petržel
a lilek, přidáme quinou a dochutíme citrónem, olejem, solí a pepřem.
Na závěr přidáme rozdrobený balkánský sýr a můžeme podávat.
Lilek na grilu
Suroviny:
3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bylinek,
2 menší lilky, 2 stroužky česneku, oli-
Lilek vový olej, pepř a sůl
na grilu
Postup:
Česnek oloupeme a nakrájíme na plát-
ky. Bylinky (petrželku a bazalku) jemně
nasekáme. Olej ochutíme citronovou šťá-
vou, mletým pepřem, vmícháme bylinky
a plátky česneku.
Lilky omyjeme, zbavíme stopky a podél-
ně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné.
Vložíme je do ochuceného oleje a ne-
cháme 1 hodinu rozležet. Potom lilky ne-
cháme okapat, nakrojíme na nich jem-
nou mřížku a grilujeme z obou stran,
dokud nezvláční a nezhnědnou.
Grilované lilky poklademe plátky česne-
ku z marinády, osolíme a podáváme ke
grilovaným masům.
Rajčatovo lilkový salát
Suroviny:
lilek, 4 lžíce olivového oleje, cibule, 2 stroužky Rajčatovo
česneku, cherry rajčata, 2 lžíce pokrájené lilkový salát
petržele, lžíce pokrájené máty, 2 lžíce šťávy
z citrónu, 1 lžička kmínu, pepř a sůl
Postup:
Lilky podélně rozpůlíme a nakrájíme na ko-
stky. Hlubokou pánev rozehřejeme na vy-
sokou teplotu, dáme do ní olej a zahřejeme
ho. Přidáme lilky a opékáme je asi 5 minut,
dokud nezezlátnou. Potom zmírníme teplotu,
přidáme cibuli a směs opékáme několik minut.
Poté vmícháme česnek, pánev přiklopíme a za-
hříváme za občasného zamíchání 10 - 12 minut.
Směs dáme do mísy a necháme 20 minut chlad-
nout. Nakonec vmícháme rajčata, petrželku,
mátu, citronovou šťávu, kmín, sůl a pepř.
57