Page 53 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 53

Trvanlivost džemů a marmelád                           Experimentujte
        Varem se při přípravě džemů a marmelád zničí většina mikrobakterií   Jahodová, meruňková, broskvová, rybízová, citronová …. Co ale udělat
        i jejich případných zárodků. Při plnění horkých směsí do teplých skle-   něco, čím vyrazíte sami sobě dech?
        nic a uzavření i následné sterilizaci vzniká ve sklenici vakuum, které je
        dokonale na dlouhou dobu utěsní. Kvalitně připravené zavařeniny pak
        vydrží i déle než jeden rok. Otevřené sklenice se ale musí uchovávat   Marmeláda z jablek a rajčat
        v chladničce.                                          Na 1 kg pokrájených jablek potřebujete 1 kg celých rajčat, 1 kg cukru,
        Některé  druhy  zavařenin  se  připravují  za  studena  a  ty  nelze  uchovat   1 balíček vanilkového cukru, 6 lžic rumu a šťávu z 2 citronů.
        jiným způsobem, než v chladničce, kde vydrží  několik týdnů nebo
        i měsíců.                                              Omytá  rajčata a  nakrájená jablka podusíte  s trochou  vody. Pak  směs
        Džemy a marmelády chutnají nejlépe v prvních měsících po přípravě, po   propasírujte, nebo umelte v mlýnku na ovoce. Přidejte cukr, vanilkový
        určité době mnoho druhů ovoce ztrácí barvu i vůni.     cukr a hmotu vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte citronovou šťávu
                                                               a rum. Když směs zrosolovatí, naplňte jí skleničky, zavíčkujte a obraťte je
        Uskladnění marmelád a džemů                            dnem vzhůru a nechte je tak až do vychladnutí.
        Sklenice s marmeládami a džemy podobně jako všechny ostatní za-
        vařeniny uskladňujeme v suchém, chladném a ideálně i tmavém pros-  Šípková marmeláda
        tředí. Nikdy je nenecháváme v kuchyni nebo na místech, kde dochází   Na 3–4 sklenice po 300 ml potřebujete: 600 g šípků zbavených stopek
        k  častým  změnám  teploty.  Uskladněné  džemy  a marmelády  prvních   a okvětí, 300 g krupicového cukru a šťávu z ½ citronu
        14 dní kontrolujeme pravidelně, pak stačí jen kontrola občasná. Pokud
        se v některé sklenici objeví plíseň, okamžitě její obsah zlikvidujeme.   Šípky uvařte doměkka, hladina vody by měla být jen lehce nad šípky.
        V žádném případě se nedoporučuje část džemu nebo marmelády s plísní   I s touto vodou je „protáhněte“ odšťavňovačem. Vzniklou hmotu svařte
        odebrat a zbytek zkonzumovat. Otevřené sklenice už nevracíme mezi   asi 10 minut s cukrem. Vmíchejte citronovou šťávu, naplňte skleničky
        ostatní, ale uložíme je do chladničky a jejich obsah by se měl poměrně   a ty nechte vychladnout víčkem dolů.
        rychle spotřebovat.

        Jak vybrat tu nejlepší                                 Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C, který je v podzimním
        Zatímco za dob našich prababiček se džem a marmeláda zpravidla ro-  počasí tak důležitý pro posílení imunity. Obsahují ho až 20x více než
        zlišovaly podle konzistence, dnes je odlišení striktnější. Pokud místo za-  pomeranče! Jsou plné i vitaminu A a E, který je velmi důležitým anti-
        vařování vyrazíte na nákup, v obchodech můžete u marmelád a džemů   oxidantem. Jsou skvělé i na trávení. Kompoty, marmelády, sirupy, ale
        narazit i na různé ovocné pomazánky, které mají v sobě ovoce jen   i kečup nebo víno – to je stále neúplný výčet toho, jak můžete naložit
        v zanedbatelném množství. Proto buďte pozorní a vybírejte pečlivě.  s červenými šípky. Důležitá je doba sklizně. Plody musí být krásně čer-
                                                               vené, ale ještě ne měkké. Ideální je, když trochu projdou mrazem, aby
                                                               se v nich vytvořilo více cukru, ne všechny podnebné podmínky ale tuto
                                                               skutečnost dovolí před přezráním. Šípky sbíráme vždy jen za sucha!















































                                                                                                                53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58