Page 53 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 53
Trvanlivost džemů a marmelád Experimentujte
Varem se při přípravě džemů a marmelád zničí většina mikrobakterií Jahodová, meruňková, broskvová, rybízová, citronová …. Co ale udělat
i jejich případných zárodků. Při plnění horkých směsí do teplých skle- něco, čím vyrazíte sami sobě dech?
nic a uzavření i následné sterilizaci vzniká ve sklenici vakuum, které je
dokonale na dlouhou dobu utěsní. Kvalitně připravené zavařeniny pak
vydrží i déle než jeden rok. Otevřené sklenice se ale musí uchovávat Marmeláda z jablek a rajčat
v chladničce. Na 1 kg pokrájených jablek potřebujete 1 kg celých rajčat, 1 kg cukru,
Některé druhy zavařenin se připravují za studena a ty nelze uchovat 1 balíček vanilkového cukru, 6 lžic rumu a šťávu z 2 citronů.
jiným způsobem, než v chladničce, kde vydrží několik týdnů nebo
i měsíců. Omytá rajčata a nakrájená jablka podusíte s trochou vody. Pak směs
Džemy a marmelády chutnají nejlépe v prvních měsících po přípravě, po propasírujte, nebo umelte v mlýnku na ovoce. Přidejte cukr, vanilkový
určité době mnoho druhů ovoce ztrácí barvu i vůni. cukr a hmotu vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte citronovou šťávu
a rum. Když směs zrosolovatí, naplňte jí skleničky, zavíčkujte a obraťte je
Uskladnění marmelád a džemů dnem vzhůru a nechte je tak až do vychladnutí.
Sklenice s marmeládami a džemy podobně jako všechny ostatní za-
vařeniny uskladňujeme v suchém, chladném a ideálně i tmavém pros- Šípková marmeláda
tředí. Nikdy je nenecháváme v kuchyni nebo na místech, kde dochází Na 3–4 sklenice po 300 ml potřebujete: 600 g šípků zbavených stopek
k častým změnám teploty. Uskladněné džemy a marmelády prvních a okvětí, 300 g krupicového cukru a šťávu z ½ citronu
14 dní kontrolujeme pravidelně, pak stačí jen kontrola občasná. Pokud
se v některé sklenici objeví plíseň, okamžitě její obsah zlikvidujeme. Šípky uvařte doměkka, hladina vody by měla být jen lehce nad šípky.
V žádném případě se nedoporučuje část džemu nebo marmelády s plísní I s touto vodou je „protáhněte“ odšťavňovačem. Vzniklou hmotu svařte
odebrat a zbytek zkonzumovat. Otevřené sklenice už nevracíme mezi asi 10 minut s cukrem. Vmíchejte citronovou šťávu, naplňte skleničky
ostatní, ale uložíme je do chladničky a jejich obsah by se měl poměrně a ty nechte vychladnout víčkem dolů.
rychle spotřebovat.
Jak vybrat tu nejlepší Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C, který je v podzimním
Zatímco za dob našich prababiček se džem a marmeláda zpravidla ro- počasí tak důležitý pro posílení imunity. Obsahují ho až 20x více než
zlišovaly podle konzistence, dnes je odlišení striktnější. Pokud místo za- pomeranče! Jsou plné i vitaminu A a E, který je velmi důležitým anti-
vařování vyrazíte na nákup, v obchodech můžete u marmelád a džemů oxidantem. Jsou skvělé i na trávení. Kompoty, marmelády, sirupy, ale
narazit i na různé ovocné pomazánky, které mají v sobě ovoce jen i kečup nebo víno – to je stále neúplný výčet toho, jak můžete naložit
v zanedbatelném množství. Proto buďte pozorní a vybírejte pečlivě. s červenými šípky. Důležitá je doba sklizně. Plody musí být krásně čer-
vené, ale ještě ne měkké. Ideální je, když trochu projdou mrazem, aby
se v nich vytvořilo více cukru, ne všechny podnebné podmínky ale tuto
skutečnost dovolí před přezráním. Šípky sbíráme vždy jen za sucha!
53