Page 66 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 66
Mrkev
Oranžový zázrak Zázračná šťáva
Šťáva z mrkve je důležitá při onemocněních rakovinou, tuberkulózou,
infekčními onemocněními, dnou, revmatickými chorobami, překyse-
Mrkev, lék na rakovinu? Je až neuvěřitelné v kolika výzkumech lením organismu, bolestech hlavy, chorobách sliznic a pokožky. Z 1 kg
proti rakovinně se tato zelenina objevuje. V jedné německé mrkve či karotky získáme asi 1/4 litru šťávy, tedy jeden hrníček. Toto
studii v roce 1986 označili vědci karotku za jednu z potravin množství by měly denně dostávat oslabené děti, malého vzrůstu, chu-
působící na obranu před rakovinou slinivky břišní. Ukazují na dokrevné děti, všichni rekonvalescenti, nekojené děti závislé na Suna-
to, že omezená množství karotky, zvláště betakaroténu, který ru či sójovém mléku apod. Šťáva z mrkve s celerovou a pampeliškovou
šťávou je vhodná při překyselení, dně, nedostatku vápníku a skeleto-
je v karotce obsažený, zřejmě dokáží zastavit rozvoj rakoviny tvorných prvků, šťáva z mrkve a červené řepy je vhodná při všech
a také rozrušit rakovinotvorný mechanismus měnící buňky ve chorobách krve s doplněním zeleného nápoje z kopřiv, řebříčku, kosti-
zhoubná onemocnění. valu, pampelišky a jetele. Při střevních katarech a průjmech se podává
vařené mrkvové pyré, rýžový odvar, čaj ze sušených borůvek. Mrkvová
Co obsahuje? šťáva se nejčastěji kombinuje se šťávou z červené řepy nebo celerovou
Stejně jako datle, i mrkev patří mezi léčivé potraviny, a to především šťávou, a to v poměru 3 díly mrkvové šťávy a 1 dl jiné. Šťáva se pak ředí
kvůli vysokému obsahu provitaminu A. Dále pak má nepostradatelné vlažnou vodou v poměru 1 : 1.
množství proteinů (1 %), tuky v níž téměř chybí (0,2 %) a sacharidy
tvoří jen 7 % hmotnosti. Naopak je dobrým zdrojem vitaminů skupiny Syrová
B a vitaminu C a E. Jsou v ní přítomny i všechny minerály a stopové Se mrkev dá použít do zeleninových salátů nebo se může jíst celá či nas-
prvky včetně železa (0,5 mg/100 g). Z karotenoidů je nejvýznamnější be- trouhaná a ochucená citronovou šťávou. Mrkev posiluje zubní sklovinu.
takaroten, který se v těle mění na vitamin A. Karotenoidy jsou nezbytné Mrkev se dá jíst i vařená s bramborami nebo i s jinou zeleninou. Po
pro správnou funkci sítnice, a to zejména při nočním vidění nebo při uvaření je sladší a uchovává si celý obsah betakarotenu. Šťáva z mrkve
slabém osvětlení. Pomáhají také udržovat kůži a sliznici v dobrém stavu. je občerstvujícím, chutným a výživným nápojem. Může se smíchat s ja-
Zhruba jedna středně velká mrkev (100 g) obsahuje tolik betakarotenu, blečným nebo citronovým džusem.
že si z něj tělo vyrobí až trojnásobek doporučené denní dávky vitaminu
A pro dospělého člověka. Mrkev obsahuje asi 3 % rostlinné vlákniny;
většina z ní se vyskytuje ve formě pektinu. Vláknina pomáhá regulovat
pohyb stolice a zklidňovat střevní sliznici. Éterický olej obsažený v mrk- Rada z redakce
vi působí proti střevním parazitům. Chceme-li být zdraví, konzumujme mrkev 4krát týdně
v různé formě či úpravě. Vyplatí se nám to.
Na co působí? Úprava: nejúčinnější je syrová mrkev, při střevních
Proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních choro- katarech vařená - pyré.
bách, žloutenkách, střevních zánětech. Je dobrou výživou pro srdce.
Mrkev velmi pomáhá při všech očních onemocněních, dále při kožních Mrkvový salát s citronem a medem
chorobách, gastritidě, nadbytku žaludeční kyseliny a kolitidě. Je také 4 mrkve, šťáva z půlky citrónu, lžíce medu, 1 dl vody,
účinná při prevenci rakoviny. Syrová karotka jednoznačně snižuje cho- 3 lžíce strouhaného kokosu, 100 g mandlí.
lesterol v krvi. V jednom výzkumu bylo zjištěno, že klesl krevní choles- Mrkve nastrouháme na jemném struhadle, přidáme
terol v průměru o 11%, když pokusné osoby snídaly každé ráno 200 g
syrové karotky. Karotka zvýšila kromě toho hmotnost stolice asi o 25%, mandle, strouhaný kokos a zalijeme vodou s citrónovou
což přispívá k udržení zdraví tlustého střeva. šťávou a medem. Zamícháme.
66