Page 66 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 66

Mrkev










       Oranžový zázrak                                       Zázračná šťáva

                                                             Šťáva z mrkve je důležitá při onemocněních rakovinou, tuberkulózou,
                                                             infekčními onemocněními, dnou, revmatickými chorobami, překyse-
       Mrkev, lék na rakovinu? Je až neuvěřitelné v kolika výzkumech   lením organismu, bolestech hlavy, chorobách sliznic a pokožky. Z 1 kg
       proti rakovinně se tato zelenina objevuje. V jedné německé   mrkve či karotky získáme asi 1/4 litru šťávy, tedy jeden hrníček. Toto
       studii v roce 1986 označili vědci karotku za jednu z potravin   množství by měly denně dostávat oslabené děti, malého vzrůstu, chu-
       působící na obranu před rakovinou slinivky břišní. Ukazují na   dokrevné děti, všichni rekonvalescenti, nekojené děti závislé na Suna-
       to, že omezená množství karotky, zvláště betakaroténu, který   ru či sójovém mléku apod. Šťáva z mrkve s celerovou a pampeliškovou
                                                             šťávou je vhodná při překyselení, dně, nedostatku vápníku a skeleto-
       je v karotce obsažený, zřejmě dokáží zastavit rozvoj rakoviny   tvorných prvků, šťáva z mrkve a červené řepy je vhodná při všech
       a také rozrušit rakovinotvorný mechanismus měnící buňky ve   chorobách krve s doplněním zeleného nápoje z kopřiv, řebříčku, kosti-
       zhoubná onemocnění.                                   valu, pampelišky a jetele. Při střevních katarech a průjmech se podává
                                                             vařené mrkvové pyré, rýžový odvar, čaj ze sušených borůvek. Mrkvová
       Co obsahuje?                                          šťáva se nejčastěji kombinuje se šťávou z červené řepy nebo celerovou
       Stejně jako datle, i mrkev patří mezi léčivé potraviny, a to především   šťávou, a to v poměru 3 díly mrkvové šťávy a 1 dl jiné. Šťáva se pak ředí
       kvůli vysokému obsahu provitaminu A. Dále pak má nepostradatelné   vlažnou vodou v poměru 1 : 1.
       množství proteinů (1 %), tuky v níž téměř chybí (0,2 %) a sacharidy
       tvoří jen 7 % hmotnosti. Naopak je dobrým zdrojem vitaminů skupiny   Syrová
       B a vitaminu C a E. Jsou v ní přítomny i všechny minerály a stopové   Se mrkev dá použít do zeleninových salátů nebo se může jíst celá či nas-
       prvky včetně železa (0,5 mg/100 g). Z karotenoidů je nejvýznamnější be-  trouhaná a ochucená citronovou šťávou. Mrkev posiluje zubní sklovinu.
       takaroten, který se v těle mění na vitamin A. Karotenoidy jsou nezbytné   Mrkev se dá jíst i vařená s bramborami nebo i s jinou zeleninou. Po
       pro správnou funkci sítnice, a to zejména při nočním vidění nebo při   uvaření je sladší a uchovává si celý obsah betakarotenu. Šťáva z mrkve
       slabém osvětlení. Pomáhají také udržovat kůži a sliznici v dobrém stavu.   je občerstvujícím, chutným a výživným nápojem. Může se smíchat s ja-
       Zhruba jedna středně velká mrkev (100 g) obsahuje tolik betakarotenu,   blečným nebo citronovým džusem.
       že si z něj tělo vyrobí až trojnásobek doporučené denní dávky vitaminu
       A pro dospělého člověka. Mrkev obsahuje asi 3 % rostlinné vlákniny;
       většina z ní se vyskytuje ve formě pektinu. Vláknina pomáhá regulovat
       pohyb stolice a zklidňovat střevní sliznici. Éterický olej obsažený v mrk-  Rada z redakce
       vi působí proti střevním parazitům.                      Chceme-li být zdraví, konzumujme mrkev 4krát týdně
                                                                v různé formě či úpravě. Vyplatí se nám to.
       Na co působí?                                            Úprava: nejúčinnější je syrová mrkev, při střevních
       Proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních choro-   katarech vařená - pyré.
       bách, žloutenkách, střevních zánětech. Je dobrou výživou pro srdce.
       Mrkev velmi pomáhá při všech očních onemocněních, dále při kožních   Mrkvový salát s citronem a medem
       chorobách, gastritidě, nadbytku žaludeční kyseliny a kolitidě. Je také   4 mrkve, šťáva z půlky citrónu, lžíce medu, 1 dl vody,
       účinná při prevenci rakoviny. Syrová karotka jednoznačně snižuje cho-  3 lžíce strouhaného kokosu, 100 g mandlí.
       lesterol v krvi. V jednom výzkumu bylo zjištěno, že klesl krevní choles-  Mrkve nastrouháme na jemném struhadle, přidáme
       terol v průměru o 11%, když pokusné osoby snídaly každé ráno 200 g
       syrové karotky. Karotka zvýšila kromě toho hmotnost stolice asi o 25%,   mandle, strouhaný kokos a zalijeme vodou s citrónovou
       což přispívá k udržení zdraví tlustého střeva.           šťávou a medem. Zamícháme.
       66
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71