Page 71 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 71

Mrkvovo-cuketový koláč

        Suroviny:
        Těsto: 150 g špaldové mouky, 100 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 80 ml studené vody, 1/2 lžičky soli
        Náplň: 2-3 menší cukety, 2-3 mrkve, 2 vejce, 100 ml smetany, 50 g strouhaného sýra, sůl a mletý pepř

        Postup:
        Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme obě mouky, přidáme studené a na kousky nakrájené máslo, promneme mezi prsty. Pak vmícháme vejce,
        vodu (přidáváme ji po troškách, záleží na mouce, každá trochu jinak saje) a sůl. Rychle zpracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme
        do ledničky na několik hodin, klidně přes noc, odležet. Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme podélně na plátky. Neloupeme, zelená slupka
        vytvoří hezký barevný efekt. Můžeme použít také širokou škrabku na brambory nebo struhadlo na sýr. Mrkev omyjeme, očistíme a také nakrájíme
        nebo nakrouháme na podélné plátky. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu i její okraje. Nemusíme ji předem vymazávat. Dno propícháme
        vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme zchladnout. Plátek mrkve v rukách smotáme
        do ruličky, dáme ji doprostřed koláče a pak pokračujeme namotáváním střídavě cukety a mrkve. Vyplníme tak celou plochu koláče. V misce prošle-
        háme dvě vejce, přidáme smetanu, najemno nastrouhaný sýr a lehce osolíme a opepříme. Vzniklou směsí zalijeme rovnoměrně zeleninu v koláči
        a dáme péct na 30 minut na 190 °C.








































                          Mrkvovo-cuketový
                          koláč




























                                                                                                                71
   66   67   68   69   70   71   72