Page 71 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 71
Mrkvovo-cuketový koláč
Suroviny:
Těsto: 150 g špaldové mouky, 100 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 80 ml studené vody, 1/2 lžičky soli
Náplň: 2-3 menší cukety, 2-3 mrkve, 2 vejce, 100 ml smetany, 50 g strouhaného sýra, sůl a mletý pepř
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme obě mouky, přidáme studené a na kousky nakrájené máslo, promneme mezi prsty. Pak vmícháme vejce,
vodu (přidáváme ji po troškách, záleží na mouce, každá trochu jinak saje) a sůl. Rychle zpracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme
do ledničky na několik hodin, klidně přes noc, odležet. Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme podélně na plátky. Neloupeme, zelená slupka
vytvoří hezký barevný efekt. Můžeme použít také širokou škrabku na brambory nebo struhadlo na sýr. Mrkev omyjeme, očistíme a také nakrájíme
nebo nakrouháme na podélné plátky. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu i její okraje. Nemusíme ji předem vymazávat. Dno propícháme
vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme zchladnout. Plátek mrkve v rukách smotáme
do ruličky, dáme ji doprostřed koláče a pak pokračujeme namotáváním střídavě cukety a mrkve. Vyplníme tak celou plochu koláče. V misce prošle-
háme dvě vejce, přidáme smetanu, najemno nastrouhaný sýr a lehce osolíme a opepříme. Vzniklou směsí zalijeme rovnoměrně zeleninu v koláči
a dáme péct na 30 minut na 190 °C.
Mrkvovo-cuketový
koláč
71