Page 68 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 68

Hovězí
                                                                                          s mrkví














                                                             Hovězí s mrkví a bramborami
                                                             Suroviny:
                                                             3 lžíce olivového oleje, oříšek másla, 1 nasekaná cibule, hrst lístků
                                                             šalvěje, 800 g hovězího masa nakrájeného na 5 cm kostky, sůl, hladká
                                                             mouka na poprášení, 6 mrkví, 2 pastiňáky na kostičky, 3 lžíce rajča-
                                                             tového protlaku, 750 ml hovězího vývaru, 600 g oloupaných brambor
                                                             nakrájených na kostičky, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 2 snítky čer-
                                Sladký                       stvého rozmarýnu, prolisovaný stroužek česneku
                                mrkvový koláč
                                                             Postup:
                                                             Předehřejte troubu na 160 °C. Olej a máslo rozehřejte ve větším kastro-
                                                             lu s ohnivzdornými uchy. Opečte cibuli a lístky šalvěje, směs míchejte
                                                             3–4 minuty. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran,
                                                             aby se zatáhlo – raději ho opékejte po částech, aby se nezačalo dusit.
                                                             Přidejte zeleninu s protlakem a také nechte chvilku opékat. Zalijte výva-
                                                             rem, vhoďte brambory, osolte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou
                                                             a směs přesuňte do předehřáté trouby. Duste asi 3–4 hodiny, až bude
                                                             maso měkké. Promíchejte citronovou kůru, rozmarýn a česnek, směsí
                                                             ozdobte jídlo na talířích. Podávejte s čerstvým chlebem.


                                                             Sladký mrkvový koláč

                                                             Suroviny:
                                                             3 celá vejce, 30 dkg cukru moučka, 30 dkg polohrubé mouky,
                                                             40 dkg jemně nastrouhané mrkve (6 větších mrkví), 1,5 dcl oleje,
                                                             1 dcl vody, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citronové kůry

                                                             Postup:
                                                             Vejce utřeme s oběma cukry, přidáme olej, vodu, potom mouku s ky-
                                                             přícím práškem, citronovou kůru a nakonec nastrouhanou mrkev. Nali-
                                                             jeme do vymazané a vysypané (nejlepší je strouhanka) formy a pečeme
                                                             při 175 °C 30 - 40 minut.
       68
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72