Page 68 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 68
Hovězí
s mrkví
Hovězí s mrkví a bramborami
Suroviny:
3 lžíce olivového oleje, oříšek másla, 1 nasekaná cibule, hrst lístků
šalvěje, 800 g hovězího masa nakrájeného na 5 cm kostky, sůl, hladká
mouka na poprášení, 6 mrkví, 2 pastiňáky na kostičky, 3 lžíce rajča-
tového protlaku, 750 ml hovězího vývaru, 600 g oloupaných brambor
nakrájených na kostičky, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 2 snítky čer-
Sladký stvého rozmarýnu, prolisovaný stroužek česneku
mrkvový koláč
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C. Olej a máslo rozehřejte ve větším kastro-
lu s ohnivzdornými uchy. Opečte cibuli a lístky šalvěje, směs míchejte
3–4 minuty. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran,
aby se zatáhlo – raději ho opékejte po částech, aby se nezačalo dusit.
Přidejte zeleninu s protlakem a také nechte chvilku opékat. Zalijte výva-
rem, vhoďte brambory, osolte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou
a směs přesuňte do předehřáté trouby. Duste asi 3–4 hodiny, až bude
maso měkké. Promíchejte citronovou kůru, rozmarýn a česnek, směsí
ozdobte jídlo na talířích. Podávejte s čerstvým chlebem.
Sladký mrkvový koláč
Suroviny:
3 celá vejce, 30 dkg cukru moučka, 30 dkg polohrubé mouky,
40 dkg jemně nastrouhané mrkve (6 větších mrkví), 1,5 dcl oleje,
1 dcl vody, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citronové kůry
Postup:
Vejce utřeme s oběma cukry, přidáme olej, vodu, potom mouku s ky-
přícím práškem, citronovou kůru a nakonec nastrouhanou mrkev. Nali-
jeme do vymazané a vysypané (nejlepší je strouhanka) formy a pečeme
při 175 °C 30 - 40 minut.
68