Page 60 - JIP katalog ryby 2024
P. 60

MušLe nA česneku


                                                                                  2 kg jedlých slávek
                                                                                  10 stroužků česneku
                                                                                  1 šalotka
                                                                                  olivový olej
                                                                                  sůl, čerstvě mletý pepř
                                                                                  2 dl vína
                                                                                  1 dl vývaru
                                                                                  1 lžíce strouhánky
                                                                                  petrželka
                                                                                  pažitka
                                                                                  citrón

                                                                                  Na olivovém oleji nechte zesklovatět
                                                                                  šalotku a česnek, přidejte strouhanku
                                                                                  a  přidejte  mušle.  Vše  zalejte  vínem
                                                                                  a vývarem, opepřte, osolte a přikryjte
                                                                                  pokličkou.  Po  3  minutách  vření  vše
                                                                                  dobře zamíchejte. Vařte ještě tři minu-
                                                                                  ty a dvě nechte dojít. Na talíř přelijte
                                                                                  omáčkou, posypte a zakapejte citro-
                                                                                  nem.  K mušlím  se  hodí  domácí  ba-
                                                                                  getka. Před vařením je dobré mušle
                                                                                  na chvíli nechat v pokojové teplotě.




         ŠpAGeTy Se SLáVkAmI
         A červenou oMáčkou

         1 kg slávek
         400 g těstovin
         1 plechovka sekaných rajčat
         150 ml bílého vína
         1 cibule
         2 stroužky česneku
         1 hrst lístků bazalky
         2 lžíce olivového oleje
         sůl a pepř

         Mušle dáme do čistého dřezu a pořád-
         ně  je  propláchneme  studenou  vodou.
         Vyhodíme všechny prázdné, nalomené
         a otevřené mušle, které se po zaklepání
         nezavírají.  Mušle  pořádně  vydrhneme
         kartáčkem  a  po  stranách  je  zbavíme
         řas, které na nich bývají zachyceny. Ci-
         buli i česnek oloupeme a nasekáme na-
         drobno. V kastrolu rozehřejeme olivový
         olej, přidáme cibuli, česnek a necháme
         zesklovatět. Osolíme a zalijeme rajčaty
         z  plechovky.  Těstoviny  dáme  vařit  do
         osolené  vody  podle  návodu  na  obalu
         tak, aby byly uvařené na skus. Slávky
         vložíme do hrnce k cibuli a dusíme asi
         5 minut, pak přilijeme víno a necháme
         povařit asi 4 minuty a pak přidáme ra-
         jčata a krátce společně povaříme. Ho-
         tové mušle zkontrolujeme a ty, které se
         neotevřely, vyřadíme.
         Přidáme  i  scezené  těstoviny  a  promí-
         cháme, aby se s omáčkou pořádně pro-
         pojily. Servírujeme a zdobíme čerstvou
         bazalkou.



       60          www.jip-potraviny.cz
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65