Page 60 - JIP katalog ryby 2024
P. 60
MušLe nA česneku
2 kg jedlých slávek
10 stroužků česneku
1 šalotka
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř
2 dl vína
1 dl vývaru
1 lžíce strouhánky
petrželka
pažitka
citrón
Na olivovém oleji nechte zesklovatět
šalotku a česnek, přidejte strouhanku
a přidejte mušle. Vše zalejte vínem
a vývarem, opepřte, osolte a přikryjte
pokličkou. Po 3 minutách vření vše
dobře zamíchejte. Vařte ještě tři minu-
ty a dvě nechte dojít. Na talíř přelijte
omáčkou, posypte a zakapejte citro-
nem. K mušlím se hodí domácí ba-
getka. Před vařením je dobré mušle
na chvíli nechat v pokojové teplotě.
ŠpAGeTy Se SLáVkAmI
A červenou oMáčkou
1 kg slávek
400 g těstovin
1 plechovka sekaných rajčat
150 ml bílého vína
1 cibule
2 stroužky česneku
1 hrst lístků bazalky
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Mušle dáme do čistého dřezu a pořád-
ně je propláchneme studenou vodou.
Vyhodíme všechny prázdné, nalomené
a otevřené mušle, které se po zaklepání
nezavírají. Mušle pořádně vydrhneme
kartáčkem a po stranách je zbavíme
řas, které na nich bývají zachyceny. Ci-
buli i česnek oloupeme a nasekáme na-
drobno. V kastrolu rozehřejeme olivový
olej, přidáme cibuli, česnek a necháme
zesklovatět. Osolíme a zalijeme rajčaty
z plechovky. Těstoviny dáme vařit do
osolené vody podle návodu na obalu
tak, aby byly uvařené na skus. Slávky
vložíme do hrnce k cibuli a dusíme asi
5 minut, pak přilijeme víno a necháme
povařit asi 4 minuty a pak přidáme ra-
jčata a krátce společně povaříme. Ho-
tové mušle zkontrolujeme a ty, které se
neotevřely, vyřadíme.
Přidáme i scezené těstoviny a promí-
cháme, aby se s omáčkou pořádně pro-
pojily. Servírujeme a zdobíme čerstvou
bazalkou.
60 www.jip-potraviny.cz