Page 65 - JIP katalog ryby 2024
P. 65
sLávky nA víně
1 kg slávek
2 lžíce másla
5 stroužků česneku
1 cibule
400 ml bílého vína
2 citrony
nasekaná hladkolistá petržel
bagetka jako příloha
Slávky důkladně omyjte a propláchněte.
Cibuli a česnek nakrájejte najemno, na
másle nechte cibuli zesklovatět, poté při-
dejte česnek. Omyté slávky přisypte do
hrnce, zalijte je bílým vínem a přiklopte.
Slávky nechte zprudka dusit 3–5 minut,
dokud se neotevřou. Přidejte nasekanou
petržel, jen krátce ještě prohřejte a mušle
vyjměte. Slávky podávejte například s ope-
čenou bagetkou a citronem.
pečená prAžMA
2 pražmy
2 lžíce másla
svazek jarní cibulky
2 stroužky česneku
tymián
čerstvě mletý pepř
sůl
500 g brambor
Pražmy na obou stranách několikrát nařízněte.
Do řezů prsty vmasírujte prolisovaný česnek,
sůl, pepř a tymián, koření dejte také dovnitř
ryby. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky,
jarní cibulku nasekejte a promíchejte s bram-
borami. Ty pak rozložte do pekáče vyloženého
pečicím papírem a na ně položte pražmy.
Vše pak vložte do předem vyhřáté trouby na
190 °C. Pečte nejprve asi půl hodiny zakryté,
krátce před dopečením pak pekáč odkryjte.
sTeAk z TuňákA
4 tuňákové steaky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
sušený rozmarýn
500 g brambor
Brambory dobře očistěte a nakrájejte na měsíčky.
Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem, po-
kapejte je olejem, osolte a okořeňte rozmarýnem.
Brambory promíchejte a vložte do trouby přede-
hřáté na 180 °C. Pečte dozlatova, asi třičtvrtě hod-
iny. Steaky z tuňáka osolte, opepřete a pokapej-
te olivovým olejem. Poté je dejte na rozpálenou
(grilovací) pánev a opékejte, zhruba 2 minuty na
každé straně. Vnitřek masa by měl zůstat růžový.
Podávejte s opečenými bramborami.
RECEPTY 65