Page 65 - JIP katalog ryby 2024
P. 65

sLávky nA víně


                                                                               1 kg slávek
                                                                               2 lžíce másla
                                                                               5 stroužků česneku
                                                                               1 cibule
                                                                               400 ml bílého vína
                                                                               2 citrony
                                                                               nasekaná hladkolistá petržel
                                                                               bagetka jako příloha

                                                                               Slávky důkladně omyjte a propláchněte.
                                                                               Cibuli  a  česnek  nakrájejte  najemno,  na
                                                                               másle nechte cibuli zesklovatět, poté při-
                                                                               dejte  česnek.  Omyté  slávky  přisypte  do
                                                                               hrnce, zalijte je bílým vínem a přiklopte.
                                                                               Slávky  nechte  zprudka  dusit  3–5  minut,
                                                                               dokud se neotevřou. Přidejte nasekanou
                                                                               petržel, jen krátce ještě prohřejte a mušle
                                                                               vyjměte. Slávky podávejte například s ope-
                                                                               čenou bagetkou a citronem.


          pečená prAžMA

          2 pražmy
          2 lžíce másla
          svazek jarní cibulky
          2 stroužky česneku
          tymián
          čerstvě mletý pepř
          sůl
          500 g brambor

          Pražmy na obou stranách několikrát nařízněte.
          Do řezů prsty vmasírujte prolisovaný česnek,
          sůl,  pepř  a  tymián,  koření  dejte  také  dovnitř
          ryby. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky,
          jarní cibulku nasekejte a promíchejte s bram-
          borami. Ty pak rozložte do pekáče vyloženého
          pečicím papírem a na ně položte pražmy.
          Vše pak vložte do předem vyhřáté trouby na
          190 °C. Pečte nejprve asi půl hodiny zakryté,
          krátce před dopečením pak pekáč odkryjte.



                                                                        sTeAk z TuňákA

                                                                        4 tuňákové steaky
                                                                        mořská sůl
                                                                        čerstvě mletý pepř
                                                                        olivový olej
                                                                        sušený rozmarýn
                                                                        500 g brambor

                                                                        Brambory dobře očistěte a nakrájejte na měsíčky.
                                                                        Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem, po-
                                                                        kapejte je olejem, osolte a okořeňte rozmarýnem.
                                                                        Brambory  promíchejte  a  vložte  do  trouby  přede-
                                                                        hřáté na 180 °C. Pečte dozlatova, asi třičtvrtě hod-
                                                                        iny. Steaky z tuňáka osolte, opepřete a pokapej-
                                                                        te  olivovým  olejem.  Poté  je  dejte  na  rozpálenou
                                                                        (grilovací) pánev a opékejte, zhruba 2 minuty na
                                                                        každé straně. Vnitřek masa by měl zůstat růžový.
                                                                        Podávejte s opečenými bramborami.




                                                                                                RECEPTY           65
   60   61   62   63   64   65   66   67   68