Page 62 - JIP katalog ryby 2024
P. 62

SmeTANOVÉ rIzOTO
                                                                    S kreVeTAmI

                                                                    300 g parmezánu
                                                                    500 g mražených krevet
                                                                    200 ml smetany ke šlehání
                                                                    1 l slepičího vývaru
                                                                    2 dl bílého vína (suché)
                                                                    1 hrnek kulatozrnné rýže

                                                                    Na  pánvi  rozpálíme  olivový  olej  a  přidáme  cibuli  na-
                                                                    krájenou na kostičky a osmahneme dorůžova. Přidáme
                                                                    mražené krevety a dusíme, až se voda vypaří. Přidáme
                                                                    1 hrnek rýže a chvíli ji osmahneme. Směs zalijeme 2 dl
                                                                    suchého bílého vína a opět dusíme, až se víno vypaří.
                                                                    Pak  postupně  přiléváme  slepičí  vývar  a  dusíme  pod
                                                                    poklicí cca 40 minut. Když je rýže poloměkká, přilijeme
                                                                    smetanu a ještě chvilku povaříme. Rizoto podáváme
                                                                    posypané petrželkou a parmezánem.



                                                                    doMácí TAgLIATeLLe
                                                                    S kreVeTAmI

                                                                    200 g očištěných krevet
                                                                    špetka soli a pepře
                                                                    1 lžička oleje
                                                                    podle chuti koriandr, zázvor a chilli
                                                                    několik snítek medvědího česneku
                                                                    pár snítek bazalky
                                                                    2 stroužky česneku
                                                                    2 lžíce parmezánu
                                                                    300 g hladké mouky
                                                                    3 vejce

                                                                    Krevety  naložíme  do  marinády,  kterou  jsme  umíchali
                                                                    z chilli, zázvoru, drceného česneku, soli a pepře, ne-
                                                                    cháme marinovat alespoň do druhého dne. Natrháme
                                                                    si do mixéru bazalku, medvědí česnek a rozmixujeme.
                                                                    Přidáme  parmezán  a  olivový  olej  a  znovu  promixu-
                                                                    jeme.  Mouku  smícháme  s  vajíčkem  a  špetkou  soli.
                                                                    Přidáme kapku olivového oleje a dobře promícháme.
                                                                    Těsto  necháme  uležet  v  lednici  alespoň  30  minut.
                                                                    Pomocí  strojku  na  těstoviny  nebo  válečku  na  těsto
                                                                    a nože vytvoříme tagliatelle. Vložíme je do vroucí vody
                                                                    alespoň na 5 minut. Krevety vyjmeme z lednice a dáme
                                                                    na rozpálenou pánev, na které je zprudka orestujeme.
                                                                    Tagliatelle vložíme na pánev s trochou vody z těstovin,
                                                                    přidáme máslo, pesto a promícháme dohromady.


                                                                    GrILOVANÉ kreVeTy

                                                                    25 předvařených krevet s ocáskem
                                                                    3 stroužky česneku
                                                                    hrst petrželové natě
                                                                    2 lžíce olivového oleje
                                                                    sůl a pepř
                                                                    šťáva z jednoho citronu

                                                                    Krevety opláchneme, osušíme a napícháme po třech
                                                                    kusech na předem namočené špejle. Do misky si nase-
                                                                    káme česnek najemno, přidáme olivový olej, citrono-
                                                                    vou šťávu a nasekanou petrželovou nať. Vše společně
                                                                    spojíme v emulzi a lehce osolíme a opepříme. Krevety
                                                                    bohatě  potřeme  olejovou  směsí  a  necháme  odležet
                                                                    cca hodinu v chladu. Vkládáme na dobře rozpálený gril
                                                                    a grilujeme lehce do zlatova a ihned podáváme.

       62          www.jip-potraviny.cz
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67