Page 62 - JIP katalog ryby 2024
P. 62
SmeTANOVÉ rIzOTO
S kreVeTAmI
300 g parmezánu
500 g mražených krevet
200 ml smetany ke šlehání
1 l slepičího vývaru
2 dl bílého vína (suché)
1 hrnek kulatozrnné rýže
Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli na-
krájenou na kostičky a osmahneme dorůžova. Přidáme
mražené krevety a dusíme, až se voda vypaří. Přidáme
1 hrnek rýže a chvíli ji osmahneme. Směs zalijeme 2 dl
suchého bílého vína a opět dusíme, až se víno vypaří.
Pak postupně přiléváme slepičí vývar a dusíme pod
poklicí cca 40 minut. Když je rýže poloměkká, přilijeme
smetanu a ještě chvilku povaříme. Rizoto podáváme
posypané petrželkou a parmezánem.
doMácí TAgLIATeLLe
S kreVeTAmI
200 g očištěných krevet
špetka soli a pepře
1 lžička oleje
podle chuti koriandr, zázvor a chilli
několik snítek medvědího česneku
pár snítek bazalky
2 stroužky česneku
2 lžíce parmezánu
300 g hladké mouky
3 vejce
Krevety naložíme do marinády, kterou jsme umíchali
z chilli, zázvoru, drceného česneku, soli a pepře, ne-
cháme marinovat alespoň do druhého dne. Natrháme
si do mixéru bazalku, medvědí česnek a rozmixujeme.
Přidáme parmezán a olivový olej a znovu promixu-
jeme. Mouku smícháme s vajíčkem a špetkou soli.
Přidáme kapku olivového oleje a dobře promícháme.
Těsto necháme uležet v lednici alespoň 30 minut.
Pomocí strojku na těstoviny nebo válečku na těsto
a nože vytvoříme tagliatelle. Vložíme je do vroucí vody
alespoň na 5 minut. Krevety vyjmeme z lednice a dáme
na rozpálenou pánev, na které je zprudka orestujeme.
Tagliatelle vložíme na pánev s trochou vody z těstovin,
přidáme máslo, pesto a promícháme dohromady.
GrILOVANÉ kreVeTy
25 předvařených krevet s ocáskem
3 stroužky česneku
hrst petrželové natě
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
šťáva z jednoho citronu
Krevety opláchneme, osušíme a napícháme po třech
kusech na předem namočené špejle. Do misky si nase-
káme česnek najemno, přidáme olivový olej, citrono-
vou šťávu a nasekanou petrželovou nať. Vše společně
spojíme v emulzi a lehce osolíme a opepříme. Krevety
bohatě potřeme olejovou směsí a necháme odležet
cca hodinu v chladu. Vkládáme na dobře rozpálený gril
a grilujeme lehce do zlatova a ihned podáváme.
62 www.jip-potraviny.cz