Page 63 - JIP katalog ryby 2024
P. 63
ŠpAGeTy S kreVeTAmI
A rAjčáTky
300 g krevet (koktejlové předvařené)
100-120 g špaget
2 lžičky olivového oleje
2 stroužky česneku (pomačkáme a nasekáme)
2 chilli papričky (nakládané nebo čerstvé, zbavené
semínek a posekané)
2 soudková rajčata (nakrájená nadrobno)
60 ml bílého vína
hrst hladkolisté petržele
sůl a pepř
Uvaříme špagety v osolené vodě, měly by být al dente.
Takže asi 7 až 9 minut, podle návodu na obalu. Mezitím
na střední teplotě rozehřejeme olej, pak přidáme česnek
a chilli. Vaříme za stálého míchání 30 sekund. Přidáme
krevety a vaříme 3-4 minuty. Přihodíme nadrobno na-
krájená rajčata, mícháme a vaříme 2 minuty, aby raj-
čata změkla. Když přidáte ještě minutu, nic se neděje.
Přilijeme víno, promícháme a přivedeme k varu. Vaříme
5 minut, aby se omáčka trochu redukovala asi tak na
půlku, občas zamícháme. Ke krevetám v omáčce při-
dáme špagety a petrželku, jemně promícháme a de-
centně osolíme a opepříme.
Hovězí burger
S kreVeTAmI
600 g mletého hovězího masa
sůl a čerstvě mletý pepř
římský kmín
bulky na hamburger
oloupané krevety
slunečnicový olej
vejce
lžička dijonské hořčice
šťáva z půlky citronu
mix salátů
Nejprve si připravíme domácí majonézu,
odměříme si do nádoby na ruční mixér
190 ml oleje, do něj vyklepneme jedno
vejce a přidáme lžičku dijonské hořčice
a pár kapek citronové šťávy, tyčový mixér
ponoříme až na dno nádoby, zapneme
a pomalu vytahujeme nahoru, dokud
nám nevznikne tuhá směs. Majonézu
dáme odpočinout do lednice a připra-
víme si mleté maso, které v míse rukama
dobře propracujeme, vmícháme sůl,
pepř a lžičku římského kmínu. Maso
pak rozdělíme na čtyři stejně velké
kuličky a lehce je zploštíme a dáme na
chvíli odpočinout do lednice, poté maso
vložíme na gril a opékáme asi čtyři
minuty z každé strany. Krevety přidáme
na gril a necháme pozvolna grilovat,
hotové krevety pokapeme šťávou z cit-
ronu. Bulky podélně rozřízneme a jemně
opečeme. Na spodní bulku navrstvíme
lístky salátu, hotové hovězí maso,
domácí majonézu, krevety a opět pár
lístků salátu.
RECEPTY 63