Page 59 - JIP katalog ryby 2024
P. 59

cHOBOTNIce NA GrILu

                                                                       1 celou chobotnici (2 kg)
                                                                       1 pomeranč
                                                                       1 citrón
                                                                       1 mrkev
                                                                       50 g kořenové petržele
                                                                       50 g celeru
                                                                       malý svazek tymiánu
                                                                       1 lžíce olivového oleje
                                                                       mořská sůl
                                                                       hrst lístků lichořeřišnice k podáváni ́  přílohy

                                                                       Do hrnce dejte vařit vodu. Přidejte pomeranče a ci-
                                                                       trony  nakrájené  na  plátky,  očištěnou  a  nahrubo
                                                                       překrájenou zeleninu (mrkev, celer a petržel) a ty-
                                                                       mián a osolte. Chobotnici nechte zvolna rozmrazit,
                                                                       nejlépe  přes  noc  v  chladné  místnosti  či  lednici,
                                                                       a pak ji opláchněte studenou vodou. Položte ji na
                                                                       pracovní plochu tak, aby spodní část hlavy s očkem
                                                                       směřovala vzhůru, a ostrým nožem vyřízněte očko
                                                                       s ‚inkoustem‘. Jakmile začne připravená voda vřít,
                                                                       vložte celou chobotnici do hrnce. Přiveďte k varu,
                                                                       pak stáhněte plamen na minimum a vařte 3–4 ho-
                                                                       diny doměkka. Uvařenou chobotnici vyjměte pomo-
                                                                       ci ́  kuchařských kleští a nechte ji trochu zchladnout.
                                                                       Chobotnici obraťte jako klobouk naruby a položte
                                                                       na pracovní plochu hlavou vzhůru. Hlavu odřízněte.
                                                                       Chapadla nožem oddělte tak, aby vždy dvě zůstala
                                                                       spojená, celkem na čtyři části. Rozpalte gril. Porce
                                                                       chobotnice potřete olejem a rozložte na mřížku. Gri-
                                                                       lujte ze všech stran do křupava a zlatohněda.



         rIzoTo s MořskýMI pLody

         1 ks malé cibule
         50 ml olivového oleje
         240 g rýže
         200 ml bílého vína
         350 ml silného kuřecího vývaru
         1 snítka tymiánu
         50 g másla na zjemnění
         sůl a bílý pepř
         40 g hoblin parmezánu
         10 stroužků česneku
         40 ml olivového oleje
         200 g mušlí
         100 ml bílého vína
         100 g sépií
         100 g vyloupaných krevet
         400 g drcených loupaných rajčat
         Jemně nakrájenou cibuli orestujte na oleji, přidej-
         te  rýži,  opražte,  zastříkněte  vínem,  přiveďte
         k  varu  a  pak  postupně,  po  malých  dávkách,
         přidávejte  víno  (200  ml)  a  kuřecí  vývar.  Rýži
         za průběžného promíchávání vařte na mírném
         ohni, dokud není na skus, asi 15 minut. Jakmile
         je rizoto hotové, ochuťte jej solí, pepřem a ty-
         miánem, zjemněte máslem. Česnek nakrájený
         na plátky orestujte na olivovém oleji dozlatova,
         přidejte mušle, promíchejte a zalijte vínem. Jak-
         mile se mušle otevřou, přidejte sépie a krevety.
         Promíchejte a přidejte drcená rajčata, sůl, pepř
         a můžete podávat.




                                                                                                RECEPTY           59
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64