Page 59 - JIP katalog ryby 2024
P. 59
cHOBOTNIce NA GrILu
1 celou chobotnici (2 kg)
1 pomeranč
1 citrón
1 mrkev
50 g kořenové petržele
50 g celeru
malý svazek tymiánu
1 lžíce olivového oleje
mořská sůl
hrst lístků lichořeřišnice k podáváni ́ přílohy
Do hrnce dejte vařit vodu. Přidejte pomeranče a ci-
trony nakrájené na plátky, očištěnou a nahrubo
překrájenou zeleninu (mrkev, celer a petržel) a ty-
mián a osolte. Chobotnici nechte zvolna rozmrazit,
nejlépe přes noc v chladné místnosti či lednici,
a pak ji opláchněte studenou vodou. Položte ji na
pracovní plochu tak, aby spodní část hlavy s očkem
směřovala vzhůru, a ostrým nožem vyřízněte očko
s ‚inkoustem‘. Jakmile začne připravená voda vřít,
vložte celou chobotnici do hrnce. Přiveďte k varu,
pak stáhněte plamen na minimum a vařte 3–4 ho-
diny doměkka. Uvařenou chobotnici vyjměte pomo-
ci ́ kuchařských kleští a nechte ji trochu zchladnout.
Chobotnici obraťte jako klobouk naruby a položte
na pracovní plochu hlavou vzhůru. Hlavu odřízněte.
Chapadla nožem oddělte tak, aby vždy dvě zůstala
spojená, celkem na čtyři části. Rozpalte gril. Porce
chobotnice potřete olejem a rozložte na mřížku. Gri-
lujte ze všech stran do křupava a zlatohněda.
rIzoTo s MořskýMI pLody
1 ks malé cibule
50 ml olivového oleje
240 g rýže
200 ml bílého vína
350 ml silného kuřecího vývaru
1 snítka tymiánu
50 g másla na zjemnění
sůl a bílý pepř
40 g hoblin parmezánu
10 stroužků česneku
40 ml olivového oleje
200 g mušlí
100 ml bílého vína
100 g sépií
100 g vyloupaných krevet
400 g drcených loupaných rajčat
Jemně nakrájenou cibuli orestujte na oleji, přidej-
te rýži, opražte, zastříkněte vínem, přiveďte
k varu a pak postupně, po malých dávkách,
přidávejte víno (200 ml) a kuřecí vývar. Rýži
za průběžného promíchávání vařte na mírném
ohni, dokud není na skus, asi 15 minut. Jakmile
je rizoto hotové, ochuťte jej solí, pepřem a ty-
miánem, zjemněte máslem. Česnek nakrájený
na plátky orestujte na olivovém oleji dozlatova,
přidejte mušle, promíchejte a zalijte vínem. Jak-
mile se mušle otevřou, přidejte sépie a krevety.
Promíchejte a přidejte drcená rajčata, sůl, pepř
a můžete podávat.
RECEPTY 59