Page 37 - JIP magazín jaro 2021
P. 37

Smažené
                                                 řízky
















                                                                        Smažené řízky

                                                                        Suroviny:
                                                                        6 plátků vepřové kýty nebo kotlety bez kosti,
                                                                        hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej, sůl,
                                                                        hrst čerstvé pažitky

                                                                        Postup:
                                                                        Plátky masa jemně naklepejte, na třech místech po obvodu
                                                                        lehce nakrojte a z obou stran osolte. Do jedné misky na-
                                                                        sypte hladkou mouku, do další strouhanku a ve třetí rozšle-
                                                                        hejte vidličkou vejce. Plátky pak postupně obalujte nejdříve
                                                                        v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Obalené
                                      Bramborová                        řízky smažte na rozpáleném oleji z obou stran zhruba 5–10
                                      kaše                              minut dozlatova. Hotové řízky podávejte s bramborovou
                                                                        kaší posypané čerstvými bylinkami.





                                                                        Bramborová kaše
                                                                        Suroviny:
                                                                        1,5 kg brambor, 150 ml mléka, 100 g másla, sůl
                                                                        Postup:
                                                                        Brambory  oloupejte,  nakrájejte  a  uvařte  v  osolené  vodě
                                                                        doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte šťou-
                                                                        chadlem. Poté k nim pomalu přilévejte horké mléko a roz-
                                                                        puštěné  máslo.  Vařečkou  pak  vše  rozmíchejte  do  hladké
                                                                        kaše a dle potřeby dosolte.




                                                                                                                37
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42