Page 37 - JIP magazín jaro 2021
P. 37
Smažené
řízky
Smažené řízky
Suroviny:
6 plátků vepřové kýty nebo kotlety bez kosti,
hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej, sůl,
hrst čerstvé pažitky
Postup:
Plátky masa jemně naklepejte, na třech místech po obvodu
lehce nakrojte a z obou stran osolte. Do jedné misky na-
sypte hladkou mouku, do další strouhanku a ve třetí rozšle-
hejte vidličkou vejce. Plátky pak postupně obalujte nejdříve
v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Obalené
Bramborová řízky smažte na rozpáleném oleji z obou stran zhruba 5–10
kaše minut dozlatova. Hotové řízky podávejte s bramborovou
kaší posypané čerstvými bylinkami.
Bramborová kaše
Suroviny:
1,5 kg brambor, 150 ml mléka, 100 g másla, sůl
Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě
doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte šťou-
chadlem. Poté k nim pomalu přilévejte horké mléko a roz-
puštěné máslo. Vařečkou pak vše rozmíchejte do hladké
kaše a dle potřeby dosolte.
37
MAGAZÍN JARO 2021