Page 39 - JIP magazín jaro 2021
P. 39

Houskový knedlík

                                                                          Suroviny:
                                                                          500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 15 g droždí,
                                                                          1 houska nebo rohlík, ½ lžičky cukru, ½ lžičky soli

                                                                          Postup:
                                                                          Mouku v míse smíchejte se solí a doprostřed udělejte dů-
                                                                          lek. Do něj rozdrobte droždí, posypte ho trochou cukru,
                                                                          zalijte polovinou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
                                                                          Rohlík nebo housku si mezitím nakrájejte na malé, zhru-
                                                                          ba centimetrové kostičky. V druhé polovině mléka rozšle-
                                       Houskový                           hejte vejce a směs nalijte do již vzešlého kvásku. Suroviny
                                                                          od středu promíchejte a zpracujte vláčné těsto. Nakonec
                                       knedlík                            přidejte nakrájené pečivo a promíchejte.
                                                                          Těsto nechte zhruba hodinu kynout. Po vykynutí ho
                                                                          rozdělte na dva nebo tři díly (podle toho, jak velké chcete
                                                                          knedlíky) a vypracujte tři stejné šišky. Ty nechte ještě
                                                                          alespoň čtvrt hodiny odpočinout.
                                                                          Knedlíky pak vařte v osolené vodě asi 10 minut z každé
                                                                          strany. Hotové knedlíky krájejte nejlépe nití na plátky.





        Karlovarský knedlík

        Suroviny:
        7 housek nebo rohlíků, 200 ml mléka, 100 g hrubé mouky, 2 vejce,
        3 lžíce nasekané petrželky, ½ lžičky soli, špetka muškátového oříšku,
        pepř

        Postup:
        Nejlépe den staré rohlíky nebo housky pokrájejte na menší  kostičky.
        Mléko vyšlehejte se žloutky a touto směsí zalijte rohlíky. Poté přidejte
        hrubou mouku, petrželku, muškátový oříšek, pepř a sůl a promíchejte.
        V další míse vyšlehejte bílky do sněhu a opatrně ho vmíchejte do těsta.                  Karlovarský
        Směs pak rozdělte na dvě poloviny, každou z nich dejte na potravinovou                   knedlík
        fólii, vytvořte tvar knedlíku a pečlivě zabalte. Fólii na několika místech
        propíchněte, vložte do vroucí vody a vařte 20–25 minut. Po dovaření
        knedlíky vybalte z fólie a nakrájejte na plátky.















                                       Bramborový
                                       knedlík


                                                            Bramborový knedlík
                                                            Suroviny:
                                                            1 kg brambor, 200 g krupice, 200 g hrubé mouky, 1 vejce,
                                                            lžíce bramborového škrobu, lžička soli

                                                            Postup:
                                                            Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte a na-
                                                            strouhejte. K nastrouhaným bramborám přidejte zbylé ingredience a ruka-
                                                            ma vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvarujte štíhlé šišky a v osolené vodě je
                                                            vařte dvacet minut. Uprostřed vaření knedlíky odlepte ode dna a obraťte. Po
                                                            uvaření knedlíky krájejte na plátky nití nebo ostrým nožem.


                                                                                                                39
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44