Page 39 - JIP magazín jaro 2021
P. 39
Houskový knedlík
Suroviny:
500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 15 g droždí,
1 houska nebo rohlík, ½ lžičky cukru, ½ lžičky soli
Postup:
Mouku v míse smíchejte se solí a doprostřed udělejte dů-
lek. Do něj rozdrobte droždí, posypte ho trochou cukru,
zalijte polovinou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
Rohlík nebo housku si mezitím nakrájejte na malé, zhru-
ba centimetrové kostičky. V druhé polovině mléka rozšle-
Houskový hejte vejce a směs nalijte do již vzešlého kvásku. Suroviny
od středu promíchejte a zpracujte vláčné těsto. Nakonec
knedlík přidejte nakrájené pečivo a promíchejte.
Těsto nechte zhruba hodinu kynout. Po vykynutí ho
rozdělte na dva nebo tři díly (podle toho, jak velké chcete
knedlíky) a vypracujte tři stejné šišky. Ty nechte ještě
alespoň čtvrt hodiny odpočinout.
Knedlíky pak vařte v osolené vodě asi 10 minut z každé
strany. Hotové knedlíky krájejte nejlépe nití na plátky.
Karlovarský knedlík
Suroviny:
7 housek nebo rohlíků, 200 ml mléka, 100 g hrubé mouky, 2 vejce,
3 lžíce nasekané petrželky, ½ lžičky soli, špetka muškátového oříšku,
pepř
Postup:
Nejlépe den staré rohlíky nebo housky pokrájejte na menší kostičky.
Mléko vyšlehejte se žloutky a touto směsí zalijte rohlíky. Poté přidejte
hrubou mouku, petrželku, muškátový oříšek, pepř a sůl a promíchejte.
V další míse vyšlehejte bílky do sněhu a opatrně ho vmíchejte do těsta. Karlovarský
Směs pak rozdělte na dvě poloviny, každou z nich dejte na potravinovou knedlík
fólii, vytvořte tvar knedlíku a pečlivě zabalte. Fólii na několika místech
propíchněte, vložte do vroucí vody a vařte 20–25 minut. Po dovaření
knedlíky vybalte z fólie a nakrájejte na plátky.
Bramborový
knedlík
Bramborový knedlík
Suroviny:
1 kg brambor, 200 g krupice, 200 g hrubé mouky, 1 vejce,
lžíce bramborového škrobu, lžička soli
Postup:
Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte a na-
strouhejte. K nastrouhaným bramborám přidejte zbylé ingredience a ruka-
ma vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvarujte štíhlé šišky a v osolené vodě je
vařte dvacet minut. Uprostřed vaření knedlíky odlepte ode dna a obraťte. Po
uvaření knedlíky krájejte na plátky nití nebo ostrým nožem.
39
MAGAZÍN JARO 2021