Page 41 - JIP magazín jaro 2021
P. 41

Bramborové knedlíky

        plněné uzeným

        Suroviny:
        1 kg brambor
        300 g hrubé mouky
        100 g krupice
        2 vejce                                                                       Bramborové
        lžička soli
        lžíce bramborového škrobu                                                     knedlíky
        500 g uzeného masa
        2 cibule
        lžíce sádla

        Postup:
        Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte
        vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najem-
        no. Do brambor přidejte mouku, krupici, vej-
        ce, škrob a sůl a rukama zpracujte těsto.
        Z těsta vyválejte váleček a z něj ukrajujte malé
        díly, z kterých tvarujte placičky. Do každé
        placičky zabalte na malé kostičky nakrájené
        uzené maso. Knedlíky vařte v osolené vroucí
        vodě asi čtvrt hodiny. V jiném hrnci na sádle
        opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova
        až dohněda. Plněné knedlíky podávejte s čer-
        veným zelím (recept na str. 40) a ozdobte je
        opečenou cibulkou.






                                                                                Hovězí guláš


                                                                                Suroviny:
                                                                                1 kg hovězí kližky
                                                                                5 cibulí
                                                                                1–2 stroužky česneku
                                                                                2 lžíce sádla
                                                                                2 lžíce hladké mouky
                                                                                hovězí vývar nebo voda na podlití
                                                                                mletá sladká paprika
                                                                                mletá pálivá paprika
                                                                                majoránka
                                                                                chilli dle chuti
                                                                                sůl
             Hovězí
             guláš                                                              Postup:
                                                                                Hovězí maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na
                                                                                kousky. Cibuli oloupejte a nakrájenou najemno
                                                                                osmažte dozlatova na sádle. Do hrnce k cibuli
                                                                                přidejte nakrájené maso a za stálého míchání
                                                                                ho ze všech stran restujte, dokud nepustí šťávu.
                                                                                Stáhněte plamen a na orestované maso přidejte
                                                                                sladkou a pálivou papriku, majoránku, pokud
                                                                                chcete mít guláš ostřejší, přisypte také chilli a vše
                                                                                promíchejte. Maso pak podlijte vývarem nebo
                                                                                vodou, osolte a za občasného promíchání na
                                                                                mírném ohni nechte dusit doměkka (dvě hodi-
                                                                                ny i více). Pokud je potřeba, v průběhu dušení
                                                                                podlévejte. K závěru dušení smíchejte dvě lžíce
                                                                                mouky s vodou a vytvořte hladkou kašičku
                                                                                bez hrudek, kterou nalijte do guláše, vmíchejte
                                                                                a povařte ještě alespoň čtvrt hodiny. Česnek pro-
                                                                                lisujte nebo nakrájejte nadrobno a přidejte do
                                                                                guláše, dle potřeby dochuťte solí a majoránkou.
                                                                                Guláš podávejte s chlebem a ozdobený cibulí.
                                                                                                                41
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   36   37   38   39   40   41   42   43   44