Page 41 - JIP magazín jaro 2021
P. 41
Bramborové knedlíky
plněné uzeným
Suroviny:
1 kg brambor
300 g hrubé mouky
100 g krupice
2 vejce Bramborové
lžička soli
lžíce bramborového škrobu knedlíky
500 g uzeného masa
2 cibule
lžíce sádla
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte
vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najem-
no. Do brambor přidejte mouku, krupici, vej-
ce, škrob a sůl a rukama zpracujte těsto.
Z těsta vyválejte váleček a z něj ukrajujte malé
díly, z kterých tvarujte placičky. Do každé
placičky zabalte na malé kostičky nakrájené
uzené maso. Knedlíky vařte v osolené vroucí
vodě asi čtvrt hodiny. V jiném hrnci na sádle
opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova
až dohněda. Plněné knedlíky podávejte s čer-
veným zelím (recept na str. 40) a ozdobte je
opečenou cibulkou.
Hovězí guláš
Suroviny:
1 kg hovězí kližky
5 cibulí
1–2 stroužky česneku
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
hovězí vývar nebo voda na podlití
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika
majoránka
chilli dle chuti
sůl
Hovězí
guláš Postup:
Hovězí maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na
kousky. Cibuli oloupejte a nakrájenou najemno
osmažte dozlatova na sádle. Do hrnce k cibuli
přidejte nakrájené maso a za stálého míchání
ho ze všech stran restujte, dokud nepustí šťávu.
Stáhněte plamen a na orestované maso přidejte
sladkou a pálivou papriku, majoránku, pokud
chcete mít guláš ostřejší, přisypte také chilli a vše
promíchejte. Maso pak podlijte vývarem nebo
vodou, osolte a za občasného promíchání na
mírném ohni nechte dusit doměkka (dvě hodi-
ny i více). Pokud je potřeba, v průběhu dušení
podlévejte. K závěru dušení smíchejte dvě lžíce
mouky s vodou a vytvořte hladkou kašičku
bez hrudek, kterou nalijte do guláše, vmíchejte
a povařte ještě alespoň čtvrt hodiny. Česnek pro-
lisujte nebo nakrájejte nadrobno a přidejte do
guláše, dle potřeby dochuťte solí a majoránkou.
Guláš podávejte s chlebem a ozdobený cibulí.
41
MAGAZÍN JARO 2021