Page 38 - JIP magazín jaro 2021
P. 38

Svíčková pečená v troubě
               Suroviny:
               1,5 kg hovězí plece, 100 g špeku nebo slaniny, 3 mrkve, 3 petržele, 3 cibule, ¾ celeru, 500 ml hovězího vývaru (případně vody),
               200 ml smetany ke šlehání, lžíce másla, cukr, hořčice, citronová šťáva, bobkový list, nové koření, celý pepř, mletý pepř, sůl,
               šlehačka, brusinkový džem

               Postup:
               Hovězí maso prošpikujte tenkými, zhruba centimetr na centimetr velkými nudličkami špeku nebo slaniny (špikovat se vám bude lépe,
               pokud nudličky nejprve necháte zmrznout). Maso osolte, opepřete a omotejte ho provázkem a vytvarujte z něj pravidelný váleček. Na
               másle pak maso zprudka ze všech stran osmahněte a vložte ho do pekáče. Všechnu kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kousky
               a také orestujte na másle, nakonec přidejte i nakrájenou cibuli a osmahněte. Do orestované zeleniny přidejte lžičku cukru, lžíci hořčice
               a lžíci citronové šťávy, přidejte vývar nebo vodu a chvíli mírně povařte. Zeleninovou směs pak přelijte do pekáče k masu a přidejte
               2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, pekáč zaklopte a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte hodinu a půl až
               dvě hodiny, dokud maso nezměkne. Po dopečení maso vyndejte, ze zeleninové směsi vyndejte koření, přelijte do hrnce a s pomocí
               tyčového mixéru ji rozmixujte. Vzniklou omáčku dochuťte dle chuti solí, pepřem a citronovou šťávou a na závěr do ní vlijte smetanu
               a nechte už jen prohřát. Upečené hovězí maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a karlovarským nebo houskovým kne-
               dlíkem a ozdobte šlehačkou a brusinkami.
















              Karlovarský
              knedlík























                                                                                           Svíčková
                                                                                           pečená v troubě


















       38     MAGAZÍN JARO 2021
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43