Page 38 - JIP magazín jaro 2021
P. 38
Svíčková pečená v troubě
Suroviny:
1,5 kg hovězí plece, 100 g špeku nebo slaniny, 3 mrkve, 3 petržele, 3 cibule, ¾ celeru, 500 ml hovězího vývaru (případně vody),
200 ml smetany ke šlehání, lžíce másla, cukr, hořčice, citronová šťáva, bobkový list, nové koření, celý pepř, mletý pepř, sůl,
šlehačka, brusinkový džem
Postup:
Hovězí maso prošpikujte tenkými, zhruba centimetr na centimetr velkými nudličkami špeku nebo slaniny (špikovat se vám bude lépe,
pokud nudličky nejprve necháte zmrznout). Maso osolte, opepřete a omotejte ho provázkem a vytvarujte z něj pravidelný váleček. Na
másle pak maso zprudka ze všech stran osmahněte a vložte ho do pekáče. Všechnu kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kousky
a také orestujte na másle, nakonec přidejte i nakrájenou cibuli a osmahněte. Do orestované zeleniny přidejte lžičku cukru, lžíci hořčice
a lžíci citronové šťávy, přidejte vývar nebo vodu a chvíli mírně povařte. Zeleninovou směs pak přelijte do pekáče k masu a přidejte
2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, pekáč zaklopte a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte hodinu a půl až
dvě hodiny, dokud maso nezměkne. Po dopečení maso vyndejte, ze zeleninové směsi vyndejte koření, přelijte do hrnce a s pomocí
tyčového mixéru ji rozmixujte. Vzniklou omáčku dochuťte dle chuti solí, pepřem a citronovou šťávou a na závěr do ní vlijte smetanu
a nechte už jen prohřát. Upečené hovězí maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a karlovarským nebo houskovým kne-
dlíkem a ozdobte šlehačkou a brusinkami.
Karlovarský
knedlík
Svíčková
pečená v troubě
38 MAGAZÍN JARO 2021