Page 34 - JIP magazín jaro 2021
P. 34

Makové buchty


                                                                             Suroviny:
                                                                             600 g hladké mouky, 60 g cukru,
                                                                             3 žloutky, 200 ml oleje, 250 ml mléka,
                                                                             60 g droždí, špetka soli, máslo na potření,
                                                                             moučkový cukr na posypání
                                                                             Náplň:
                                                                             100 g mletého máku, 150 ml mléka,
                                                                             2 lžíce cukru, rum, skořice

                                                                             Postup:
                                                                             Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, roz-
                                                                             drobené droždí a nechte vzejít kvásek. V míse
                                                                             smíchejte prosátou mouku, cukr a špetku soli,
                                                                             přidejte žloutky, olej, vzešlý  kvásek a  vypra-
                           Makové                                            cujte těsto. To pak nechte alespoň hodinu při
                                                                             pokojové teplotě kynout. Mezitím si připravte
                           buchty                                            makovou náplň. Mléko, mák a cukr dejte do
                                                                             menšího hrnce, přiveďte k varu a na mírném
                                                                             plamenu vařte asi deset minut. Náplň pak
                                                                             odstavte  a  přidejte  dle  chuti  rum  a  skořici,
                                                                             promíchejte a nechte vychladnout. Vykynuté
                                                                             těsto si rozdělte na menší kousky, každý dí-
                                                                             lek pak v dlaních vytvarujte do placičky, do ní
                                                                             dejte makovou náplň a zabalte. Buchty dávejte
                                                                             na vymazaný plech nebo do pekáče spojem
                                                                             dolů  a  vršky  potřete  rozpuštěným  máslem.
                                                                             Pak je nechte alespoň čtvrt hodiny vykynout
                                                                             a mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Buch-
                                                                             ty pečte 25–30 minut dozlatova. Podávejte vy-
                                                                             chladlé, posypané moučkovým cukrem.








       Kremrole

       Suroviny:
       400 g listového těsta
       žloutek na potření
       mouka na podsypání
       moučkový cukr na posypání
       Náplň:
       3 bílky
       180 g cukru

       Postup:
       Listové těsto vyválejte na pomoučněném
       povrchu na 2–3 mm silný obdélník a ten
       pak nakrájejte na zhruba 2 cm široké pru-
       hy, které potřete trochou vody.
       Trubičky na kremrole potřete kapkou ole-
       je a namotejte na ně pruhy z těsta. Krem-
       role vyskládejte na plech vyložený pečicím
       papírem a potřete rozšlehaným žloutkem.  Kremrole
       Pečte je asi 15 minut v troubě předehřáté
       na 180 °C dozlatova. Po dopečení nechte
       vychladnout a připravte si náplň. Nad
       horkou vodní párou šlehejte bílky. Jakmile
       sníh začne tuhnout, začněte do něj zašle-
       hávat cukr a vytvořte hladkou a pevnou
       náplň. Sníh dejte do cukrářského sáčku
       a kremrole naplňte. Hotové kremrole leh-
       ce posypte moučkovým cukrem.



       34     MAGAZÍN JARO 2021
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39