Page 34 - JIP magazín jaro 2021
P. 34
Makové buchty
Suroviny:
600 g hladké mouky, 60 g cukru,
3 žloutky, 200 ml oleje, 250 ml mléka,
60 g droždí, špetka soli, máslo na potření,
moučkový cukr na posypání
Náplň:
100 g mletého máku, 150 ml mléka,
2 lžíce cukru, rum, skořice
Postup:
Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, roz-
drobené droždí a nechte vzejít kvásek. V míse
smíchejte prosátou mouku, cukr a špetku soli,
přidejte žloutky, olej, vzešlý kvásek a vypra-
Makové cujte těsto. To pak nechte alespoň hodinu při
pokojové teplotě kynout. Mezitím si připravte
buchty makovou náplň. Mléko, mák a cukr dejte do
menšího hrnce, přiveďte k varu a na mírném
plamenu vařte asi deset minut. Náplň pak
odstavte a přidejte dle chuti rum a skořici,
promíchejte a nechte vychladnout. Vykynuté
těsto si rozdělte na menší kousky, každý dí-
lek pak v dlaních vytvarujte do placičky, do ní
dejte makovou náplň a zabalte. Buchty dávejte
na vymazaný plech nebo do pekáče spojem
dolů a vršky potřete rozpuštěným máslem.
Pak je nechte alespoň čtvrt hodiny vykynout
a mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Buch-
ty pečte 25–30 minut dozlatova. Podávejte vy-
chladlé, posypané moučkovým cukrem.
Kremrole
Suroviny:
400 g listového těsta
žloutek na potření
mouka na podsypání
moučkový cukr na posypání
Náplň:
3 bílky
180 g cukru
Postup:
Listové těsto vyválejte na pomoučněném
povrchu na 2–3 mm silný obdélník a ten
pak nakrájejte na zhruba 2 cm široké pru-
hy, které potřete trochou vody.
Trubičky na kremrole potřete kapkou ole-
je a namotejte na ně pruhy z těsta. Krem-
role vyskládejte na plech vyložený pečicím
papírem a potřete rozšlehaným žloutkem. Kremrole
Pečte je asi 15 minut v troubě předehřáté
na 180 °C dozlatova. Po dopečení nechte
vychladnout a připravte si náplň. Nad
horkou vodní párou šlehejte bílky. Jakmile
sníh začne tuhnout, začněte do něj zašle-
hávat cukr a vytvořte hladkou a pevnou
náplň. Sníh dejte do cukrářského sáčku
a kremrole naplňte. Hotové kremrole leh-
ce posypte moučkovým cukrem.
34 MAGAZÍN JARO 2021