Page 33 - JIP magazín jaro 2021
P. 33
Povidlové taštičky
Suroviny:
700 g brambor
180 g polohrubé mouky
180 g hrubé mouky
2 vejce
250 g povidel
špetka soli
K podávání:
100 g mletého máku
100 g moučkového cukru
70 g rozpuštěného másla
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, nechte mírně
zchladnout a oloupejte. Poté brambory na-
strouhejte najemno, přidejte oba druhy
mouky, vejce, sůl a vypracujte hladké těsto.
Na pomoučněném povrchu těsto vyválejte
a vykrajujte z něj kolečka. Do středu každého
kolečka dejte lžičku povidel, přeložte ho na Povidlové
půl a okraje stiskněte k sobě (pokud máte, taštičky
můžete použít formu na taštičky). V hrnci
přiveďte vodu k varu, taštičky do ní vložte
a na mírném plamenu vařte zhruba 6 minut.
Uvařené taštičky podávejte s mletým mákem
smíchaným s moučkovým cukrem a polité
rozpuštěným máslem. Ozdobit je můžete
čerstvými švestkami.
Šišky s mákem
Suroviny:
600 g brambor
200 g hrubé mouky
50 g krupice
1 vejce
lžíce másla
špetka soli
K podávání:
100 g mletého máku
NÁŠ TIP! 100 g moučkového cukru
70 g rozpuštěného másla
čerstvé lesní ovoce dle chuti
Postup:
Brambory uvařte ve slupce,
po uvaření nechte zchladnout
a oloupejte. Oloupané brambory
najemno nastrouhejte a přidejte
k nim mouku, krupici, vejce,
lžíci másla a sůl a vypracujte
těsto. Z něj pak ukrajujte malé
kousky a dlaněmi z nich tvořte
Šišky podlouhlé šišky. V hrnci přiveďte
s mákem vodu k varu a v ní pak šišky zvol-
na vařte asi pět minut. Cedníkem
je pak vyjměte a podávejte
s mákem, moučkovým cukrem
a rozpuštěným máslem.
Pokud chcete šišky ještě vylepšit,
můžete přidat čerstvé lesní
ovoce.
33
MAGAZÍN JARO 2021