Page 33 - JIP magazín jaro 2021
P. 33

Povidlové taštičky

           Suroviny:
           700 g brambor
           180 g polohrubé mouky
           180 g hrubé mouky
           2 vejce
           250 g povidel
           špetka soli
           K podávání:
           100 g mletého máku
           100 g moučkového cukru
           70 g rozpuštěného másla

           Postup:
           Brambory uvařte ve slupce, nechte mírně
           zchladnout a oloupejte. Poté brambory na-
           strouhejte najemno, přidejte oba druhy
           mouky, vejce, sůl a vypracujte hladké těsto.
           Na  pomoučněném  povrchu  těsto vyválejte
           a vykrajujte z něj kolečka. Do středu každého
           kolečka dejte lžičku povidel, přeložte ho na                                    Povidlové
           půl a okraje stiskněte k sobě (pokud máte,                                      taštičky
           můžete použít formu na taštičky). V hrnci
           přiveďte vodu k varu, taštičky do ní vložte
           a na mírném plamenu vařte zhruba 6 minut.
           Uvařené taštičky podávejte s mletým mákem
           smíchaným s moučkovým cukrem a polité
           rozpuštěným máslem. Ozdobit je můžete
           čerstvými švestkami.






                                                                                          Šišky s mákem


                                                                                          Suroviny:
                                                                                          600 g brambor
                                                                                          200 g hrubé mouky
                                                                                          50 g krupice
                                                                                          1 vejce
                                                                                          lžíce másla
                                                                                          špetka soli
                                                                                          K podávání:
                                                                                          100 g mletého máku
                                              NÁŠ TIP!                                    100 g moučkového cukru
                                                                                          70 g rozpuštěného másla
                                                                                          čerstvé lesní ovoce dle chuti

                                                                                          Postup:
                                                                                          Brambory uvařte ve slupce,
                                                                                          po uvaření nechte zchladnout
                                                                                          a oloupejte. Oloupané brambory
                                                                                          najemno nastrouhejte a přidejte
                                                                                          k nim mouku, krupici, vejce,
                                                                                          lžíci másla a sůl a vypracujte
                                                                                          těsto. Z něj pak ukrajujte malé
                                                                                          kousky a dlaněmi z nich tvořte
                                                 Šišky                                    podlouhlé šišky. V hrnci přiveďte
                                                 s mákem                                  vodu k varu a v ní pak šišky zvol-
                                                                                          na vařte asi pět minut. Cedníkem
                                                                                          je pak vyjměte a podávejte
                                                                                          s mákem, moučkovým cukrem
                                                                                          a rozpuštěným máslem.
                                                                                          Pokud chcete šišky ještě vylepšit,
                                                                                          můžete přidat čerstvé lesní
                                                                                          ovoce.

                                                                                                                33
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38