Page 31 - JIP magazín jaro 2021
P. 31

Zelňačka
          s klobásou

          Suroviny:
          250 g kysaného zelí, 1 cibule, 2 klobásy, 3 brambory,
          1,5 l hovězího vývaru, 200 ml zakysané smetany,
          50 g másla, špetka drceného kmínu, pepř, sůl,
          lžička sladké mleté papriky                                                                Zelňačka
                                                                                                     s klobásou
          Postup:
          Cibuli nadrobno nakrájejte a na másle ji nechte zesklo-
          vatět. Klobásy nakrájejte na kolečka a kolečka ještě na
          čtvrtiny, přidejte k cibuli a lehce osmahněte. Na menší
          kostky nakrájené brambory přidejte do hrnce k osmah-
          nutým klobásám, ochuťte kmínem, paprikou a pepřem,
          promíchejte a zalijte vývarem. Polévku přiveďte k varu
          a na mírném plamenu nechte probublávat do změknutí
          brambor. Poté přidejte propláchnuté, okapané a pokrá-
          jené kysané zelí. Za občasného míchání pak vařte, dokud
          zelí nezměkne. Nakonec přidejte smetanu a nechte ji
          v polévce už pouze prohřát, na závěr dochuťte solí.






                                                                   Domácí česnečka

                                                                   Suroviny:
                                                                   10 stroužků česneku, 1 l masového vývaru, 5 brambor, 1 cibule,
                                                                   100 g tvrdého sýru, lžíce sádla, lžička sušené majoránky, pepř,
                                                                   sůl, houska nebo rohlík na krutony, olej

                                                                   Postup:
                                                                   Najemno nakrájenou cibuli orestujte na sádle, poté přidejte 4 strou-
                                                                   žky česneku nakrájeného na plátky, na kostičky nakrájené olou-
                                                                   pané brambory a vše lehce osmahněte. Přilijte vývar a vařte, dokud
                                                                   nebudou brambory měkké. Mezitím nakrájejte housku nebo rohlík
                                                                   na kostky. Na pánvi rozhřejte olej a kousky pečiva rovnoměrně ze
                                                                   všech stran osmažte dozlatova a odstavte. Zbylé stroužky česneku
                                               Domácí              prolisujte a přidejte do polévky a dochuťte majoránkou, pepřem
                                               česnečka            a solí. Polévku nechte prohřívat a mezitím nakrájejte sýr na kostičky
                                                                   a vložte je do talířů. Do nich nalijte horkou polévku, nakonec
                                                                   ozdobte připravenými krutony.





        Gulášová polévka
                                                                                              Gulášová
        Suroviny:                                                                             polévka
        500 g předního hovězího, 5 brambor, 3 stroužky česneku, 1 cibule,
        1,5 l hovězího vývaru nebo vody, lžíce sádla, lžíce hladké mouky,
        mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, kmín, majoránka,
        mletý pepř, sůl, 2 krajíce chleba na krutony, olej na osmažení

        Postup:
        Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na sádle. Přidejte na
        kousky nakrájené maso a ze všech stran ho orestujte. Přisypte sladkou
        a pálivou papriku, kmín a pepř, zalijte vývarem nebo vodou a nechte
        vařit. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, které přidejte do
        polévky a vařte, dokud nejsou maso i brambory měkké. Polévku můžete
        zahustit moukou rozmíchanou v malém množství vody. Přidejte ma-
        joránku, prolisovaný česnek, dosolte a krátce provařte. Krajíce chleba
        nakrájejte na malé kostičky a na oleji orestujte. Polévku podávejte hor-
        kou, posypanou krutony.
                                                                                                                31
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36