Page 31 - JIP magazín jaro 2021
P. 31
Zelňačka
s klobásou
Suroviny:
250 g kysaného zelí, 1 cibule, 2 klobásy, 3 brambory,
1,5 l hovězího vývaru, 200 ml zakysané smetany,
50 g másla, špetka drceného kmínu, pepř, sůl,
lžička sladké mleté papriky Zelňačka
s klobásou
Postup:
Cibuli nadrobno nakrájejte a na másle ji nechte zesklo-
vatět. Klobásy nakrájejte na kolečka a kolečka ještě na
čtvrtiny, přidejte k cibuli a lehce osmahněte. Na menší
kostky nakrájené brambory přidejte do hrnce k osmah-
nutým klobásám, ochuťte kmínem, paprikou a pepřem,
promíchejte a zalijte vývarem. Polévku přiveďte k varu
a na mírném plamenu nechte probublávat do změknutí
brambor. Poté přidejte propláchnuté, okapané a pokrá-
jené kysané zelí. Za občasného míchání pak vařte, dokud
zelí nezměkne. Nakonec přidejte smetanu a nechte ji
v polévce už pouze prohřát, na závěr dochuťte solí.
Domácí česnečka
Suroviny:
10 stroužků česneku, 1 l masového vývaru, 5 brambor, 1 cibule,
100 g tvrdého sýru, lžíce sádla, lžička sušené majoránky, pepř,
sůl, houska nebo rohlík na krutony, olej
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli orestujte na sádle, poté přidejte 4 strou-
žky česneku nakrájeného na plátky, na kostičky nakrájené olou-
pané brambory a vše lehce osmahněte. Přilijte vývar a vařte, dokud
nebudou brambory měkké. Mezitím nakrájejte housku nebo rohlík
na kostky. Na pánvi rozhřejte olej a kousky pečiva rovnoměrně ze
všech stran osmažte dozlatova a odstavte. Zbylé stroužky česneku
Domácí prolisujte a přidejte do polévky a dochuťte majoránkou, pepřem
česnečka a solí. Polévku nechte prohřívat a mezitím nakrájejte sýr na kostičky
a vložte je do talířů. Do nich nalijte horkou polévku, nakonec
ozdobte připravenými krutony.
Gulášová polévka
Gulášová
Suroviny: polévka
500 g předního hovězího, 5 brambor, 3 stroužky česneku, 1 cibule,
1,5 l hovězího vývaru nebo vody, lžíce sádla, lžíce hladké mouky,
mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, kmín, majoránka,
mletý pepř, sůl, 2 krajíce chleba na krutony, olej na osmažení
Postup:
Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na sádle. Přidejte na
kousky nakrájené maso a ze všech stran ho orestujte. Přisypte sladkou
a pálivou papriku, kmín a pepř, zalijte vývarem nebo vodou a nechte
vařit. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, které přidejte do
polévky a vařte, dokud nejsou maso i brambory měkké. Polévku můžete
zahustit moukou rozmíchanou v malém množství vody. Přidejte ma-
joránku, prolisovaný česnek, dosolte a krátce provařte. Krajíce chleba
nakrájejte na malé kostičky a na oleji orestujte. Polévku podávejte hor-
kou, posypanou krutony.
31
MAGAZÍN JARO 2021