Page 27 - JIP magazín jaro 2021
P. 27
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
Pečená křepelka
s křupavým toastem a restovanými kuřecími droby
Budete potřebovat:
křepelku, změklé máslo, smetanu, bílé víno, bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj), masovou šťávu
demi-glace (není nutná), sůl, pepř
Na přílohu: toastový chléb, kuřecí droby (žaludky, srdce a jatýrka), šalotku, řapíkatý celer, roz-
marýn, tymián, bílé víno, olivový olej, smetanu, sýr (raclette, pecorino...)
9.
Postup:
Křepelce usekněte křídla, osolte ji po celém povrchu a ze všech stran opepřete. Do kůže
vmasírujte změklé máslo, které vložte také do dutiny (1, 2, 3).
Na pánev dejte máslo, přidejte smetanu a bílé víno a vše přiveďte k varu. Přidejte bylinky, osolte
a opepřete a do pánve vložte celou křepelku. Pánev pak dejte do trouby vyhřáté na 160 °C na
18 minut. Křepelka má sušší maso, proto ji v průběhu pečení dvakrát přelijte.
Po dopečení vyjměte křepelku z pánve a do výpeku přilijte smetanu, trochu masového vývaru
demi-glace a promíchejte (4, 5, 6).
Pro přípravu přílohy odřízněte z toastů kůrky a toasty opečte do zlatova až do hněda na velkém
množství másla (musí v něm téměř plavat). Po opečení položte toasty na papírovou utěrku, aby
nasála přebytečný tuk (7).
Na másle zpěňte najemno nakrájenou šalotku a řapíkatý celer, přidejte rozmarýn, tymián
a najemno nasekané nebo rozemleté kuřecí droby a vše orestujte. Směs pak osolte, opepřete
10. čerstvě namletým pepřem, přidejte trochu bílého vína a povařte, až se vše začne znovu restovat.
Poté přidejte kapku olivového oleje a pokud máte, také trochu silné masové šťávy demi-glace.
Na závěr dejte trochu smetany, nechte dvě minuty probublat, vypněte spotřebič a na závěr do
směsi nasypte rozdrobený sýr. Tuto směs nandejte na opečené křupavé toasty (8, 9). Pokud
toastům nefandíte, směs z drobů můžete vmíchat také do rýže nebo do noků. Charakteristická
chuť křepelky v kombinaci se směsí z drobů na křupavých toastech vás jednoduše okouzlí (10).
A když k tomu přidáte sklenku dobrého vína, bude chuťový zázrak dokonán.
Křepelka 2x 200 g
obj. 49500248
Křehké maso francouzských křepelek zajišťuje jejich 100% rost-
linná kvalitní strava plná vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte i vy
jejich jedinečnou lahodnou chuť.
27
MAGAZÍN JARO 2021