Page 23 - JIP magazín jaro 2021
P. 23

1.                         2.                         3.                         4.















         5.                         6.                         7.                         8.














         9.
                                    10.                           * Rada šéfkuchaře
                                                                  Pokud se vám nechce dělat nová jíška při každém vaření,
                 Fricassée z perličky                             udělejte si jí více a nechte ji vychladnout. Pak jíšku vyklopte
                                                                  z rendlíku, nastrouhejte a uložte v igelitovém sáčku do led-
                                                                  ničky. Při příštím vaření tím ušetříte čas i špinavé nádobí.
                 Budete potřebovat:
                 perličku (můžete použít i modronohé kuře z Bresse nebo
                 žlutomasé kuřátko), menší žampiony, šalotky, řapíkatý celer,
                 víno dle chuti (bílé, červené, růžové...),       Perlička je dalším druhem drůbeže, kterou najdete především
                 drůbeží vývar (nebo voda), tymián a rozmarýn,    ve francouzských receptech. Její maso je pevné a velmi chutné
                 olivový olej nebo kachní či husí sádlo, mouku na jíšku,   a Francouzi ji podávají (nejen) při zvláštních příležitostech.
                 smetanu (31%), máslo
                 Na přílohu: kulatozrnnou rýži, cibulku, bílé víno, vývar

                 Postup:
                 Perličku naporcujte na menší kusy, osolte, opepřete a sůl i pepř do masa vmasírujte (1, 2). V hrnci rozehřejte olivový olej nebo sádlo,
                 přidejte trochu másla a kousky masa opečte – nejprve ze strany, kde je kůže, poté ze strany druhé (3, 4). Toto opečení určitě nevynechte –
                 nápek, nebo chcete-li kůrka, pak pustí do omáčky tu správnou chuť a energii. Po opečení maso z hrnce vyndejte. Celé žampiony, šalotky
                 a na větší kousky nakrájený řapíkatý celer vložte do hrnce, ve kterém bylo maso, a zeleninu opečte (5). Poté k zelenině nalijte víno (na
                 jednu porci počítejte zhruba dvě deci) a opečenou perličku vložte zpět do hrnce (6). Víno svařte na polovinu. Pokud ho dostatečně nes-
                 vaříte, omáčka bude v ústech drhnout. Po svaření přidejte špetku tymiánu a rozmarýnu, nalijte do hrnce drůbeží vývar nebo vodu tak,
                 aby bylo maso ponořené zhruba do poloviny, a při mírném varu nechte vše asi půl hodiny táhnout (7).
                 Po půl hodině vyndejte z hrnce maso i zeleninu. V menším rendlíku si připravte jíšku* (8). V poměru 1:1 smíchejte mouku a máslo nebo
                 sádlo a pomalu odpalujte. Jíšku dejte do omáčky, která zůstala v hrnci po mase se zeleninou, jíšku rozmíchejte a deset minut povařte,
                 nakonec vše zjemněte trochou smetany a lžící másla, podle potřeby dochuťte solí a pepřem (9).
                 Jako přílohu ke fricassée můžete podávat jednoduché máslové rizoto. Na pánvi lehce zpěňte najemno nasekanou cibulku, přidejte kulato-
                 zrnnou rýži, orestujte, zalijte bílým vínem (deci na jednu osobu) a víno svařte. Poté přilijte drůbeží nebo zeleninový vývar a za občasného
                 míchání rýži uvařte al dente (na skus). Rýži osolte, vypněte sporák a postupně do rizota vmíchejte ztuhlé máslo z ledničky, úplně na
                 závěr můžete zakápnout kvalitním olivovým olejem. Na talíř naaranžujte rizoto, kousky perličky, zeleninu a nalijte jemnou omáčku (10).
                 Fricassée si Francouzi vychutnávají nejčastěji ve dvou – dá se u něj povídat, užívat si pohody, prostě tak, jak to Francouzi mají rádi. Tak
                 ho zkuste, nadchne vás.
                                                                                                                23
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28