Page 19 - JIP magazín jaro 2021
P. 19
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
Kuře z Bresse
Budete potřebovat:
modronohé kuře z Bresse, cca 40 g másla na naplnění,
cca 30 g másla na potření, sůl
Na přílohu: malé brambory, plátky slaniny, rajčátka, cibulku,
bylinky dle chuti (například rozmarýn, tymián)
Příloha je jen na vás. Místo brambor můžete zvolit třeba pečenou
9. 10. zeleninu, zeleninový salát nebo čerstvou bagetu.
Postup:
Kuře Bresse - Kuřata pocházející z francouzského Alespoň hodinu před tím, než se pustíte do přípravy kuřete
regionu Bresse mají pověst nejkvalitnějších z Bresse, nakrájejte na silnější plátky asi 40 g másla a dejte je zmrz-
a nejvýběrovějších kuřat na světě. nout do mrazáku. Další část másla (cca 30 g) naopak vyndejte
Bréská kuřata jsou chována ve volném z lednice a nechte jej změknout.
výběhu na travnatých loukách, dostávají Vezměte kuře z Bresse a prsty opatrně oddělte kůži od masa (1).
jen vyváženou a bohatou stravu a také Mezi kůži a maso pak vložte zmrzlé plátky másla (2, 3). Poté
mají svou typickou podobu – bílé vezměte změklé máslo a rukama ho po celém kuřeti rozetřete,
peří, červený hřebínek a modravý nezapomeňte na žádnou jeho část (4). Stejně postupujte i se solí
odstín běháků, proto se jim také – kuře ze všech stran osolte a rukama ji do kuřete vmasírujte. Sůl
někdy říká kuřata modronohá. nasypte a vetřete i do dutiny.
Pokud chcete podle našeho receptu připravit kuře s brambo-
Kuře modronohé Bresse obj. 49500276 rami, připravte si nyní ještě přílohu. Na pekáček dejte na dno
pečicí papír, na něj vyskládejte plátky slaniny a na ně naskládejte
opláchnuté, neoloupané malé brambory (5).
* Rada šéfkuchaře Připravené kuře dejte na rošt* a vložte ho do předem vyhřáté**
Drtivá většina lidí peče kuře v hlubokém pekáčku. Kvů- trouby na 170 °C. Pod rošt umístěte pekáček s bramborami, aby
do nich mohla odkapávat šťáva z masa (6, 7). Pokud nebudete
li tomu pak ale horký vzduch proudí jen na vrchní straně chtít současně s kuřetem péct přílohu, dejte pod rošt plech s tro-
masa, peče se jen vrchní část a kuře se místo pečení spíše chou vody, aby se šťáva z kuřete nepálila.
dusí. Proto je důležité kuře péct na roštu – vzduch pak Kuře pečte zhruba hodinu a během pečení troubu neotvírejte.
proudí kolem celého kuřete a maso je správně propečené ze S každým otevřením trouby totiž spadne vnitřní teplota, která
všech stran. se pak musí znovu vyrovnat, a kuře tak ztrácí svou vlhkost, chuť
i vůni.
** Rada šéfkuchaře Troubu otevřete až deset minut před dopečením, kdy přidáte
Před vložením masa do trouby myslete na to, aby trou- k bramborám rajčátka, cibulku, bylinky, houby nebo jakékoli jiné
ba byla opravdu vyhřátá. Když si ji nepředehřejete, doba ingredience, které máte rádi, a nechte vše dopéct (8).
Po dopečení kuře z Bresse naporcujte (9, 10) a doprostřed sto-
pečení se kvůli tomu automaticky prodlužuje zhruba o 20 % lu položte pekáč s přílohou – věřte, že na luxusní kuřecí maso
a maso se tím zbytečně znehodnocuje. v kombinaci s bramborami rozmačkanými ve šťávě budete ještě
dlouho vzpomínat.
19
MAGAZÍN JARO 2021