Page 19 - JIP magazín jaro 2021
P. 19

1.                         2.                         3.                         4.















         5.                         6.                         7.                         8.


                                                               Kuře z Bresse



                                                               Budete potřebovat:
                                                               modronohé kuře z Bresse, cca 40 g másla na naplnění,
                                                               cca 30 g másla na potření, sůl
                                                               Na přílohu: malé brambory, plátky slaniny, rajčátka, cibulku,
                                                               bylinky dle chuti (například rozmarýn, tymián)
                                                               Příloha je jen na vás. Místo brambor můžete zvolit třeba pečenou
         9.                         10.                        zeleninu, zeleninový salát nebo čerstvou bagetu.

                                                               Postup:
           Kuře Bresse  - Kuřata pocházející z francouzského   Alespoň hodinu před tím, než se pustíte do přípravy kuřete
           regionu Bresse mají pověst nejkvalitnějších         z Bresse, nakrájejte na silnější plátky asi 40 g másla a dejte je zmrz-
           a nejvýběrovějších kuřat na světě.                  nout do mrazáku. Další část másla (cca 30 g) naopak vyndejte
           Bréská kuřata jsou chována ve volném                z lednice a nechte jej změknout.
           výběhu na travnatých loukách, dostávají             Vezměte kuře z Bresse a prsty opatrně oddělte kůži od masa (1).
           jen vyváženou a bohatou stravu a také               Mezi  kůži  a  maso  pak  vložte  zmrzlé  plátky  másla  (2,  3).  Poté
           mají svou typickou podobu – bílé                    vezměte změklé máslo a rukama ho po celém kuřeti rozetřete,
           peří, červený hřebínek a modravý                    nezapomeňte na žádnou jeho část (4). Stejně postupujte i se solí
           odstín běháků, proto se jim také                    – kuře ze všech stran osolte a rukama ji do kuřete vmasírujte. Sůl
           někdy říká kuřata modronohá.                        nasypte a vetřete i do dutiny.
                                                               Pokud chcete podle našeho receptu připravit kuře s brambo-
                          Kuře modronohé Bresse obj. 49500276  rami, připravte si nyní ještě přílohu. Na pekáček dejte na dno
                                                               pečicí papír, na něj vyskládejte plátky slaniny a na ně naskládejte
                                                               opláchnuté, neoloupané malé brambory (5).
           * Rada šéfkuchaře                                   Připravené kuře dejte na rošt* a vložte ho do předem vyhřáté**
           Drtivá  většina  lidí peče  kuře v  hlubokém  pekáčku.  Kvů-  trouby na 170 °C. Pod rošt umístěte pekáček s bramborami, aby
                                                               do nich mohla odkapávat šťáva z masa (6, 7). Pokud nebudete
           li tomu pak ale horký vzduch proudí jen na vrchní straně   chtít současně s kuřetem péct přílohu, dejte pod rošt plech s tro-
           masa, peče se jen vrchní část a kuře se místo pečení spíše   chou vody, aby se šťáva z kuřete nepálila.
           dusí. Proto je důležité kuře péct na roštu – vzduch pak   Kuře pečte zhruba hodinu a během pečení troubu neotvírejte.
           proudí kolem celého kuřete a maso je správně propečené ze   S každým otevřením trouby totiž spadne vnitřní teplota, která
           všech stran.                                        se pak musí znovu vyrovnat, a kuře tak ztrácí svou vlhkost, chuť
                                                               i vůni.
           ** Rada šéfkuchaře                                  Troubu  otevřete  až  deset  minut  před  dopečením,  kdy  přidáte
           Před vložením masa do trouby myslete na to, aby trou-  k bramborám rajčátka, cibulku, bylinky, houby nebo jakékoli jiné
           ba byla opravdu vyhřátá. Když si ji nepředehřejete, doba   ingredience, které máte rádi, a nechte vše dopéct (8).
                                                               Po dopečení kuře z Bresse naporcujte (9, 10) a doprostřed sto-
           pečení se kvůli tomu automaticky prodlužuje zhruba o 20 %   lu položte pekáč s přílohou – věřte, že na luxusní kuřecí maso
           a maso se tím zbytečně znehodnocuje.                v kombinaci s bramborami rozmačkanými ve šťávě budete ještě
                                                               dlouho vzpomínat.
                                                                                                                19
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24