Page 14 - JIP magazín jaro 2021
P. 14
Cupcakes s valentýnskou
dekorací
Suroviny:
200 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 200 g cukru, 1 lžička
prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli, 200 ml oleje, 2 vejce,
1 malý jogurt, 100 ml mléka, papírové nebo silikonové košíčky
Krém:
250 g tvarohu, 80 g moučkového cukru, 100 g smetany ke šlehání,
2 lžičky jahodové nebo malinové marmelády, červené potravinářské
barvivo, cukrářské zdobení Valentýnské
cupcakes
Postup:
Olej, vejce, jogurt a mléko vyšlehejte do hladké směsi. Prosátou mouku,
cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl smíchejte a postupně zašlehejte do
připravené směsi a vytvořte hladké těsto. To nalijte do košíčků na cup-
cakes a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 25 minut. Mezitím
si připravte krém. Tvaroh vyšlehejte s moučkovým cukrem a marme-
ládou, poté přidejte kapku barviva, nakonec smetanu a vytvořte krém.
Ten přendejte do zdobícího sáčku a upečené cupcakes ozdobte, krém
pak posypte cukrářským zdobením. K hotovým cupcakes můžete přidat
dekoraci, třeba v podobě napichovátek ve tvaru srdce.
Linecká srdce
Suroviny:
420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru,
2 vanilkové cukry, 280 g másla, 4 žloutky,
1 lžička citronové kůry, jahodová nebo malinová marmeláda,
Linecká moučkový cukr na posypání
srdce
Postup:
Smíchejte prosátou mouku, oba druhy cukru, přidejte změklé
máslo, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru a vypracujte
hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte na hodi-
nu do ledničky. Poté ho rozválejte na plát silný zhruba 3 mm
a vykrajujte větší srdce, u poloviny z nich pak menším vykrajo-
vátkem vykrojte střed. Srdíčka pečte asi 8 minut na 180 °C, nech-
te je vychladnout a hotové slepte marmeládou.
Lívance pro snídani
ve dvou
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
400 ml mléka
3 vejce
2 lžíce cukru
1 prášek do pečiva
špetka soli
olej na smažení
marmeláda dle chuti
Postup:
Mouku prosejte a vmíchejte do ní sůl a prá-
šek do pečiva, poté přidejte mléko, vejce Zamilované
a cukr a vyšlehejte hladké těsto. lívance
Lívance smažte na rozpáleném oleji z obou
stran dozlatova. Podávejte je s marmeládou
a ideálně také s kávou nebo čajem.
14 MAGAZÍN JARO 2021