Page 13 - JIP magazín jaro 2021
P. 13
Valentýnský
jahodový koláč
Suroviny:
220 g hladké mouky
80 g změklého másla
40 g cukru
špetka soli
4 lžíce vody
½ hrnku mletých mandlí
500 g jahod
Jahodový
Postup:
V míse smíchejte mouku, jednu lžíci cukru koláč
a sůl. Přidejte změklé máslo a vodu a ruka-
ma ze směsi vypracujte těsto. Zabalte ho do
potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut
odpočinout v lednici. Těsto pak vyjměte
z ledničky a na mírně pomoučněném po-
vrchu z něj vyválejte placku ve tvaru kruhu
o průměru asi 30 cm a přeneste ji na plech
vyložený pečicím papírem. Smíchejte jednu
lžíci mouky s mletými mandlemi a směsí
posypte vyválenou placku. Jahody nakrá-
jejte na poloviny a smíchejte je se zbylým
cukrem. Jahody naaranžujte na těsto, okraje
placky přehněte a jemně ji vytvarujte do tva-
ru srdce. Koláč vložte do trouby předehřáté
na 200 °C a pečte asi 20–25 minut, dokud
okraje nezezlátnou.
Srdíčkové lívance
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
2 vejce
Srdíčkové 2 hrnky mléka
lívance 1 lžíce cukru
2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
červené potravinářské barvivo
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou
soli, v jiné míse smíchejte mouku s ky-
přicím práškem. Do vyšlehaných vajec
s cukrem střídavě přidávejte moučnou
směs a mléko a postupně vmíchejte vše,
dokud nevznikne hladké těsto.
Polovinu těsta nechte světlou, druhou
polovinu přelijte do jiné misky, přidejte
pár kapek barviva a dobře promíchejte.
Ze světlého i červeného těsta usmažte
na rozpáleném oleji lívance.
Po usmažení pomocí vykrajovátka ze
středu každého lívance vykrojte srdce,
červená srdce pak vložte do světlých
lívanců a naopak. Podávejte ještě teplé,
posypané moučkovým cukrem.
13
MAGAZÍN JARO 2021