Page 15 - JIP magazín jaro 2021
P. 15
Valentýnský dort s lesklou polevou
Korpus: 150 g hladké mouky, 180 g cukru, 6 vajec, 70 ml oleje, nastrouhaná citronová kůra
Jahodová pěna: 300 g jahod, 200 g smetany ke šlehání, 50 g cukru, 5 g práškové želatiny, 30 ml vody
Poleva: 100 ml vody, 150 g cukru, 100 g kondenzovaného mléka, 180 g bílé čokolády, 10 g práškové želatiny,
červené potravinářské barvivo, zdobení podle vaší fantazie
NÁŠ TIP!
Postup:
Cukr s vejci vyšlehejte do pevné a hutné pěny, před koncem šlehání přidejte olej a citronovou kůru. Do směsi jemně vmíchejte prosátou mouku.
Vytvořené těsto nalijte do formy ve tvaru srdce vyložené pečicím papírem (pokud nemáte formu ve tvaru srdce, můžete použít i kulatou) a pečte
v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny. Po upečení nechte korpus vychladnout a připravte si jahodovou pěnu. Jahody nakrájejte na menší kousky
a s cukrem v hrnci zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Ovoce pak rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Do malého kastrůlku nalijte vodu,
nasypte do ní želatinu a nechte několik minut nabobtnat, poté želatinu zahřívejte, dokud se nerozpustí. Nakonec ji přilijte k rozmixovaným jahodám,
zamíchejte a nechte směs vychladnout. Smetanu vyšlehejte do šlehačky, přidejte jahodovou směs a vše dobře promíchejte. Jahodovu pěnu nalijte na
korpus, uhlaďte a uložte dort do mrazáku.
Na přípravu polevy dejte do hrnce a přiveďte k varu cukr, 100 ml vody a kondenzované mléko. Až se cukr rozpustí, odstavte hrnec z plotny. Želatinu
nechte nabobtnat asi v 60 ml studené vody, poté ji přidejte do horké směsi cukru, vody a kondenzovaného mléka a dobře rozmíchejte. Do misky
dejte na menší dílky nalámanou čokoládu a zalijte ji přes sítko přecezenou horkou směsí. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká
poleva. Tu pak nechte vychladnout na 30–32 °C. Před poléváním dortu přidejte do polevy kapku barviva a zamíchejte. Zmrzlý dort vyndejte z formy
a postavte nejlépe na mřížku, pod kterou umístíte nádobu. Od středu pomalu celý dort polijte a poté uložte do lednice, aby poleva ztuhla. Dort pak
ozdobte podle fantazie, například cukrářským zdobením nebo jedlými květy.
15
MAGAZÍN JARO 2021