Page 10 - JIP magazín jaro 2021
P. 10
...nebo je libo
krevety?
Zdravé a chutné, a proto není divu, že
i velmi oblíbené. Skvělou a nezamě-
nitelnou chuť krevet si můžete vychut-
nat v několika druzích a velikostech, Krevety předvařené, neloupané
záleží jen na vás, jaké si vyberete.
Mezi větší druhy patří krevety tygří, jejichž
hřbet je typicky černobíle pruhovaný,
naopak malým druhem jsou koktejlové
krevetky, pocházející převážně z Indického Krevety syrové, vyloupané, mražené
oceánu, které mají intenzivní chuť a lze je
připravovat mnoha způsoby.
Další oblíbeným druhem jsou například Krevety tygří
krevety královské, původem z Tichého bez hlavy, mražené Krevety předvařené,
oceánu. Velikost krevet se udává v čísle, loupané, mražené
které většinou označuje počet kusů na jed-
nu libru (například označení 31/40 zna-
mená, že balení obsahuje 68–88 kusů na
kilogram).
V JIPu seženete krevety mražené, a to lou- Krevety tygří
pané i neloupané, ve vybraných prodej- mražené
nách také krevety chlazené. Stejně jako
u jiných mořských plodů i u krevet myslete
na správné zacházení. Těm chlazeným
dopřejte brzké zpracování, mraženým zase Krevety koktejlové
šetrné rozmražení. předvařené, mražené
PŘÍPRAVA NELOUPANÝCH
PŘEDVAŘENÝCH KREVET
Chlazené krevety po nákupu co nejdříve uskladněte v ledničce.
Než se pustíte do loupání, ideálně se vybavte rukavicemi.
1. Začněte tím, že odlomíte hlavičku.
2. Poté odtrhněte nohy a odstraňte krunýř.
3. Ocásek můžete ponechat, nebo ho také odlomit.
4. Takto vyloupané krevety můžete použít do salátů, těstovin,
noků, tataráku nebo do polévek. Lze je také dál tepelně zpra-
covávat, neměly by se však zprudka a dlouho grilovat a restovat
– mohou pak být tvrdé nebo suché a těžko stravitelné.
TIP!
Oloupané hlavičky a krunýřky nevyhazujte, můžete z nich za
zhruba půl hodinky připravit skvělý krevetový vývar. Pokud
ho pak svaříte a zahustíte smetanou, výsledkem bude výborná
omáčka například na těstoviny.
10 MAGAZÍN JARO 2021