Page 9 - JIP magazín jaro 2021
P. 9
Což takhle dát si...
chobotnici?
Chobotnice – nejrychlejší, nejpohyblivější a nejinteligentnější druh mezi hlavonožci. Jejich chapadla, která
používají k chytání ryb a korýšů a u některých druhů dosahují až několika metrů délky, mají schopnost na-
prosté regenerace. Když chobotnice o nějaké chapadlo přijde, vyroste úplně nové, které není kvalitou o nic
horší než to původní. V gastronomii se chobotnice považují za mimořádnou pochoutku, oblíbenou především
v asijských zemích jako Japonsko nebo Jižní Korea, ale rozhodně jimi nepohrdnou ani Španělé nebo Italové.
I vy si můžete chobotnici připravit doma, stačí zajít do vybraných prodejen JIP, kde je k zakoupení čerstvá,
případně mražená. Její nákup však nechte až na konec návštěvy obchodu – čerstvá chobotnice musí do
lednice v co možná nejkratším čase. A její následné přípravy se nebojte, s naším návodem to s přehledem
zvládnete.
1.
2. Rybí várka
3. Ponoříme
4. Vytáhneme
5. Tažená chobotnice
6. Rozpůlíme 7. Vytáhneme kusadla
PŘÍPRAVA CHOBOTNICE
Poté, co chobotnici (1) zakoupíme, je potřeba s ní co nejrychleji zamířit prstýnků. Chobotnici poté celou ponoříme a na mírném ohni táhneme
domů a uložit ji do ledničky. přibližně dvě hodiny (5).
Připravíme si tzv. rybí várku. Na ni budeme potřebovat vodu, kvalitní Po vyjmutí uřízneme hlavičku, podélně rozpůlíme (6) a vytáhneme
bílé víno, mrkev, řapíkatý celer, cibuli, špetku cukru, velkolistou petržel, kusadla (7). Nyní je chobotnice připravena k jídlu. Takto připravená
bílou část pórku, kuličky černého pepře a přírodní korek (pozor na chobotnice se hodí k salátům, do polévky, pasty, k nokům a podobně.
umělé korky). Všechny suroviny dáme do hrnce, přivedeme k varu a na Chobotnici připravenou podle tohoto návodu můžeme také grilovat
mírném ohni vaříme 20 minut. Po 20 minutách stáhneme sílu plamene na přepuštěném másle nebo oleji, případně půl na půl (máslo a olej),
tak, aby voda jen občas probublávala (2). s česnekem. Grilujeme pouze chvíli, chobotnice se totiž rychle vysouší
Chobotnici chytneme za hlavu (3), ponoříme ji na 20 vteřin do rybí a byla by gumová. Chobotnici můžeme také po vyjmutí z lázně naložit
várky a vytáhneme (4). Tento postup opakujeme ještě 2x. Pokud by- spolu s olejem a bylinkami do sklenice a uchovat v lednici.
chom to neudělali, chapadla by se mohla proplést a nezatočila by se do
9
MAGAZÍN JARO 2021