Page 21 - JIP magazín jaro 2021
P. 21
JIP GASTROSTUDIO
Trhané kachní maso Kachní stehna 320 g obj. 49500274
s bramborovými noky a drcenými rajčaty
Mezi vyhlášenou francouzskou drůbež patří
Budete potřebovat: bezesporu také kachny. Ty od firmy Aspius
kachní stehno, cca 30 g změklého másla, bramborové noky, drcená raj- jsou chovány v ideálních podmínkách res-
čata (nikoli protlak), olivový olej, bylinky, které máte rádi (rozmarýn, pektujících nejpřísnější normy, a to mini-
tymián, bazalka, šalvěj…), hrášek, sýr (parmezán, pecorino…), sůl, pepř málně 84 dní, krmeny jsou pouze rostlinnou
stravou.
Postup:
Kachní stehno osolte po celém povrchu, potřete změklým máslem
a opepřete čerstvě namletým pepřem. Pekáček vyložte pečicím papírem,
který zachytí vypečenou šťávu, a stehno na něj uložte. Stehno dejte péct
do trouby předehřáté na 150 °C na 60–70 minut* (1).
Drcená rajčata, pokrájené bylinky (například bazalku, šalvěj), proli-
sovaný česnek, špetku soli, čerstvě namletý pepř a kapku olivového oleje
dejte do hrnce a lehce povařte.
Bramborové noky dejte do vroucí osolené vody. Po jejich vyplavání
počkejte asi půl minuty a poté noky z vody vyndejte.
Na pánvi rozehřejte olivový olej nebo máslo, případně půl na půl, a jen
lehce na něm zpěňte nasekané bylinky (rozmarýn, tymián), díky tomu se
krásně rozvoní. K bylinkám přidejte uvařené noky, osolte, opepřete čerst-
vým pepřem a za občasného prohození pánví je ze všech stran orestuj-
te, dokud nebudou mít krásně hnědý nápek (2, 3, 4). Do noků pak
také můžete přidat šťávu z upečeného kachního stehna zachycenou na
pečicím papíru – šťáva nokům ještě přidá na vůni a chuti. * Rada šéfkuchaře
Upečené kachní maso oddělte od kosti a rukama natrhejte na kousky Pokud máte pocit, že by maso mohlo být
(5, 6, 7). Na talíř nandejte teplou rajčatovou směs, na ni orestované noky po dopečení sušší, dejte do trouby plecháček
a natrhané maso (8). Na závěr můžete lehce na másle prohřát hrášek s vodou, která se bude v průběhu pečení
a jídlo s ním ozdobit (9). Jídlo dozdobte hoblinkami sýra a voilà – svěží, odpařovat.
moderní, mezinárodní jídlo, kterým ohromíte i náročné strávníky, je na
světě. A hlavně za pár minut!
21
MAGAZÍN JARO 2021