Page 21 - JIP magazín jaro 2021
P. 21

JIP GASTROSTUDIO

















































                  Trhané kachní maso                                           Kachní stehna 320 g obj. 49500274

                  s bramborovými noky a drcenými rajčaty
                                                                               Mezi vyhlášenou francouzskou drůbež patří
                  Budete potřebovat:                                           bezesporu také kachny. Ty od firmy Aspius
                  kachní stehno, cca 30 g změklého másla, bramborové noky, drcená raj-   jsou chovány v ideálních podmínkách res-
                  čata (nikoli protlak), olivový olej, bylinky, které máte rádi (rozmarýn,   pektujících nejpřísnější normy, a to mini-
                  tymián, bazalka, šalvěj…), hrášek, sýr (parmezán, pecorino…), sůl, pepř  málně 84 dní, krmeny jsou pouze rostlinnou
                                                                               stravou.
                  Postup:
                  Kachní stehno osolte po celém povrchu, potřete změklým máslem
                  a opepřete čerstvě namletým pepřem. Pekáček vyložte pečicím papírem,
                  který zachytí vypečenou šťávu, a stehno na něj uložte. Stehno dejte péct
                  do trouby předehřáté na 150 °C na 60–70 minut* (1).
                  Drcená  rajčata,  pokrájené  bylinky  (například  bazalku,  šalvěj),  proli-
                  sovaný česnek, špetku soli, čerstvě namletý pepř a kapku olivového oleje
                  dejte do hrnce a lehce povařte.
                  Bramborové noky dejte do vroucí osolené vody. Po jejich vyplavání
                  počkejte asi půl minuty a poté noky z vody vyndejte.
                  Na pánvi rozehřejte olivový olej nebo máslo, případně půl na půl, a jen
                  lehce na něm zpěňte nasekané bylinky (rozmarýn, tymián), díky tomu se
                  krásně rozvoní. K bylinkám přidejte uvařené noky, osolte, opepřete čerst-
                  vým pepřem a za občasného prohození pánví je ze všech stran orestuj-
                  te,  dokud  nebudou  mít  krásně  hnědý  nápek  (2,  3,  4).  Do  noků  pak
                  také můžete přidat šťávu z upečeného kachního stehna zachycenou na
                  pečicím papíru – šťáva nokům ještě přidá na vůni a chuti.   * Rada šéfkuchaře
                  Upečené kachní maso oddělte od kosti a rukama natrhejte na kousky   Pokud máte pocit, že by maso mohlo být
                  (5, 6, 7). Na talíř nandejte teplou rajčatovou směs, na ni orestované noky   po dopečení sušší, dejte do trouby plecháček
                  a natrhané maso (8). Na závěr můžete lehce na másle prohřát hrášek   s  vodou,  která  se bude  v  průběhu  pečení
                  a jídlo s ním ozdobit (9). Jídlo dozdobte hoblinkami sýra a voilà – svěží,   odpařovat.
                  moderní, mezinárodní jídlo, kterým ohromíte i náročné strávníky, je na
                  světě. A hlavně za pár minut!
                                                                                                                21
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26